自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

幾年前係盈科門市簽了兩年合約,每月$198元,送一個平板LG,其實自己分期供,約满唔記得,如是者就一直交緊$198元,當發覺,已交了半年已上的無合約$198元,打去傾,咁就不能番到以往$110元基本電話費,盈科出的條件,好無奈,只有兩樣選擇,我迫於無奈簽番$198既plan,用5個月回贈,5OO惠康券,簽一年半約,焗揀番呢個$198元plan,我諗到盈科绑客之餘,博你唔記得合約幾時完,就係咁樣食錢。今年我又唔記得7月約滿,因為上次的合約,有感覺,收到脹單,打去問吓!7月已完約,今次快想起左,而家8月,又同盈科傾,又係咁!要跟番$198元個plan,我問,甘,我家居價钱米永遠係$198元水平,雖然有回贈和超市券,呢啲都係商人諗出黎既掩眼法,一唔記得完約,又交多錢,盈科又係得兩個選擇比我,今次仲衰,基本家居加價$128元,仲係乜都冇,任何超市禮券,飛線、來電、等候……乜都冇,以往$110元,都有少量惠康券送番,收左禮劵,可以為88元至9O元一個月。我以往一直係用緊$110元家居收費,自從幾年前去門市氹左$198元個plan,就冇得番轉頭咁!綁死左呢個價錢。
我想請問各位jm有冇用盈科的其他合約價錢,又想問應該點同盈科傾,而家盈科制度好差(個人意見,我一直不想轉去其他電訊商,盈科較隱定線路,上網也是用盈科,同家居電話分開計的,麻煩jm比啲意見,謝謝!

大宅

我7月到期,5月左右已有人打比我傾續約,你會唔會冇聽唔到佢地電話呀。不過我己簽第二間,其實,$110我到覺得貴

珍珠宮

如果你冇意轉其他公司
唯有硬食
個人經驗,呢啲公司對舊客態度係勁差
反而對新客,乜都有商有量
所以我從來不會用死一間電訊公司

至於線路穩定問題,可能我屋苑線路、位置較完善
家居電話、上網服務,間間公司冇乜大分別
但我都好明,有啲屋苑係冇得揀
電訊公司網絡問題

洋房

回覆 yurijm 的帖子

謝謝你的意見!可能真係要梗食,盈科根本就係為難我啦!

別墅

msvera 發表於 19-8-18 19:10
回覆 yurijm 的帖子

謝謝你的意見!可能真係要梗食,盈科根本就係為難我啦!

我也是pccw,剛取消了,完約前幾個月續約要$2xx,有平版電腦送,有現金券,乜都唔要但都要$177一個月,最後決定轉台。
打電話去停服務,服務員又説可以平,説他的部門同續約部不同,最後出到$77一個月,但我已經有新台電話,所以要他寄表取消,收表寄出後,取消部打電話確認,取消專員再要求我聽他們最後的優惠,可以$49一個月,可惜我已經轉用我的寬頻網路電話。

珊瑚宮

正路是五六十元一個月
玩具萬歲!

洋房

lion king:
今日我同個續約部傾,個女職員企得好硬,只能有兩個選擇給我,她說呢個係傾合約和取消電話部門,我問如我想取消你地盈科家居電話,應怎做?諗住大佢,她說要同佢地講聲,佢地就會寄張取消家居表格府上,我填好表格寄番去比盈科取消,取消家居電話也如此複雜,聽她語氣,都費事睬我,想請問jm妳今年幾時打電話取消,是否打1000,那個部門,按語音打去好煩,按那個數字,才能進入有真人傾到,請jm賜教!謝謝!

洋房

sandydy:
自從用$198元plan後,合約完前,冇收過電話,反而$11O元時,就有收過傾合約,我諗電訊商採取博你唔記得,就繼續收無合約電話費,唔傾約米價錢不變,博懞係甘賺錢。

男爵府

我也一樣,私樓plan, 最好只能給我$110/月,$150超市禮券,簽24個月😖

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實唔用家居電話,净用網上行上網係咪都得架?

大宅

請問家居固網電話從盈科轉去其他公司可否保留電話號碼不變?很久以前曾說過要轉號碼。

大宅

PW2002 發表於 19-8-19 01:48
請問家居固網電話從盈科轉去其他公司可否保留電話號碼不變?很久以前曾說過要轉號碼。 ...

可以帶NO. 過台. 同手機一樣. 唔駛自己CUT, 直接同新台簽合約就得.
我係由 電訊盈科 轉去有線

男爵府

FAYWING18 發表於 19-8-19 02:23
可以帶NO. 過台. 同手機一樣. 唔駛自己CUT, 直接同新台簽合約就得.
我係由 電訊盈科 轉去有線
...

請問有線幾錢一個月呀?

大宅

BBG520 發表於 19-8-19 06:37
請問有線幾錢一個月呀?

因為唔係我交錢,所以唔係好記得(emoji) 大約係128 一個月, 再免費返嚟畀個月,拉勻8× 一個月

男爵府

FAYWING18 發表於 19-8-19 12:04
因為唔係我交錢,所以唔係好記得(emoji) 大約係128 一個月, 再免費返嚟畀個月,拉勻8× 一個月
...

唔該曬

別墅

msvera 發表於 19-8-18 22:41
lion king:
今日我同個續約部傾,個女職員企得好硬,只能有兩個選擇給我,她說呢個係傾合約和取消電話部門 ...

完約前是他們找我傾,打1000要求取消,跟著個續約部打比我,佢唔知我巳經取消,同我講,你已經到期,做唔到優惠,最平要一百幾十⋯我話我已經取消,幾錢無所謂,最後是停服台,我回寄表格後⋯打來可以做到$49/月⋯私樓⋯所以你可以再試打去一心取消⋯叫佢寄表⋯試到最後。

wcpcelia    發表於 19-8-19 14:20

首頁

尾頁

跳至