自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上期電費交$18xx(6-7月)正常嗎?
點解甘問,因為我身邊有幾個朋友都話交吾洗過千,所以我睇下會吾會係屋企啲電器吾太慳電,要拎翻啲一級能源標籤!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

真係要用一級標籤電器, 廳個部2級日立分體冷氣, 係好涼, 但今期電費左好多!

複式洋房

karenkatte 發表於 19-8-19 00:24
真係要用一級標籤電器, 廳個部2級日立分體冷氣, 係好涼, 但今期電費左好多! ...

我都係用日立分體,已經係一級標籤,係1.5匹,我keep住都係開24度!吾通用分體會特別貴?
我煮飯通常都用電池爐嘅,真係想再慳下電費

大宅

2019新春慶豚圓

lltracy 發表於 19-8-19 00:18
點解甘問,因為我身邊有幾個朋友都話交吾洗過千,所以我睇下會吾會係屋企 ...

正唔正常就要睇下你點用電,淨睇數字...千八,兩個月都算正常數,6-7月都開始熱

子爵府

lltracy 發表於 19-8-19 00:44
我都係用日立分體,已經係一級標籤,係1.5匹,我keep住都係開24度!吾通用分體會特別貴?
我煮飯通常都用 ...

我上年小開廳分, 今年差不多日日開,

而家開始暫停開廳分, 下期單便知分別。

我記得以前間屋有發展商附送電器, 歐洲牌子, 換左一級標籤之後電費減半!

wcpcelia    發表於 19-8-19 10:32

子爵府

2019勳章

上期(26/4-26/6)未補貼前$1,313,平均$660/月,全屋分體冷氣機,廳一匹半,房一匹(瞓前半小時才開),有蒸焗爐;煑食冲涼用煤氣,有乾衣寶(16/4-16/6)$377,平均$190/月;
全屋燃料費$1,313+$377=$845/月

今期未收單,應該貴左,暑假平日正午已開廳冷氣,假日也少外出,在家煑食也多。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

二千六谷鬼氣換過新冷氣

大宅

3000幾,長開冷氣冇得慳

子爵府

2019勳章

lltracy 發表於 19-8-19 00:44
我煮飯通常都用 ...

度數越低,電費越貴,我通常房只開26-27度,每低一度,電費會貴10%

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

最近呢期2180

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

1500最近呢期(2個月)

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我覺得你算正常,我平時開25,26度多,煮食用煤氣,6,7月電費$11xx
分體已經算慳電,如果窗口會仲貴

別墅

回覆樓主:

要睇你點用喎,如我同個仔日頭唔係家,通常夜晚在家先開,唔過千好正常,有朋友常在家,每日開足24,過千亦好正常喎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

最近兩個月加埋$246, 港燈, 冷氣開25或26度

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

lltracy 發表於 19-8-19 00:18
點解甘問,因為我身邊有幾個朋友都話交吾洗過千,所以我睇下會吾會係屋企 ...

我係13xx,房3部4分3冷氣,廳分體就好少開,有用乾衣

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

karenlyk 發表於 19-8-19 08:21
好平

別墅

好難比較,有朋友一個女仔住劏房交$400開冷氣的,另一個屋2000呎,交八千 

複式洋房

karenlyk 發表於 19-8-19 08:21

真定假?我地冬天都交over$246!
好勁丫!

瑪瑙宮

好難比較,匹數唔同用電量唔同,
屋尺數唔同又唔,用電方法又唔同,
朋友同我一樣尺數,佢唔會開廳架2匹機,有時開飯都入房開3/4匹全日開,
我無全日開,返屋企開2匹,訓開2部一匹,電費都比他貴一倍。

大宅

2019勳章

回覆 lltracy 的帖子

真係視乎點用,一部部匹半分体+3/4匹窗口機輪住開24hrs,平時風筒、麵包機、氣炸鍋一般家電$11xx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊