夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我因為身體太差,暫時無工作能力,有個小朋友要湊,所以無工作
C6每月人工大概3萬,另外有玩投資,加上佢本身個底都幾厚,有層樓。
佢每個月比5000家用我,其實我用係頭家到都所剩無幾,我自己無收入,所以自己無乜錢,有時想買野比自己都好不捨,C6就想買乜就買乜。。。
需然我明白佢搵既錢佢有權比幾多我,但另一方面,我無工作,幫佢生小朋友,日常生活都係我處理。。。係咪應該。。。。。。。我有一次試過話吾夠,但比佢發大脾氣話我亂洗錢,但其實我又真係無多餘錢用。。。。

複式洋房

回覆樓主:

妳有冇記低支出嘅習慣?可以攞出嚟畀佢自己睇囉

大宅

angels'mom 發表於 19-8-17 18:52
妳有冇記低支出嘅習慣?可以攞出嚟畀佢自己睇囉

其實佢都清楚得5000我會用得去邊。。。頭家同小朋友都用晒,我自己想買件衣服都慳住慳住(emoji)(emoji)我諗佢只係吾想比多我洗去啲佢認為無用的東西到

禁止訪問

大宅

民間記者amy 發表於 19-8-17 19:20
你唔理財 財唔理你

請問我無收入如何理財?日常用品 小朋友加買餸煮飯。。。

子爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-17 18:48
C6每月人工大概3萬,另外有玩投資,加上佢本 ...

揾三萬比五千家用全包??依D就係愛情了。。。

ying_mail    發表於 19-8-18 00:50

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

5千咁少,叫佢請工人,你返工好過啦。

yau2012    發表於 19-8-18 14:27

子爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-17 18:48
C6每月人工大概3萬,另外有玩投資,加上佢本 ...

他比妳5000, 其他錢用來做什麼? 夫妻為何要計較? 他比5000妳, 就係同妳計, 這樣為何妳不跟他計? 不然妳出來工作, 比5千他叫他當家吧.

婚姻誓言係共富貴, 共患難, 有樓唔加名都算, 為何給咁少家用, 如妳是全職, 對妳的保障完全不夠, 同時廢了妳武功, 若干年後他變心, 妳什麼都沒有, 工作找不到或很低人工, 給她欺負都不敢拒絕/啞忍, 為何要令自己走向封閉? 退步? 他太自私, 妳太博, 真係底褲都博埋, 得到的會是什麼呢? 妳有看BK 幾多的重複故究.

女人有自信, 獨立自主, 男人才不會/不易欺負的妳, 千萬不要把擁有的放開.

大宅

PTMCYS 發表於 19-8-17 23:12
他比妳5000, 其他錢用來做什麼? 夫妻為何要計較? 他比5000妳, 就係同妳計, 這樣為何妳不跟他計? 不然妳出 ...

我知,所以我必須要調理好身體,再出去工作,只係呢一年半載要靠佢,我自己本身都搵好多,係呢段時間生小朋友湊小朋友

子爵府

showyuyuyu 發表於 19-8-17 23:21

我知,所以我必須要調理好身體,再出去工作,只係呢一年 ...

我係男人都係咁話, 靠自己, 除非佢比好多妳(已揸手). 妳的貼文, 佢愛自己多過妳.

子爵府

畀面勳章

小朋友幾歲?請問你有什麼病?想知會唔會好長手尾
睇黎你要攤條數出黎同你先生傾下,如果佢發老脾,你都諗下要點一人讓一步。。例如,你要一萬一個月先夠,就叫佢俾7000蚊,再當借多3000俾你,到你出來工作時,再還俾佢。。

翡翠宮

回覆樓主:

無得迫佢比錢你
既然只係一年半載
咪呢一年半載吾好買衫吾好消費
無其他辦法

大宅

mini1204 發表於 19-8-18 08:51
無得迫佢比錢你
既然只係一年半載

但有時我會衰啲咁諗,我為佢做咁多而乜都無我嫁比佢做乜。。。。。

翡翠宮

showyuyuyu 發表於 19-8-18 11:51
但有時我會衰啲咁諗,我為佢做咁多而乜都無我嫁比佢做乜。。。。。

生仔係為自己吾係為其他人

大宅

jeremylui83 發表於 19-8-18 08:44
小朋友幾歲?請問你有什麼病?想知會唔會好長手尾
睇黎你要攤條數出黎同你先生傾下,如果佢發老脾,你都諗 ...

我現在懷孕中,加一個11歲小朋友,我暫時未檢查到自己有什麼病,入過院但醫院check不到。打算生完去私家醫院做詳細檢查。。
我有同我c6傾過,變左嘈大交,好似啲男人搵錢女人吾好咁多聲氣咁。。
唯有希望生完補好啲身體再出去工作吾靠佢咋

大宅

mini1204 發表於 19-8-18 12:04
生仔係為自己吾係為其他人

你覺得我C6無問題嗎?
吾緊要啦,我都一心諗住生完,調理好自己即刻搵工做

翡翠宮

showyuyuyu 發表於 19-8-18 12:09
你覺得我C6無問題嗎?
吾緊要啦,我都一心諗住生完,調理好自己即刻搵工做
...

佢咁既態度你仲生第二個?你睇吾到囷局你有份做成?
我吾係吾覺得你老公有問題,而係你或任何人都吾可能迫佢改變。就算勉強佢最終每月比多幾千你,日日黑口黑面鬧神鬧鬼,難道你就好滿足?
我係財政獨立既堅持者,我每一個生活既選擇我都好肯定我個人支撐到我先決定去做。

仲有你老公月入三萬,佢點支持到一家四口你做 ftm既生活,其實你有無計錯數呢?

子爵府

mini1204 發表於 19-8-18 08:51
無得迫佢比錢你
既然只係一年半載

無得逼, 但可以要求, 做人要合理, 搵三萬比五千全職主婦的太太"當家", 如果沒有其他原因要用錢, 只是他自己用或儲, 係極過份, 係愛自己多過愛太太, 甚至是不愛太太, 由她自生自滅, 該男人會比人看不起的, 我係其中一個, 搵唔得多, 搵得萬幾千係另一回事.

要求了, 對方唔接受是另一回事, 但做人要為自己爭取合理的, 可以好平心地說, 他孤寒就自己打算下, 即係此男人就係咁多, 即使他發了達都未必有飽飯食比妳食.

翡翠宮

PTMCYS 發表於 19-8-18 12:42
無得逼, 但可以要求, 做人要合理, 搵三萬比五千全職主婦的太太"當家", 如果沒有其他原因要用錢, 只是他自 ...

樓主話有傾過,不過鬧交收場。咁即係吾願或吾肯囉
去到咁既地步,仲講什麼愛?有愛既就吾會提出5K全包。有愛既就吾會鬧交收場。

都係嗰句: "予唯不食嗟來之食"
自己有收入,世紀第一大事,我去我留但憑自己心意即可。

子爵府

mini1204 發表於 19-8-18 12:51
樓主話有傾過,不過鬧交收場。咁即係吾願或吾肯囉
去到咁既地步,仲講什麼愛?有愛既就吾會提出5K全包。有 ...

係, 獨立自主, 有自信和智慧的女人, 男人唔敢睇少的. 閉關自封被廢武功, 最後喊到暈來乞求對方給自己的存在, 在BK 好似無限loop, 大家真係要避免自己走進此不利的位置內.

首頁

尾頁

跳至