夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友4 歲, 每晚都要我地陪講故事陪訓, 因為我返工返早, 所以平時我老公陪開訓, 亦係佢地既親子時間, 佢哋入左房我就有少少私人時間. 有時我老公陪陪下會訓着左, 我到差唔多時間會入房叫佢起身, 之後佢就可以有返私人時間.

平時一星期有一兩晚我都會陪仔訓覺, 但有時我都會訓着左佢就唔叫我, 或好遲先叫我, 佢自己就在梳化睇電視, 咁我就都會發脾氣, 覺得佢有點自私. 我夜晚11點幾先出返來, 仲要處理第日小朋友早午餐事宜, 自己又未梳洗, 第二朝又6 點起身返工.

大宅

回覆樓主:

到尋晚又係咁, 佢話累想我陪仔訓, ok 無問題, 結果我又訓着左, 醒來已經11 點幾乜都未搞, 我有少少嬲話又唔叫我起身, 佢話睇緊電視唔記得左. 我真係有D 嬲, 我就話咁我以後都唔叫你起身喇.

佢話我又發脾氣, 以後唔洗我陪仔訓覺, 仲話睇清楚我份人, 聽晚(即今晚)唔會同我食飯, 佢今日中午放工到而家都無返來, 電話都無個! 你哋話係咪男人老狗好小氣好細路仔!!!??

大宅

回覆 oreo20hk 的帖子

樓主發脾氣時講過d乜?

大宅

Perpersis 發表於 19-8-17 18:37

樓主發脾氣時講過d乜?

咪就係話“ 又唔叫我起身, 咁我以後都唔叫你起身喇”, 兩句說話咋!!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

其實陪小朋友瞓覺,點解變成一份苦差?我好珍惜依段親子時間。我都係每日六點幾起身返工,但我都堅持每晚同小朋友講故事氹瞓覺,起碼十一點先有自己時間,其實你老公已經好唔話得,起碼大多數日子都係由佢去做

大宅

averymom 發表於 19-8-17 20:36
其實陪小朋友瞓覺,點解變成一份苦差?我好珍惜依段親子時間。我都係每日六點幾起身返工,但我都堅持每晚同 ...

其實我都好享受陪小朋友訓的時間, 不過每日的時間真係唔夠用, 而我老公返工時間比我遲, 所以先會有咁既分工.

因為我工作體力勞動都多, 又要顧及進修, 放工仲要去買餸, 每日真係好攰, 時間都唔夠用, 所以先咁緊張睡前的1-2 小時私人時間, 而又可能因為我都知老公想有私人時間, 所以我會好自覺到時到候叫老公起身, 而當情況倒返轉時老公對我又唔係咁, 我就會覺得佢自私, 可能我要求佢太高了吧!

子爵府

我都認同在職媽媽好攰唔夠時間用,不過認真咁講,其實你老公算係咁,你睇bk都知,我諗10個老公,9個都未必會太過插手小朋友既日常照顧,更何況講故事哄小朋友訓,寧願自己打機好過。

水晶宮

回覆樓主:

我都會陪訓陪到訓著 (其實應該都好多媽媽會),而我每晚亦有自己返工嘅嘢要搞 (小朋友返學冇乜嘢準備因為仲細),所以我會交鬧鐘 。。。細細聲唔會嘈醒小朋友

大宅

回覆樓主:

可能我玻璃心啦, 在職媽媽又要兼顧事業與家庭已經好辛苦, 同老公發下怨言, 但就聽到佢話咩睇清楚我份人, 以後唔洗我陪仔訓等等既說話, 真係有d 心淡!我揾錢多過佢, 投放在家庭既心機多過佢, 當佢仲要言語上咁傷害我既時候真係好傷心, 唔知為咩!

今晚佢真係無陪我地食飯呀, 佢而家又陪仔訓着啦, 我入左隔離房唔鬼理佢.

侯爵府

oreo20hk 發表於 19-8-17 18:19
小朋友4 歲, 每晚都要我地陪講故事陪訓, 因為我返工返早, 所以平時我老公陪開訓, 亦係佢地既親子時間, 佢哋 ...

咁試下入房陪仔訓前叫你老公教定鬧鐘叫你

翡翠宮

oreo20hk 發表於 19-8-17 23:51
可能我玻璃心啦, 在職媽媽又要兼顧事業與家庭已經好辛苦, 同老公發下怨言, 但就聽到佢話咩睇清楚我份人, 以 ...

小事姐
男人係真係比女人大意同冇咁細心呢,我信佢真係睇電視太投入所以唔記得叫你。
但你又要以眼還眼,話下次唔叫番醒佢,比較小朋友行為D囉
佢肯陪訓係勁好了,坦白講我最憎陪訓,我會因為個女勁耐都未訓到,會勁發皮氣,罵到佢死咁濟,當然係以前既事了。
你咪WhatsApp 番佢囉,相哎唔好口呢

公爵府

oreo20hk 發表於 19-8-17 21:25
其實我都好享受陪小朋友訓的時間, 不過每日的時間真係唔夠用, 而我老公返工時間比我遲, 所以先會有咁既分 ...

就咁睇又唔可以話你老公係自私既,只可以話佢比較粗心大意。
下次試下好好地講出你點解覺得唔開心可能會好D

公爵府

oreo20hk 發表於 19-8-17 23:51
可能我玻璃心啦, 在職媽媽又要兼顧事業與家庭已經好辛苦, 同老公發下怨言, 但就聽到佢話咩睇清楚我份人, 以 ...

其實我覺得無論男或女都唔好有“我揾錢多過佢”,“我付出多過佢”嘅心態,成日咁諗就會變得太計較,到最後大家都唔會開心

大宅

樓主C6說話未必係有心,希望樓主兩夫婦都已經和好返啦。兩夫婦最好可以多d互相欣賞,要返工又要照顧小朋友真係好攰,盡量唸辦法做d安排令到自己輕鬆少少啦,如果唔係個人好易忟憎。

大宅

oreo20hk 發表於 19-8-17 18:25
到尋晚又係咁, 佢話累想我陪仔訓, ok 無問題, 結果我又訓着左, 醒來已經11 點幾乜都未搞, 我有少少嬲話又唔 ...

火爆說出來的話不用記心上,我火爆都曾叫我老公去死,等我拎保險金享受下。

禁止訪問

男爵府

小朋友4 歲, 每晚都要我地陪講故事陪訓, 因為我返工返早, 所以平時我老公陪開訓, 亦係佢地既親子時間, 佢哋 ...

主題名都講咗為小事而....
既然樓主都識講小事,
又何必執著計較一句說話“睇清楚我份人”呢?
一句普通行貨說話(其實好多人都會講)唔好睇得咁嚴重 !

我搵唔到爸爸錯處,冇叫遲叫唔屬於錯事,亦唔係自私表現,係善忘/疏忽,亦唔排除想妳休息多啲。

樓主發脾氣在先,他才唔想一齊食飯,
佢唔係小氣,而係避免飯中再有話題爭執,自己都須要空間斗斗氣。

況且大家心情無咁快一下子就平靜如水,食少餐避一避舒緩下氣氛都好正常者。
(不喜勿插/觀點與角度)

男爵府

香港典型家庭小故事,
沒有分誰錯與對 !
大家都為家庭付出,愛錫小孩表現,
難得分工合作,值得贊美 ! 努力加油 !

複式洋房

回覆樓主:

呢句説話實在似層相識,我老公也是很易著火的人

首頁

尾頁

跳至