自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

AppleDeeDee 發表於 19-8-19 20:24
老公攞working visa, 我地就攞dependent pass。
不過要睇清楚,唔係所有working visa都可以申請屋企人過嚟 ...

想問下申請左幾耐出working visa?

男爵府

lily233242 發表於 19-8-22 08:49
你住在市中心地區還是郊野地區?

離市中心20-30分鐘車程。我之前係市中心(等於香港中環)工作,無可能住太遠。

男爵府

Bradbubu 發表於 19-8-22 09:03
想問吓30尾先去讀書,讀完但無個行既經驗仲會唔會有人請?

都應該ok既,depends on 行業
我都3字頭,轉科,由頭讀過,讀完都近4,希望可以搵到相關工作

男爵府

kiufungb 發表於 19-8-22 09:06
兩大城市嗎?我幾年冇去過,估唔到咁快咁樣!

Yes

大宅

ninachu 發表於 19-8-18 15:58
住星州十六年,一直工作,直至三年幾前生bb至停職,而家無返工,生活愉快
...

請問香港小朋友去到新加坡,容唔容易入local school? 因為check 過 international sch 學費好貴,怕負擔唔起 (預計小朋友4-5歲過去)

大宅

草八刀 發表於 19-8-19 06:05
我。係香港返工返咗廿年有多,係時候抖下先,好enjoy, 過到黎食又平過香港,又食得好咗,唔洗用 ...

介唔介意講你住英國邊度?我十幾年前在英國讀過書(唔係倫敦),覺得衣食行樣樣貴過香港!

我都有考慮過移民英國但覺得生活指數貴過香港

侯爵府

blueaqua 發表於 19-8-22 23:23
請問香港小朋友去到新加坡,容唔容易入local school? 因為check 過 international sch 學費好貴,怕負擔唔 ...

er...入local school基本上幾難,公民優先申請,我女係公民排左6間幼稚園半年,得2間有位,國際幼稚園一般1500-2300星幣左右

可以試下揾agent問下申請學生証費用

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

blueaqua 發表於 19-8-22 23:35
介唔介意講你住英國邊度?我十幾年前在英國讀過書(唔係倫敦),覺得衣食行樣樣貴過香港!

我都有考慮過 ...

生活指數而家英國係平過香港,好幾年前已經係架喇!你可以上英國超市網睇下價錢,可以計下數

男爵府

我都有考慮過 ...

倫敦,衣食住都平過香港,食係超市買,例如買隻鴨只係£8.5正價,有時減價仲有£7.5仲可以有8折(如果有coupon); 雞要平既普通超市已經可以£10 3隻,我買唔到得2個人太多食唔晒,咁我買開走地雞,8-10鎊一隻,要食2餐。就算係唐人舖買菜心,3鎊幾已經要分2餐,其實好多都好平,好難講。出街食我覺得同香港無分別,呢度仲要好大份;好似出去食日本野,龍蝦刺身加什錦刺身船只係£50,初初黎嗰時諗,嘩咁平既,會唔會係因為對10所以覺得咁平,但係諗深一層,就算對最高嗰時16,都只係800,係香港無可能食到

男爵府

我都有考慮過 ...

搭車係貴既,咁我地唔係成日出central都可接受呀,就算出去一日都cap咗£12,由屋企坐火車出去再任搭地鐵

男爵府

duckmouth 發表於 19-8-18 14:59
有沒JM已移民外國, 但暫時沒工作或不用工作? 可不說下感受?thanks

剛移民去了US 2個月仲要係settled in 冇乜Chinese但白人多嘅地方, 暫時樣樣都好ok, 鄰居大部份好nice, 仔又好鍾意間學校, 我冇做嘢但又唔覺悶, 因為我係HK好少出街, 反而宜家有車汽油又平, 我地日日揸車去shopping, 不知幾爽, 不過呢度出外食反就幾貴

男爵府

馬明嫂 發表於 19-8-22 09:13
係丫 好多人話 加拿大好悶
但係我唔覺 因爲我係香港都係留屋企多

因為有屋企人係Toronto所以去過好多次, 我覺得Toronto已經好似香港, 人又多shopping mall都多, 熱鬧到不得了, 我現居於Cleveland suburban, 如果掛住香港我會近近地揸車去Toronto感受下多人熱鬧氣氛

複式洋房

有冇人移民左日本?

大宅

millennia 發表於 19-8-18 15:48
我出年年頭過美國呀。你呢?

Which part in US are u going?

公爵府

mamadadakaka 發表於 19-8-23 07:20
Which part in US are u going?

NYC。你都係在美國嗎?

大宅

millennia 發表於 19-8-23 07:27
NYC。你都係在美國嗎?

I am thinking of moving to the States. I will move to LA. But I have some questions abt tax.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

tem_2106 發表於 19-8-22 09:57
回覆 iamlazy 的帖子

有人鍾意寧靜、悠閒嘅生活,有人鍾意繁華、繽紛嘅生活。

呢兩種生活方式同移唔移民好似冇乜關係。
鍾意寧靜悠閒可以搵間村屋住。
鍾意繁華繽紛可以住正紐約曼克頓或其他一線城市。
講真,香港都唔係一個不眠城市。

你今日backup左未?

公爵府

mamadadakaka 發表於 19-8-23 07:30
I am thinking of moving to the States. I will move to LA. But I have some questions abt tax.

好羨慕!勁鍾意LA, 係鍾意到屋企買左勁多講LA的書仲成日上Zillow 睇樓 我都想過去住,下一步吧

男爵府

mongng 發表於 19-8-20 10:22
昨晚聽新聞新加坡人交3x% 稅,我覺得諗住移民前,要睇清楚要交幾多稅,香港真係超低稅率
...
香港要俾預繳稅,其實同人地差唔多。香港稅率係就話交最多17%, 但交17% 今年再加17% 預繳,足足交左34%

男爵府

iamlazy 發表於 19-8-22 09:31
死啦!點解呢度jm咁幸福,我有幾個朋友去加拿大,以前係專業人士或在港做生意,都走返來,又話悶,搵錢唔及 ...

幾來之前走返來香港,有無小朋友同屋? 我都係20 年前由澳走返來香港,而家帶埋小朋友返去。都有d 同事而家年紀大了,呢幾年香港人又多,又無屋係香港住,就都選擇返去外國。

首頁

尾頁

跳至