懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 mooncatbb 的帖子

我17wks, 成日下腹好似痛痛地,脹脹下咁,係咪呢d 感覺ga? 定純粹個肚大緊,有d 拉住的感覺?

大宅

想問而家21週,一直都係在毛毛邊個位feel到胎動(即係突出來的位下方,肚臍對下三寸左右),係咪正常係咁低架?幾週先會升高到肚臍位?

而家胎動都係好似有個波滾過咁一、兩下好細微,大家係咪都係咁?

大宅

chichi730 發表於 19-8-19 17:31
想問而家21週,一直都係在毛毛邊個位feel到胎動(即係突出來的位下方,肚臍對下三寸左右),係咪正常係咁低架 ...

我17W左右feel到,一開始覺得似個肚入面吹左一下波波咁,好輕的,間唔中又再一下咁,少少似平時啲腸郁但係又唔同感覺的,係肚臍對下位置。突然到廿六七先feel到肚臍上方都會郁

別墅

RUBYWWW 發表於 19-8-18 16:43
第一胎,已經足20週了,但還沒感覺到胎動,有沒有媽媽相同情況? 經驗媽媽可以分享一下嗎?thanks !

...

我之前都擔心,問過醫生,佢話第一胎係難感受到架,如果係肥底嘅媽媽就再遲啲先感覺到,我本身肥,所以21週先感覺到,而胎動嘅感覺,係似平時有啲氣係腸咕嚕咕嚕嘅感覺,但咕嚕咕嚕嘅感覺轉移左係子宮到,同埋開頭係好難睇到佢郁架,我就通常食完野或者夜晚十一點後會感覺到佢郁,通常我平訓係床度金精火眼睇先睇到一下(emoji)

別墅

zoeho85 發表於 19-8-20 09:19
我之前都擔心,問過醫生,佢話第一胎係難感受到架,如果係肥底嘅媽媽就再遲啲先感覺到,我本身肥,所以21 ...

多謝各位媽媽回覆,聽完你地講、放心d啦!

首頁

尾頁

跳至