自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

返呢份工已經2個幾月,老細喺第二個月已經提早俾我過試用期,加左$1500,仲同我講,唔需要同其他人講我提早過試用期同加$1500,只有我同會計知就得,即暗示我唔需要同我個partner講我加咁多,因為個個都知佢會唔中2,而呢個partner我係要同佢一齊做野,返工期間唔會分開,日對夜對,同佢都算好傾,同事相處都算係咁,所以就算佢唔知我提早過試用期,夠3個月佢都一定會問我加幾多,而佢知道老細唔會加幾百咁小,之前個個都加$1000(包括佢自己),如果知我加得多過佢,佢又諗埋一邊,所以我諗住佢問我,我就話(應該個個都一樣啦)不過以佢性格應該會再問我,即係加幾多俾你地會?

子爵府

虎到金來勳章

chilleylok 發表於 19-8-18 09:15
返呢份工已經2個幾月,老細喺第二個月已經提早俾我過試用期,加左$1500,仲同我講,唔需要同其他人講我提早 ...

唔講。
人工係保密

HehaKK    發表於 19-8-19 08:02
333s    發表於 19-8-18 10:33

水晶宮

好媽媽勳章

返呢份工已經2個幾月,老細喺第二個月已經提早俾我過試用期,加左$1500,仲同我講,唔需要同其他人講我提早 ...

同大家差不多
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

你話,啊,呢啲唔可以拎出來傾的。唔好問啦

wcpcelia    發表於 19-8-19 14:24
333s    發表於 19-8-18 10:34
333s    發表於 19-8-18 10:33

男爵府

少過你/或講笑「唔話你知!」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

同事梗熟都唔會講人工。

水晶宮

回覆樓主:

大家差唔多, 佢再追問:
呢d應該保密, 老細話唔好同同事討論

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我會講你估下,我費事講。
不過有啲人真係會繼續估

333s    發表於 19-8-18 10:36
333s    發表於 19-8-18 10:35
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

佢問,就回佢:市場價格咁上下。。。再追問就回:講唔出口俾你知

333s    發表於 19-8-18 10:35

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

話係秘密就得

侯爵府

你咪話都係差唔多一千左右囉。你愈神秘佢愈想知

珊瑚宮

你是否確定他是加1000?如果是,你到時就搭點解加甘少,係米市道五好,我諗佢五好意思在問

子爵府

照講一千
我加左人工個個問 我都答無
佢地又唔會知我出幾多

水晶宮

咪又係咁多。
再問幾多:差唔多
之後講其他野

象牙宮

最好什么都不說,包括 提早 試用期 。

answer

秘蜜。

說很少。可能比你少。 (佢會開心D)

說了, 對方未必信。

追迫時。無法時才。。。。千左右。

1500是過千。千多。千左右。

講大話, 5千。。hehehe 佢會信嗎?。  (佢估500百)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

人工係秘密,一向唔講。遇到死纏爛打嘅都只會話“咪同大圍一樣囉”。

公爵府

牛年勳章

現在咁既時勢, 有得加我已經心足了, 比較只會傷心, 開支大呀! 鬼叫你窮呀! 頂硬上

珍珠宮

講"秘密"
但如果對方非常死纏爛野,迫人講個實數嘅話,我都吳識應付

伯爵府

回覆樓主:

從來都唔可以同同事討論薪酬咖啦,點會答佢加咗幾多!?

珍珠宮

反問返佢,佢要你答先,你就話「你問先,所以你講先」,佢吾講就算,佢答你,你就話「一樣」、「你幾好喎,我差你少少」(相差嘅差,吾係差過嘅差,無講大話呀

首頁

尾頁

跳至