自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

chrisdina 發表於 19-8-21 22:04
Lol我楓葉國

好唔好我唔sure,淨係知佢地唔識國語已經幾大鑊下

你指喺楓葉國唔識國語幾大鑊?點解嘅?

公爵府

stkyo 發表於 19-8-21 22:35
啲人好奇怪,唔比人習慣/鍾意外國生活,只要有人話外國唔好,唔慣,就係坦白、理性
...

E度
唔生=生唔出
童顔=唔知醜
讚移民外國好=唔理性

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我,移民十二年,中間做左四年嘢之後湊仔

大宅

chrisdina 發表於 19-8-21 22:04
Lol我楓葉國

好唔好我唔sure,淨係知佢地唔識國語已經幾大鑊下

所以要努力教佢地中文,一齊加油。睇廣東話劇集啦。

水晶宮

kiufungb 發表於 19-8-21 23:15

冚砰爛大6人

大6人開公司請人打工, 住晒豪宅,讀晒好學校

男爵府

kiufungb 發表於 19-8-21 23:15

我同c6都係由唔識,係到做野學到一囗流利既國語

我估將來都係國語主導

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-8-22 08:28
冚砰爛大6人

大6人開公司請人打工, 住晒豪宅,讀晒好學校 ...

知道會四圍都係,只係估唔到已經多成咁同咁大影響力

男爵府

chrisdina 發表於 19-8-22 08:46
我同c6都係由唔識,係到做野學到一囗流利既國語

我估將來都係國語主導

我近年講國語多過英文

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-8-18 16:06
住澳洲快二十年。以前一直工作,生小朋友後做ftm。生活愉快。

你住在市中心地區還是郊野地區?

別墅

回覆樓主:

移民澳洲差唔多20年, 生咗之後喺屋企湊仔, 大仔三歲半, 而家已經覺得好悶。 等啲仔返小學就開始搵嘢做。 呢度childcare 好貴, 幼稚園一個星期淨係返幾個鐘。

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-21 22:35
啲人好奇怪,唔比人習慣/鍾意外國生活,只要有人話外國唔好,唔慣,就係坦白、理性
...

吃不到葡萄(emoji)是酸的

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

馬明嫂 發表於 19-8-22 08:55
係 吃不到葡萄(emoji)是酸的

咁講真,總有人鍾意有人唔鍾意,但啲人會好奇怪,特別會言語攻擊話鍾意嘅人,反而會讚美話唔鍾意人嘅人「理性、中肯」

鍾唔鍾意,從來都係主觀,好個人架喎!

大宅

chrisdina 發表於 19-8-20 23:41
Totally feel you, 已經回流左十年,有做過ftm, 有返過pt, 又有返過下 full time, 現正full time 讀書

工 ...

想問吓30尾先去讀書,讀完但無個行既經驗仲會唔會有人請?

男爵府

chrisdina 發表於 19-8-22 08:48
我近年講國語多過英文

兩大城市嗎?我幾年冇去過,估唔到咁快咁樣!

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-22 09:02

咁講真,總有人鍾意有人唔鍾意,但啲人會好奇怪,特別會言語 ...

係丫 好多人話 加拿大好悶
但係我唔覺 因爲我係香港都係留屋企多

最喜歡行加拿大超市

節日到 打扮下花園 不知幾爽

水晶宮

回覆樓主:

死啦!點解呢度jm咁幸福,我有幾個朋友去加拿大,以前係專業人士或在港做生意,都走返來,又話悶,搵錢唔及香港

連澳洲都走返黎,澳紙低水,唯一好處係慳到錢,因為出街食飯貴,迫住煮同冇咩夜生活

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

iamlazy 發表於 19-8-22 09:31
死啦!點解呢度jm咁幸福,我有幾個朋友去加拿大,以前係專業人士或在港做生意,都走返來,又話悶,搵錢唔及 ...

咁其實點解佢唔回流呢?

我有個朋友十幾年前跟老公移民嚟英國,佢已經住倫敦,倫敦算係大城巿,咩都有,佢都唔慣,但佢好有決心回流香港

但年幾兩年前,佢又再移民過嚟,今次反而唔係住倫敦,但唔夠半年就話慣哂我諗佢今次唔會回流,見佢香港間屋賣咗,係呢邊嘅好學校區bid咗間大屋,一炮過比埋錢

我識幾個家庭都有住唔慣而回流,我又唔覺得係啲咩問題,回流唔會難得過移民掛

大宅

回覆 iamlazy 的帖子

其實真係每人嘅需要唔同,有人鍾意寧靜、悠閒嘅生活,有人鍾意繁華、繽紛嘅生活。甲之熊掌,乙之砒霜,移民或回流都好,揀自己最舒服嘅生活就最好。

水晶宮

stkyo 發表於 19-8-22 09:52
咁其實點解佢唔回流呢?

我有個朋友十幾年前跟老公移民嚟英國,佢已經住倫敦,倫敦算係大城巿,咩都有, ...

回流晒返來做生意了

男爵府

回覆 kiufungb 的帖子

大陸真係 太多有錢人啦 好多香港人幾十年冇返大陸 唔知 或者 唔想承認大陸人有錢過hk人
其實係海外生活過的人都會知道 澳洲 加拿大 美國 新西蘭 這些國家遍地都係大陸人 就算講廣東話的 10個有8個係廣東省人⋯

其實如果hk人唔想生活的地方有大陸人 我估計要上太空⋯

首頁
34567...8

尾頁

跳至