自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

民間記者amy 發表於 19-8-18 15:22
中國=移民大國

香港人去中國只能叫移居,唔係移民
因為香港係中國不可分割嘅一部分
明未?

子爵府

回覆 小小兔仔 的帖子

台灣要看邊, 如是退休, 我想都要1000-1500左右, (包括置業)

男爵府

duckmouth 發表於 19-8-19 15:42
回覆 小小兔仔 的帖子

台灣要看邊, 如是退休, 我想都要1000-1500左右, (包括置業) ...

Thx!咁我要再努力儲下錢先

子爵府

回覆 duckmouth 的帖子

我亦住台灣,要保持一定生活質數可能比香港貴!(唔計層樓,我指日常衣,食,例如買d 好少少的食材水果,台灣比香港貴)

子爵府

bonbonlush 發表於 19-8-19 15:57
回覆 duckmouth 的帖子

我亦住台灣,要保持一定生活質數可能比香港貴!(唔計層樓,我指日常衣,食,例如買 ...

對. 我都感是, 因我沒揸車, 多網購食材, 貴過HK, 其他所有外國野都貴過, 可能因為有稅, 出街食and 住比HK平only ar

大宅

elainelph 發表於 19-8-19 14:45
你住在哪(emoji)呢?

英語白人國家,不過我講緊普遍中年移民景況

男爵府

車神媽 發表於 19-8-19 15:35
真心想問各位,如果手頭上得400萬港幣,一家共四口,兩高中生,有冇邊度可以選擇?

...

我岩岩睇過下UK投資移民,用既錢好似少過以前,但係條款難咗好多(我只係睇咗官網講錢嗰頁咋,無睇晒架)你呢個銀碼,過到黎應該要租樓,因為都要留返啲錢旁身,唔係london既話,租唔太貴,但係高中生讀書唔洗錢,到大學都唔洗,慳返一大筆

大宅

草八刀 發表於 19-8-19 16:36
我岩岩睇過下UK投資移民,用既錢好似少過以前,但係條款難咗好多(我只係睇咗官網講錢嗰頁咋,無睇晒架) ...

投資要千幾萬港紙喎,我冇咁多錢

男爵府

AppleDeeDee 發表於 19-8-18 15:15
我移民左新加坡,無返工專心湊仔
會發現好多同佢地一齊嘅樂趣,感恩可以陪住佢地成長
...
係用咩條件申請移民新加坡?老公係果邊工作嗎?

男爵府

車神媽 發表於 19-8-19 16:58

邊個講?唔好人講你就信,投資唔係得一種,查清楚

子爵府

車神媽 發表於 19-8-19 16:58

美國好似要2千萬,朋友送左兩個仔過去,話要每人買$2000萬政府debentures

子爵府

MerryMe 發表於 19-8-19 17:10
美國好似要2千萬,朋友送左兩個仔過去,話要每人買$2000萬政府debentures

話要每人買$2000萬政府, 如一家人............

男爵府

回覆樓主:

留毛。我遲啲都會被迫返去澳洲,仲要冇小朋友,諗起都悶。唯有拖得就拖,希望盡量留耐啲喺香港

子爵府

duckmouth 發表於 19-8-19 17:29
話要每人買$2000萬政府, 如一家人............

朋友早年炒樓炒舖起家,身家應該以億計
可惜唔係blue blood 出身,佢話佢兩個仔打入唔到香港上流圈子,所以佢幫佢地搞移民,轉個彎upgrade 下
香港好特別,移民又唔使放棄香港身分證,香港人其實好多有雙重國籍
佢話美國移民都要睇去邊個地區,如果移去鄉村或者比較貧窮的省份,可能唔使咁多錢,不過佢就揀大城市囉!

子爵府

MerryMe 發表於 19-8-19 17:10
美國投資移民咁貴?

子爵府

kkyyn 發表於 19-8-19 18:25
美國投資移民咁貴?

我無深究過呀!
不過,朋友話係睇地區州份,如果你移去鄉村、失業率高嘅地區,即講完都唔知係邊嘅,應該唔使咁多錢,但移去果d地方仲乜呀!真係荒蕪到鳥不生蛋喎!

侯爵府

barbielun 發表於 19-8-19 17:45
留毛。我遲啲都會被迫返去澳洲,仲要冇小朋友,諗起都悶。唯有拖得就拖,希望盡量留耐啲喺香港

...

我廿幾年前喺Melbourne 讀書有香港朋友,個個都回流返咗嚟。

最近去咗Melbourne 走一轉,確實係繁榮咗好多,不過可以想像得到如果長住有幾悶,唔使湊仔冇朋友地方係大但冇乜景點冇乜嘢玩冇乜嘢好食,真係拖得就拖唔想去長住。

九月C6話陪長老返去,我寧願一個人留港都唔肯去

大宅

AppleDeeDee 發表於 19-8-18 15:15
我移民左新加坡,無返工專心湊仔
會發現好多同佢地一齊嘅樂趣,感恩可以陪住佢地成長
...

搭單問,除左嫁過去,新加坡可點樣移民去,容易嗎?

大宅

Pig公主 發表於 19-8-19 19:13
搭單問,除左嫁過去,新加坡可點樣移民去,容易嗎?

我都想知

子爵府

hennyyoyo 發表於 19-8-18 15:54
你應該去維園做採訪,仲咁得以閒 文宣唔易做

台灣會唔會好悶

首頁
12345...8

尾頁

跳至