懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問下各位,我岩岩懷孕一個月左右,開始無咩胃口,請問係咪食媽媽奶粉會好d?有無咩牌子介紹?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

szenalam 發表於 19-8-17 18:20
想問下各位,我岩岩懷孕一個月左右,開始無咩胃口,請問係咪食媽媽奶粉會好d?有無咩牌子介紹?
...

冇需要住。懷孕早期(頭三個月)胎兒主要靠本身營養。孕婦呢個時候只需要補充葉酸。胃口方面,喜歡食咩就食。只要唔係未煮熟或易生細菌嘅食物就OK。

媽媽奶粉糖分較高,並非所有孕婦都適合飲用。

洋房

EstrellaDamm 發表於 19-8-17 21:01
冇需要住。懷孕早期(頭三個月)胎兒主要靠本身營養。孕婦呢個時候只需要補充葉酸。胃口方面,喜歡食咩就 ...

好的,唔該你因爲我個人無咩胃口,怕bb營養會唔夠

大宅

2019勳章

放心,一日未有臍帶都唔驚

洋房

t08 發表於 19-8-17 21:16
放心,一日未有臍帶都唔驚

甘我都放心d,唔該

洋房

szenalam 發表於 19-8-17 22:38
甘我都放心d,唔該

記得早d訓覺,休息多d就係。
最重要媽媽身體好,BB自然會有個好地方成長,加油哦!

洋房

日玥昇晨 發表於 19-8-17 23:09
記得早d訓覺,休息多d就係。
最重要媽媽身體好,BB自然會有個好地方成長,加油哦!
...

我知道咖喇,唔該

複式洋房

休息多d,食葉酸就ok 。再大d先食多d營養食物

洋房

szenalam 發表於 19-8-17 21:13
聽講陀B後會冇胃口, 但我反而到而家胃口沒什麼改變, 跟以前差不多

是每個人反應都不同嗎? 我還未感覺到作嘔....

洋房

...

我果時會飲白蘭氏雞精,個人會精神d,陀得冇咁辛苦,胃口都好左

洋房

肥媽一名 發表於 19-8-20 15:49
我果時會飲白蘭氏雞精,個人會精神d,陀得冇咁辛苦,胃口都好左

好丫,唔該你先

洋房

liyuyu2019 發表於 19-8-19 17:22
聽講陀B後會冇胃口, 但我反而到而家胃口沒什麼改變, 跟以前差不多

是每個人反應都不同嗎? 我還未感覺到作 ...

我係無咩胃口,但係無咩作嘔既感覺,好似每個人體質都唔同

複式洋房

媽媽奶我有飲babynes,試過其他brand嘅媽媽奶,都係覺得佢呢隻比較淡~~同埋我有左之後就容易便秘,佢呢隻都有益生菌係入面,可以幫到我去便便。

別墅

2019新春慶豚圓

szenalam 發表於 19-8-17 21:13

可以飲呀,不過媽媽奶奶營養太好,飲得太多較易令到媽媽同BB肥的~ 想BB營養好的可以食supplement 呀,因為一定要食足夠的葉酸,令BB脊椎發展得好~ 我之前都有食葉酸加鈣片加DHA,之後又有食鐵丸,不過每日幾粒都幾攞命我見依家朋友有食隻Swisse 隻孕婦多元維他命,話一粒有齊曬葉酸、DHA、維他命D等等... 方便好多,又平D! 唔洗買其他supplement

別墅

...

頭兩三個月冇咩胃口都正常架,hormones急升作怪,遲啲會好啲架。
個人意見覺得媽媽奶粉太易致肥,容易肥媽媽,所以均衡飲食就得,我自己有幾包sample,淨係試過一兩次喺公司太餓飲過。
初頭唔駛擔心bb唔夠營養,佢個yolk sac會負責供應營養,基本上未需要靠媽媽飲食提供營養架。

洋房

edeuethan 發表於 19-8-25 00:07
頭兩三個月冇咩胃口都正常架,hormones急升作怪,遲啲會好啲架。
個人意見覺得媽媽奶粉太易致肥,容易肥媽 ...

好的,唔該晒你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊