時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kekelo 發表於 19-8-19 12:00
唔可以,香港身份證翻大陸衹能用翻居民證。

你意思如我申請大陸身份証就要放棄香港身份証嗎?

男爵府

好媽媽勳章

七年年 發表於 19-8-19 11:32
儘管見到好多BK JM都表態話唔介意返深圳,但我好介意,我係土生土長既香港人,只有香港係我屋企,呢點永遠 ...

我同你諗法一樣
●▽●●0●●﹏●●︿●

子爵府

熊熊老婆 發表於 19-8-19 11:39
同你嘅背景理念 十分相似 我同小朋友去旅行,都會間接直接咁同佢哋講下其實每個國家都有好, ...
對,我們做家長的,有能力的話真的要帶小朋友去體驗一下其他國家或城市的生活面貌,不可人云亦云。小朋友在此教育下,都能夠凡事看多面,從多角度思考。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 19-8-19 12:03
你意思如我申請大陸身份証就要放棄香港身份証嗎?

根據戶籍管理條例,如果香港居民想要在大陸定居並要求辦理戶口,申請人應當首先放棄香港的永久居住權,然後經審核通過便可獲得大陸常住戶口,身份證的辦理也同樣要求港人先放棄香港的身份證。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-8-19 12:16
根據戶籍管理條例,如果香港居民想要在大陸定居並要求辦理戶口,申請人應當首先放棄香港的永久居住權,然 ...

咁。。。。樣。。。。。同之前無分别呀!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 19-8-19 12:17
咁。。。。樣。。。。。同之前無分别呀!

所以唔知深圳係咪有唔同, 昨天先講, 未知詳情。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-8-19 12:20
所以唔知深圳係咪有唔同, 昨天先講, 未知詳情。

希望大家share 新措施细節。
如果可以唔使放棄香港身份証情況下我想全家申請內地身份証,送小朋友過去讀書(屋剛買好)。

公爵府

七年年 發表於 19-8-19 11:45
所以我覺得好悲哀
唔夠錢移民,就算返深圳都三唔識七,未到最後一刻都唔會選擇異鄉生活
...

我都好難過!直情有種驚臨老唔過得世嘅恐懼!理論上,我搬返深圳應該夠錢退休,但問題係,自己嘅感覺一定唔夠喺香港舒服囉,加上咩都要重新適應,人地國內人又未必好接受我,如果被迫離開香港,你話係唔係臨老唔過得世吖?

hungng    發表於 19-8-19 19:36

公爵府

wantaima 發表於 19-8-19 12:23
如果可以唔使放棄香港身份証情況下我想全家申請內地身份証,送小朋友過去讀書 ...

你買邊度?你同c6留港打工是嗎?

珍珠宮

如果可以唔使放棄香港身份証情況下我想全家申請內地身份証,送小朋友過去讀書 ...

你講既野應該居民證都可以, 唔駛一定要身份證。一個國家好難讓你有2個戶藉。

珍珠宮

20020116 發表於 19-8-19 12:24
你買邊度?你同c6留港打工是嗎?

中山
兩手準備
如果小朋友真係到內地升學住寄宿,我&C6星期五晚返上去等小朋友返內地屋企比較近(如果係珠海、深圳或廣州讀書返中山比返香港近&免過關)
我自己做唔做嘢都可以,C6留香港工作。
内地買樓好處近,兩邊走好易。唔需要放棄所有嘢。

大宅

kekelo 發表於 19-8-19 11:48
我之前都咁諗,但我翻深圳同親戚去做全身檢查,觀摩過私家醫院,D醫生好專業,有D仲係外國翻嘅學者,醫院 ...
FYI
香港普通市民老人家去深圳港大醫院可以用醫療券付款
Body check都得。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-8-19 12:25
你講既野應該居民證都可以, 唔駛一定要身份證。一個國家好難讓你有2個戶藉。
...

明白。我再了解一下新措施再決定如果走下去。。。。。
好可悲但無辮法,香港已不是大家所認識的。。。所謂的法治

複式洋房

hugoma2015 發表於 19-8-19 00:20
後生一代香港人,確實好難立足。自己唔爭氣。

我有朋友響大陸某醫院做醫生,每年都有d香港學生去實習。今 ...

基本禮儀都吾職,可恥

珍珠宮

到時候深圳、香港、台灣一對比,高下立見。

就像今天讓你二選一,選擇一個地方去生活,你會選擇去民主的印度呢,還是有社會主義特色的中國。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

wantaima 發表於 19-8-19 12:34
明白。我再了解一下新措施再決定如果走下去。。。。。
好可悲但無辮法,香港已不是大家所認識的。。。所謂 ...

唉!一起加油!

複式洋房

唔使放棄香港身份證架,而家居民證同大陸身份證差唔多架啦,翻上去讀書完全無問題吖。讀公立學校就要睇翻你間屋系邊個區或者附近有咩學校,私立學校嘅話入學試pass就可以架啦。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 19-8-19 12:54
唉!一起加油!

珍珠宮

kekelo 發表於 19-8-19 12:54
唔使放棄香港身份證架,而家居民證同大陸身份證差唔多架啦,翻上去讀書完全無問題吖。讀公立學校就要睇翻 ...

收到

珍珠宮

節錄一些重點:

深圳再次被委以重任:接下來要乾這三十件大事

1.以深圳為主陣地建設綜合性國家科學中心。探索建設國際科技信息中心和全新機制的醫學科學院。

2.支持深圳實行更加開放便利的境外人才引進和出入境管理制度,允許取得永久居留資格的國際人才在深圳創辦科技型企業、擔任科研機構法人代表。

3.在未來通信高端器件、高性能醫療器械等領域創建製造業創新中心。

4.打造數字經濟創新發展試驗區。

5.支持在深圳開展數字貨幣研究與移動支付等創新應用。

首頁

尾頁

跳至