3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔一直生長遲緩,以為係先天因素,搵過內分泌科醫生check過,又照過骨齡,都無咩意見比到我,淨係知注射生長激素,我當然唔會打,因為易誘發家族性遺傳病。於是,看中醫調理又加強運動,可適體質都無咩改善,包括過敏愈來愈嚴重。過左咁多年,無意間因為濕疹戒類固醇而認識左用營養去調理身體既方法,發覺改善到體質,再接觸多左營養理論,就知道了咩係腸漏症,原來會引起免疫力失調。再看多了關於腸漏既資訊,原來生長遲緩都係其中一個徵狀!原來樣樣野都係一環扣一環,唉,過左咁多年才知。如果早啲知就可以早啲幫阿仔,唔使兜咁多冤枉路啦!浪費左咁多時間

複式洋房

hannalam 發表於 19-8-17 16:45
我仔一直生長遲緩,以為係先天因素,搵過內分泌科醫生check過,又照過骨齡,都無咩意見比到我,淨係知注射 ...

可唔可以問下你仔仔而家幾大?同埋幾時發現生長遲緩?

大宅

Micha 發表於 19-8-19 23:51
可唔可以問下你仔仔而家幾大?同埋幾時發現生長遲緩?

仔現在快十歲。當時發現係一兩歲。

民房

剛剛先睇到你幾年前O既討論,又剛剛見到你O既新帖,就決心搵返個BK LOGIN 交流下

我仔而家就來4歲,90CM都未到,屯院兒科跟緊,本來都考慮打生長游激素,見你咁講我又有D郤步

請問邊度有多D資料關於矮小,發展遲緩O既網頁睇到?

我睇過鄭碧純,想搵多個醫生睇下都好難搵到資料

大宅

happysssc 發表於 19-8-27 15:30
剛剛先睇到你幾年前O既討論,又剛剛見到你O既新帖,就決心搵返個BK LOGIN 交流下

我仔而家就來4歲,90CM都 ...

你好,我地以前有無傾過偈?我只係看書(只係好細章節講咋),唔多覺有webpage講呢個topic。

複式洋房

如果是在需要生長激素幫助的範圍內,其實是需要在醫生的指引下進行治療,要不然等孩子長大發育以後再處理就更加麻煩

大宅

我同你私聊好嗎?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

生長遲緩係身高低過3%?
我仔仔由15%跌到宜家3%
我都好擔心
岩岩4歲

別墅

pretty0 發表於 19-10-1 08:38
生長遲緩係身高低過3%?
我仔仔由15%跌到宜家3%
我都好擔心