自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問各位有冇帶主子去body check? 幾耐去一次?

複式洋房

2年一次

大宅

回覆樓主:

我D系港女,衹系剛執番嚟時check過。之後食得瞓得屙得就冇去過啦!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

vivian0919 發表於 19-8-18 13:52

後生的兩年一次
老的每年check,兩年洗一次牙

珍珠宮

catlili 發表於 19-8-18 13:59
我D系港女,衹系剛執番嚟時check過。之後食得瞓得屙得就冇去過啦!

好可愛喔

子爵府

龍山仔仔 發表於 19-8-18 14:03
後生的兩年一次

唔該各位,係咪要抽埋血?

男爵府

vivian0919 發表於 19-8-18 14:22
唔該各位,係咪要抽埋血?

我會抽血驗晒所有野,可以最早知有無前期病,例如腎病

子爵府

龍山仔仔 發表於 19-8-18 14:38
我會抽血驗晒所有野,可以最早知有無前期病,例如腎病

我驚佢好痛 ,所以諗緊做唔做?

男爵府

vivian0919 發表於 19-8-18 14:39
我驚佢好痛 ,所以諗緊做唔做?

咁你要勇敢啲,其實嗰痛一痛都係為佢好~

我其中有一隻貓都做過捐血貓(後生時)雖然我知佢嗰一刻會有啲痛,但係我亦為佢驕傲!我相信有一日輪到我貓貓去到彩虹橋,佢救過嘅貓貓會喺嗰度等佢、多謝佢~

男爵府

龍山仔仔 發表於 19-8-18 14:03
後生的兩年一次

洗牙我問過要食藥驗血,洗完又再食藥,你去那洗,大约幾$,我想同主子洗牙,但餵藥有難度!

男爵府

ricky22 發表於 19-8-18 16:44
洗牙我問過要食藥驗血,洗完又再食藥,你去那洗,大约幾$,我想同主子洗牙,但餵藥有難度!
...

我家最極端的例子,有隻入屋浪貓係掂都唔俾掂,所以一捉左去就會鎮靜,醫生會即抽血驗尿摸摸摸,有需要即刻照埋X光,聽姑娘形容要快手快腳都好似打衝鋒。再立即check牙,唔使洗牙就叫返醒,要洗牙就即刻轉迷魂,即刻洗埋牙!因為唔想隻貓俾人捉、迷咁多次~好傷架~但係每次返去都唔會要食藥~醫生明白呢隻貓完全食唔到藥。萬一身體有驗證,就唯有打長效抗生素(一支大概頂到10日)

我睇出晒名「貴」的Dr Jamie,但係亦都出晒名「好」~ 所以聽啲貓貓group評語都會話「小事睇返普通醫生,有大事一定睇呢個」我都係嗰啲 餵浪者 介紹去睇~浪浪去睇會收得平由我地呢啲客補番掛!

男爵府

回覆樓主:

謝謝分享,龍山仔仔。

子爵府

龍山仔仔 發表於 19-8-18 16:40
咁你要勇敢啲,其實嗰痛一痛都係為佢好~

我其中有一隻貓都做過捐血貓(後生時)雖然我知佢嗰一刻會有啲 ...

你同你隻貓貓好叻叻
我真係要勇敢d, 平時佢好驚出街,我擔心我仲驚,約左聽日睇耳順便抽血驗尿,我而家都有d驚驚擔心

子爵府

龍山仔仔 發表於 19-8-18 19:37
我家最極端的例子,有隻入屋浪貓係掂都唔俾掂,所以一捉左去就會鎮靜,醫生會即抽血驗尿摸摸摸,有需要即 ...

係咪九龍x醫院果位?

男爵府

vivian0919 發表於 19-8-18 22:39
係咪九龍x醫院果位?

~ 她最擅長「愛貓貓、訓示主人」

如果去幫襯,記得先紀錄好「貓貓食乜、咩牌子、咩時間開飯、每次食幾多」「每日幾多次尿尿、幾多日一次屎、啲屎乾定軟同咩樣」「對上一次毆係幾時、幾耐毆一次、毆毛定毆食物」「主人有無摸晒佢全身,有無摸咩位貓貓特別唔喜歡、懷疑有痛」「貓貓有無口氣」「有無紀錄貓貓重量」她會寫低晒!

男爵府

vivian0919 發表於 19-8-18 22:38
你同你隻貓貓好叻叻
我真係要勇敢d, 平時佢好驚出街,我擔心我仲驚,約左聽日睇耳順便抽血驗尿,我 ...

其實我有幾隻貓都係抱唔到,所以捉佢地係「大project」,不過為左佢地,真係要勇敢!早啲知佢健康情況,早啲預防~

同埋醫生都會依報告建議下次幾時body check,貓囡最叻,醫生話三年後才見她~

大宅

一年一次。貓貓年紀唔細,所以今年都同佢做了個BODY CHECK,都成千幾蚊,但求安心。

子爵府

回覆樓主:

請問body check同洗牙, 洗牙要迷暈嗎? 需要禁食嗎? 謝謝

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

vivian0919 發表於 19-8-18 13:52

我家老貓19歲,只睇過五次醫生,三次係一歲前打疫苗,一次係絕育,最後一次五六年前,因為體重減輕而去檢查,但因為貓咪唔開心,回家後狂甩尾毛,幾個月才好番 /
我家五隻貓,19/10/5/半歲x2,都無定期body check

大宅

701003 發表於 19-8-19 07:44
我家老貓19歲,只睇過五次醫生,三次係一歲前打疫苗,一次係絕育,最後一次五六年前,因為體重減輕而去檢 ...

19歲好叻呀 係咪唐貓嚟㗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊