論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

伯爵府

好媽媽勳章

明呀!依家D工人大致上都係咁,自定工作時間/作息時間(據聞菲律賓領事館教),做嘢又懶散,但又好似做極都做唔完咁,唯有自己調較,否則會炆死(我指我自己)。希望樓主早日搵到好姐姐

珊瑚宮

準時9点關門。我估是本地菲
玩具萬歲!

大宅

maywei 發表於 19-8-17 16:56
明呀!依家D工人大致上都係咁,自定工作時間/作息時間(據聞菲律賓領事館教),做嘢又懶散,但又好似做極都 ...

我第一個菲只會夜晚休息時間講電話,宜家個印又污糟又難頂,新工人要11月先上班

大宅

fitfish 發表於 19-8-17 17:04
準時9点關門。我估是本地菲

本地印

珊瑚宮

本地印?
玩具萬歲!

珊瑚宮

係old seafood 本地印了。仲大胆過菲

即炒益左佢多一個月糧兼又免費回鄉渡假
玩具萬歲!

珊瑚宮

同佢講晚上洗完SlR碗才入房
為什麼你吾敢講?
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-8-17 17:06
係old seafood 本地印了。仲大胆過菲

即炒益左佢多一個月糧兼又免費回鄉渡假 ...

當時急要人,無選擇下揀左佢,所以我最近都花左個幾月搵新工人,今星期日簽約,希望順利,11月就踢走佢。雖然要補錢,但唔想一個月通知後,佢會傷害我2個小朋友

大宅

fitfish 發表於 19-8-17 17:09
同佢講晚上洗完SlR碗才入房
為什麼你吾敢講?

事緣有一次阿sir好心,同佢講可以去瞓,自己會洗碗,自此佢就準時做晒野9點關門,我當時氹緊小朋友瞓,只聽到佢關門聲

伯爵府

好媽媽勳章

曉如1312 發表於 19-8-17 17:04
我第一個菲只會夜晚休息時間講電話,宜家個印又污糟又難頂,新工人要11月先上班
...

咁啱嘅,幾年前請個印姐,又係三更半夜傾電話,點解會知,因為果時C6專登半夜起身睇世界杯發現,話佢就好一排。後尾隻衰印放假唔返屋企,頂唔順炒咗佢。所以D工人應該同一個模啤出嚟香港做嘢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人真衰,好心對佢, 變唔使做。 老實, warning letter 無乜用, 你比佢, 順手掉咗就得啦。 唔通帶去見工咩。 臨走鬧一大餐好過。

炒要即炒。 仲要投訴。

大宅

maywei 發表於 19-8-17 17:29
咁啱嘅,幾年前請個印姐,又係三更半夜傾電話,點解會知,因為果時C6專登半夜起身睇世界杯發現,話佢就好 ...

我第一個工人做野幾好,但第二個約開始懶,然後突然話有左要返菲,唉,今個工人原本都諗住忍到完約,但真係忍唔到,佢現在只係做左5個月咋,中間仲放左2星期假,叫佢放少d,竟然話唔夠

大宅

lily-of-valley 發表於 19-8-17 18:05
你工人真衰,好心對佢, 變唔使做。 老實, warning letter 無乜用, 你比佢, 順手掉咗就得啦。 唔通帶去 ...

投訴去邊?我都唔想佢再係香港出現,不過我估佢會再搵工

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你炒個陣時, 要填張form比入境處, 通知呢個工人不屬於你度, 跟住用另一張空白A4纸寫, 可中英齊寫。

To Immigration fax 21579181

Re: Contract No.
工人名

我要投訴此工人

點衰法
1)
2)
3)
4)
Etc

Thank You
你名
你簽名
電話

大宅

lily-of-valley 發表於 19-8-17 18:43
你炒個陣時, 要填張form比入境處, 通知呢個工人不屬於你度, 跟住用另一張空白A4纸寫, 可中英齊寫。

To ...

投訴有無用呢?我請左佢之後先知佢係香港第一次都斷過約,第二次對上一個僱主就完到一個約

象牙宮

曉如1312 發表於 19-8-17 18:52
投訴有無用呢?我請左佢之後先知佢係香港第一次都斷過約,第二次對上一個僱主就完到一個約
...
第一次, 入境處唔會take action住, 因一面之詞。 但若工人下一手boss亦炒而又有投訴, 入境處就會做野。因我肥廢人, 就係比我同下一手投訴, 唔再批visa.

男爵府

2024年龍年勳章

樓主,我個印姐同你個印姐一樣,做左5個月,D態度越來越衰,又唔尊重我奶奶,兼且越來越唔聽講,我冇小朋友要佢照顧,我都諗住炒佢了!

大宅

lily-of-valley 發表於 19-8-17 19:01
第一次, 入境處唔會take action住, 因一面之詞。 但若工人下一手boss亦炒而又有投訴, 入境處就會做野。 ...

明白,thx

lily-of-valley    發表於 19-8-18 20:55

大宅

Cecilia媽媽 發表於 19-8-17 20:36
樓主,我個印姐同你個印姐一樣,做左5個月,D態度越來越衰,又唔尊重我奶奶,兼且越來越唔聽講,我冇小朋友 ...

歷本都想忍到完約,但真係無咁好忍耐力,新姐姐今日已簽約,忍多2個半月新姐姐到就炒得佢了

首頁

尾頁

跳至