婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

懷疑自己已搭入更年期,心跳好快,又成日出汗,好唔舒服,點可以舒緩呢?

子爵府

回覆樓主:

睇中醫
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

珊瑚宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

心跳好快, 找醫生檢查下心臟吧!

大宅

joli3bb 發表於 19-8-18 23:21
懷疑自己已搭入更年期,心跳好快,又成日出汗,好唔舒服,點可以舒緩呢? ...

好唔舒服要去睇醫生先, 如果更年期徵狀比較嚴重既話要食荷爾蒙藥.
我媽咪都有更年期, 之前係屈臣氏買左呢隻舒緩更年期不適既Supplement比佢食.
食完之後的確有改善到, 有需要既你可以試試.

~開開心心過每一天~

禁止訪問

複式洋房

回覆 joli3bb 的帖子

睇中醫,有幫助比較平穩的度過。我自己就係,因為更年期會影響心血管和高血壓的,所以調理下身體,個人會比較自如和軽鬆D。

大宅

2021勳章

Christyapple 發表於 19-9-14 23:10

睇中醫,有幫助比較平穩的度過。我自己就係,因為更年期會影響心血管和高血壓的,所 ...

你有睇緊中醫調理緊 ?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

睇中醫(平嘅可睇東華、仁濟,中醫醫療車,$40/日藥免診金)。中醫對更年期症狀效果好好 ,如加味逍遙散,天王補心湯都係可針對更年期。但要長期服藥。

水晶宮

2021勳章

Yuk_Lam 發表於 19-8-30 13:41
好唔舒服要去睇醫生先, 如果更年期徵狀比較嚴重既話要食荷爾蒙藥.
我媽咪都有更年期, 之前係屈臣氏買左呢 ...

改善到失眠嗎?

大宅

ngwong2 發表於 20-4-25 10:19
改善到失眠嗎?

YES.
~開開心心過每一天~

水晶宮

2021勳章

Yuk_Lam 發表於 20-8-3 16:52
YES.

tks

侯爵府

2021勳章

Christyapple 發表於 19-9-14 23:10

睇中醫,有幫助比較平穩的度過。我自己就係,因為更年期會影響心血管和高血壓的,所 ...

你好!請問你更年期症狀有改善嗎?我現在情況同你形容差不多!

祝身體健康!

大宅

我今年49歲, 8月後到現在都冇來經. 我有出汗問題, 每天都會,但不持久. 我睇了中医, 情況有改善, 但仍然每日 / 每晚都有時間冒汗. 而我自己一向十分醒瞓, 現在加埋出汗更加睡得不好. 但我近個月用香薰精油擴香睡覺, 對我十分有效. 雖然出汗熱醒, 但很快睡得返. 希望出汗情况会再好些, 否則夏天不知怎辦!!

另我想請教我老公買了一 些supplement 寫著有 "植物性荷爾蒙" , 話可改善更年期不適. 食這些荷爾蒙怕不怕有什麼影響? 請指教!

別墅

回覆樓主:

我巳踏入五十,今年開始有心跳快,冒汗,但又吾糸成日係咁,上個月行商場見到維x 健靈舖,有隻更年輕,成份全是中藥,食左一樽,都有少許改善,各mj可試下。

複式洋房

2021勳章

用香熏油調理一下,有意請pm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊