時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小茂 發表於 19-8-18 19:51
辛苦係普通市民,但醫生護士老師社工公務員依然高薪,佢哋可以置身事外。仲可以買樓。 ...

所以佢地可以繼續反,仲要舉腳贊成,推班學生去死
佢哋就繼續高薪、樓市差、經濟差對佢地仲著數,因為可以買多D、換大D

正人渣
從未適應這份工

複式洋房

英美如果會出手。。。。我只諗到目的唔係幫我地。。。。一。我哋個4千幾億美元外匯儲備
二。要脅中國。。。。所以真係好唔明佢哋就算唔中意中國都好。。。都冇理由引狼入室。。。。

hungng    發表於 19-8-18 23:45

男爵府

man09876 發表於 19-8-18 20:36
係呀,佢哋好似唔知自己幸福,幸福地生活係香港。佢哋唔記得左香港人的優點,就係靈活多變。其實有乜改變 ...

我都想佢地停
係FB 叫停人停、諗一諗
俾人話,係近呢幾日先好左D
從未適應這份工

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-18 16:41
以前冇自由行冇遊客嗰陣香港一樣繁榮? 你講緊中國仲要靠香港做對外窗口嘅年代呀嘛? 今時今日各國企業自己 ...
又或者番去做電子廠, 車衫啦...咁囉

男爵府

Jaycpara 發表於 19-8-18 23:09
英美如果會出手。。。。我只諗到目的唔係幫我地。。。。一。我哋個4千幾億美元外匯儲備
二。要脅中國。。。 ...

佢哋話自己唔想做中國人,但佢哋唔想做中國人、又唔係歐美、非洲人,咁佢哋可以係乜人
從未適應這份工

男爵府

hungng 發表於 19-8-18 23:14

電子廠、車衫廠
咁邊個會係香港再開廠,香港人自己
香港有乜電子產品發明左(多人要)
又設計左D乜衫?需要咁大勞動人口

hungng    發表於 19-8-18 23:27
從未適應這份工

大宅

人工小左,唔會餓死但無啖好食。purchasing power 唔夠錢年年出國旅行。樓價可能跌一排然後跟返世界走勢走。如果向上升,比人地升得慢;向下跌,跌得快過人。因為香港已經淪為第三線城市,只可以跟著別人腳步。但....阿爺應該會可憐我地繼續俾水我地飲呱?

hungng    發表於 19-8-18 23:27

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 19-8-18 19:11
還有一點,香港近幾年的零售業,好多是靠自由行。
其實沙士時經濟差,因為自由行,令到經濟好咗,唔通經濟 ...

零售業歐美都差咗喇! 而家歐美啲人都識online去阿里巴巴度買衫, 上年阿里巴巴有件中褸只係賣幾百蚊港紙好賣到上國際新聞, 質優料靚價錢平仲使乜幫襯實體店呀? 如果唔係大陸班大媽去掃貨, 歐洲經濟重差呀!
香港已經冇工業, 而家連旅遊業都重創我睇唔到香港嘅零售業仲有乜嘢前景? 呢一鋪唔再係三幾個月嘅問題,可能最少都要三五七年先至可以回復返正常啲嘅水平, 咁呢段期間香港人可以靠乜嘢為生呢? 我真係好想有黃絲幫手解答?

hungng    發表於 19-8-18 23:46

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hungng 發表於 19-8-18 23:14

呢啲都冇得去做啦! 香港做邊有工業先得㗎!

hungng    發表於 19-8-18 23:28

珍珠宮

Nicolechim 發表於 19-8-18 16:19
咁即係等死
有無其他野可以做?
因為(學生)爭取緊,

認真mode, 我堅係為未來一代擔心~
我自己一早打算提早退休, 已準備得7788, 所以影響不大,
但勁擔心孩子/新一代要受苦.....
今日台灣, 明日香港
而家唯有考慮推遲退休計畫, 為孩子們多做準備

男爵府

hennyyoyo 發表於 19-8-18 17:55

我又唔覺得會獨立,因為無可能獨立 (最多阿爺 ...

咁就已經好慘,上兩代辛苦幾十年咁建立左一個有法治、言論自由嘅香港......俾佢哋一個月破壞得七七八八
從未適應這份工

男爵府

hungng 發表於 19-8-18 23:26
我自己一早打算提早退休, 已準備得7788, 所以影響不大,
但勁擔心孩子/ ...

唔好話退休,為了下一代我懷疑我7老80都可能仲要做,一係叫下一代唔好生,因為已經無未來

hungng    發表於 19-8-18 23:48
從未適應這份工

大宅

Nicolechim 發表於 19-8-18 23:08
所以佢地可以繼續反,仲要舉腳贊成,推班學生去死
佢哋就繼續高薪、樓市差、經濟差對佢地仲著數 ...

認同

男爵府

畀面勳章

hungng 發表於 19-8-18 23:26
但勁擔心孩子/ ...

係呀,啱啱中央又將深圳定性為示範區,香港已經唔多重要⋯⋯

hungng    發表於 19-8-19 00:17

伯爵府

alicemic 發表於 19-8-18 16:41
以前冇自由行冇遊客嗰陣香港一樣繁榮? 你講緊中國仲要靠香港做對外窗口嘅年代呀嘛? 今時今日各國企業自己 ...

咪就係,班傻人思想停留遠古時代。成日話我地係井底之蛙,依家比距地搞到雞毛鴨血,益晒深圳。

別墅

如果佢哋識諗,就唔會咁啦!間中都有D乜乜學者出嚟講,話香港唔使靠大陸都一樣可以經濟繁榮,估唔到呢班人真係去信啫

公爵府

Nicolechim 發表於 19-8-18 23:18
佢哋話自己唔想做中國人,但佢哋唔想做中國人、又唔係歐美、非洲人,咁佢哋可以係乜人
...
唔想做中國人嘅叫佢哋諗辦法改變自己嘅DNA 先啦!

男爵府

BK Milk勳章

lakgarden 發表於 19-8-18 17:38
咁我又無咁消極嘅.
無暴力事件後,D遊客都會返嚟,係時間問題啫.
長遠投資者就難講D,依家未必撤走哂但對 ...

你無估錯,就算表面解決咗,但佢哋的內心已經種了一顆恨意,對佢哋人後做人做事的心態也會有很大影響。

男爵府

BK Milk勳章

Mamamia 發表於 19-8-18 23:51
係呀,啱啱中央又將深圳定性為示範區,香港已經唔多重要⋯⋯

係,我覺得中央在這個時候公報係警告緊香港,不過班人係唔會明白架

男爵府

jamielam 發表於 19-8-19 00:45
如果佢哋識諗,就唔會咁啦!間中都有D乜乜學者出嚟講,話香港唔使靠大陸都一樣可以經濟繁榮,估唔到呢班人 ...

因為香港好與壞都對佢哋影響唔大,好.佢哋繼續係香港發展,壞.可以去其他地方發展
可憐嘅只係我哋呢D蟻民
從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至