跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

binbin仔 發表於 19-10-12 21:43
明白明白,你講得好清楚呀,多謝你
我睇我大女都應該係將來想做美術設計或獸醫之類,希望唔使好叻 ...

獸醫入學分數要求等同醫科,
收生更少, 讀普通公立中學一定難入.

美術設計讀 Tafe 出路更好,
入學要求需要有作品面試.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

binbin仔 發表於 19-10-12 21:53
請教多你一樣嘢,如果將來會在 North Ryde 返工,可以選邊區住,返工又唔會太遠,唔多內地人,附近學校中 ...

唔需要著眼內地人問題,
呢度D內地人比香港高質,
分分鐘將來最能分享最好的朋友都係內地人.

伯爵府

binbin仔 發表於 19-10-12 16:52
又想請問,如果小朋友完成六年級才過去讀書,咁點可以入到selective School呢? 因記得睇過之前嘅post,好 ...

如果你小朋友完成六年級才過去讀書,
首先必須要係 Citizen or PR 才可考 9-11插班生,
Sydney 嘅 12班是從10月開始 Term 1,
亦即係話11班第三學期已要選定12班科目.
(而10年班一定安排好高考HSC科目.)

Selective school 又會唔會讀得辛苦d?
唔一定, 考入去果下就辛苦, 之後就自由發揮.
多唔多功課就要睇下邊間Selective, 和讀邊科.
可以一D功課都冇, 優才生都係自發性學習.

子爵府

fuddlewuddle 發表於 19-10-13 07:23
其實好少地方唔多內地人,同埋其實selective公校最高分果兩間,差唔多90%以上abc,因為屋企會谷d。killara ...

Willoughby 唔係selective school? 排名有中上level ?
其實Sydney 有幾多間Selective school?

子爵府

wiiabcd 發表於 19-10-13 08:57
唔需要著眼內地人問題,
呢度D內地人比香港高質,
分分鐘將來最能分享最好的朋友都係內地人.

你說的對,因香港多見到的內地人..所以有點怕

子爵府

wiiabcd 發表於 19-10-13 09:21
如果你小朋友完成六年級才過去讀書,
首先必須要係 Citizen or PR 才可考 9-11插班生,
Sydney 嘅 12班是從 ...

Grade 6 即六年級,對嗎? 如果真的要完成六年級才過去,那即不能入到Selective school呢?
Selective school 學費是否貴公校很多?

大宅

binbin仔 發表於 19-10-13 22:23
Willoughby 唔係selective school? 排名有中上level ?
其實Sydney 有幾多間Selective school?

selective school 係要要考入去嘅公校,willoughby 係女校唔係selective,排名係公校入邊算ok,一般排名高嘅都係私校偏多, 私校老師會捉得緊d,公校校規無咁嚴。 https://bettereducation.com.au/Resources/NSWSelectHSEntryScores.aspx , 呢個係個list。

子爵府

fuddlewuddle 發表於 19-10-14 06:24
selective school 係要要考入去嘅公校,willoughby 係女校唔係selective,排名係公校入邊算ok,一般排名高 ...

感謝你,等我慢慢睇吓先

伯爵府

binbin仔 發表於 19-10-13 22:23

Willoughby 屬於地區名校(公立學校),
唔係selective school, 校內設有精英班.

Sydney 有幾多間Selective school?
19 fully selective high schools
25 partially selective high schools

伯爵府

binbin仔 發表於 19-10-13 22:34
Grade 6 即六年級,對嗎? 如果真的要完成六年級才過去,那即不能入到Selective school呢?
Selective s ...

Grade 6 即六年級 = year 6
如果真的要完成六年級才過去,就不能入到 Selective school,
因為 5年級Term 4報名, 而且學校分數佔50%, 6年級開學6星期就考.
Selective School 學費間間都唔一樣, 有1千幾, 有2千幾,
設備越好學費越貴, 相比起私校, selective 學費當然係小菜一碟,
普通中學一年5百7百咁上下.

子爵府

wiiabcd 發表於 19-10-14 08:42
Willoughby 屬於地區名校(公立學校),
唔係selective school, 校內設有精英班.

請問fully 同partially 有咩分別呢?

子爵府

wiiabcd 發表於 19-10-14 08:53
Grade 6 即六年級 = year 6
如果真的要完成六年級才過去,就不能入到 Selective school,
因為 5年級Term 4 ...

時間上真係有d難

伯爵府

binbin仔 發表於 19-10-14 23:36
請問fully 同partially 有咩分別呢?

fully 全校都是精英中學

partially 只有7-10年級 設有一至兩班精英班,
其餘都是地區入讀學生.

子爵府

wiiabcd 發表於 19-10-15 04:09
fully 全校都是精英中學

partially 只有7-10年級 設有一至兩班精英班,

明白,thanks

首頁

尾頁

跳至