夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-19 18:55
我都會生完再返工,個問題,我本身身體極差,我怕生完都係咁差。因為我未懷孕前已經無工作能力
...

你生完真係要好好把握呢個時間,襯坐月時間好好調理好身體,難聽D真係借錢都要請陪月買補品,呢D錢真係唔好慳。補足一百日,坐月每日食五更飯好好

大宅

showyuyuyu 發表於 19-8-17 18:48
我因為身體太差,暫時無工作能力,有個小朋友要湊,所以無工作
C6每月人工大概3萬,另外有玩投資,加上佢本 ...

生完bb坐好月,睇定中醫生完幫你調理,唔好亂聽人講亂補身,唔想洗錢就寧願清清淡淡飲食,盡量休息同唔好冷親,坐得好個月身體會有好大既改變。

我都佩服$5000當家,要學習學習。好明白如果c6唔俾真係無辦法同好大壓力,但而家陀住bb身體又差真係無咩可以做到,盡量休息,煮飯顧自己咪算,俾$5000仲想返屋企有飯食,你c6係咪諗多左。

大宅

fantasytong 發表於 19-8-20 04:01
生完bb坐好月,睇定中醫生完幫你調理,唔好亂聽人講亂補身,唔想洗錢就寧願清清淡淡飲食,盡量休息同唔好 ...

呢種男人真是生一個都揾老襯?孤寒算死草婚前婚後2个樣?往後日子慘啦!

大宅

會唔會同老公好好聊下,new born $5000搞唔掂喎,買奶粉尿片都要成$3000@月

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

五千蚊搵到個女人同佢照顧個大既又生多個細既,
平過請工人,
直頭抵到爛

大宅

回覆樓主:

可能佢係真係緊張錢既,不過平時佢都好錫我,所以我心都平衡到既,怪吾得佢咁多無問題既,搞返好身子最重要

侯爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-20 15:13
可以佢係真係緊張錢既,不過平時佢都好錫我,所以我心都平衡到既,怪吾得佢咁多無問題既,搞返好身 ...

咁樣你只好靠自己 最穩陣

男爵府

回覆樓主:

先養好身體,都好早d知道患難見真情,煩也是沒用,佢都唔願有十蚊比五蚊你咪維有用佢比嘅三蚊維持基本,不過佢唔願共產時到你身體好時真係要揾野做自己儲自己私己,因為佢係唔會考慮埋你退休

大宅

BK Milk勳章

babyhoi 發表於 19-8-20 07:42
五千蚊搵到個女人同佢照顧個大既又生多個細既,
平過請工人,
直頭抵到爛

我都係咁諗,樓主老公數囗好精!

大宅

Chloepigmama 發表於 19-8-20 16:32
我都係咁諗,樓主老公數囗好精!

我老公數口吾精佢吾會搵到咁多錢不過搵到都無我份

伯爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-20 15:13
可能佢係真係緊張錢既,不過平時佢都好錫我,所以我心都平衡到既,怪吾得佢咁多無問題既,搞返好身 ...

咁都叫錫你冇言了。

快d生完出黎打工好過啦。

複式洋房

其實放共同戶口, 大家share用咪幾好

大宅

男兒當自強 發表於 19-8-21 00:42
其實放共同戶口, 大家share用咪幾好

我無收入咪又係得佢入錢,暫時吾work,要我做返野有返收入先開户口好過

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

C6搵多少不是重點, 重點係佢俾幾多你. 如果你C6只是搵1萬, 但係成份糧俾晒你, 都好過你現在咁.
1個月只係俾$5,000, 仲係包埋水電煤, 點會夠用?? 你問佢取多D,仲好意思 發你皮四~~你C6太離地了.

男爵府

回覆 showyuyuyu 的帖子

我和你的情況差不多, 因生了小朋友後, 坐月坐得不好, 一直以來身體唔好, 上年懷第二胎, 可惜流了產。
之前, 我一直都是Working mother, 生活開支和我老公一起分擔, 但這年真是發現自己身體唔好, 成日進出醫院, 加上小朋友升上小學, 我發現我的工作和小朋友的學業難以平衡,所以辭了工作。

本想在這段時間, 自己養好身子, 每天都做運動, 並且陪小孩過暑假。

可惜, 我老公每天都問我做甚麼, 又話我無用, 每天佢都說一些說話令我難過, 我話我會小朋友返學後, 揾份半職來做, 佢叫我揾返全職, 我話如我揾返全職工作後, 就照顧唔到小朋友的學業, 佢話, 阿女的成績唔需要你去理。

我真係感到十分難過, 發現自己的另一半完全唔係一個可依靠的男人, 我現在只是有病要休息, 他已是這樣。若果我日後有麼大病, 意外, 真係唔可以出去做野, 我不知自己會被他話成怎樣。

以他的收入, 即使我唔返工, 應可支付到基本日常開支, 加上我和他之前儲了一筆錢, 所以應應付有如,所以令我好後悔嫁給他。

大宅

aw07044780 發表於 19-8-21 17:27
回覆 showyuyuyu 的帖子

我和你的情況差不多, 因生了小朋友後, 坐月坐得不好, 一直以來身體唔好, 上年懷第 ...

一樣,我以前試過小產,可能無好好坐小月。我係一返工就發燒,出入醫院都check吾到我身體有什麼問題。我份工要用精神工作,所以發燒令我好困擾,又不是普通感冒生病。
唉,我還在懷孕中,我女兒過多4個月出生,我也不知該如何面對

大宅

熱血勳章

十分明白你感受

男爵府

老實說 ,妳依家懷孕中,仲有一個11歲小朋友要照顧,先得果$5000家用?!依家豬肉都百幾蚊斤,百物騰貴,點夠用呀?加上妳依家需要食多d有營養食物,你老公仲要下下計住 遲下生多個後,錢洗得仲多仲快tim⋯⋯要認真傾下,唔係到時食西北風咩!

首頁

尾頁

跳至