時事熱話

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

見到有人喺網上面話要對付啲警察仔女,又見到警察入咗醫院都比啲黑心醫護欺凌, 再加上嗰句「禍必及妻兒」,作為老師,好擔心警察嘅仔女喺開學之後會唔會畀黃老師針對?會唔會畀黃同學欺凌呢?
真係好擔心 我可以做啲咩呢?又或者大家又可以做啲乜嘢呢?

男爵府

如果老師真係因個人政見立場而遷怒學生,針對學生,學生家長應該把事件公開,唔好啞忍,要為學生討回公道,我唔信全香港人都係咁盲目。家長要堅強保護子女。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔只怕老師,仲怕有啲 偏激家長,好似帶去遊行洗腦果啲咁,1陣返到學校學曱甴打人
想認識多啲屯門友

伯爵府

一定會有, 小朋友心靈一定會受傷, 黃立場我冇意見, 但好多老師都黃到失晒理智, 難保會叫同學仔排斥警察子女/俾說話佢地聽

公爵府

牛年勳章

szesze_lam 發表於 19-8-19 10:56
一定會有, 小朋友心靈一定會受傷, 黃立場我冇意見, 但好多老師都黃到失晒理智, 難保會叫同學仔排斥警察子女 ...

我都覺得一定會但係我哋可以點做呢?

伯爵府

熊熊老婆 發表於 19-8-19 11:02
我都覺得一定會但係我哋可以點做呢?

唯有叫小朋友學校發生咩事都要話俾父母知, 一有唔對路父母要即刻出聲

大宅

我都好擔心

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我學校黃老師嘅勢力龐大, 如果佢哋真係針對啲小朋友, 我諗我都未必敢出聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我建識教育局出來開記招:
1) 學校、 校長及老師應保持政治中立, 不可在堂上或課後灌輸盲撑某一方, 或只提供對某一方有利的資料,但抹黑另一方 ,不是真正的中立是洗腦.

2)各校長應監察通識科老師的教材、 言論及俾分準則, 令功課測考不會因撐某一方而低分, 甚至不合格.

3)各校長要懲罰在校內散播不中立言論的老師, 尤其係帶學生去示威區"field trip"的老師

4) 各校長及老師要對學生一視同仁, 保護學生,不會因政見或父母的職業而被 同學/ 老師欺凌( 俾低分或不合格), 甚至圍毆!

違規者(校長、 老師或學生) 一定要嚴懲以儆效尤. 學校應是個安全, 令人可安心讀書的地方, 而不是革命培訓所!

nicksonma    發表於 19-8-19 14:40

公爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 19-8-19 11:54
1) 學校、 校長及老師應保持政治中立, 不可在堂上或課後灌輸盲撑某一方, 或只提 ...

呢個提議係好好! 前幾日教協同教育局開完會, 把口都話唔支持罷課, 但又補返一句話會尊重個別老師罷課嘅決定 所以我覺得教育局都係冇牙老虎

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-8-19 11:54
1) 學校、 校長及老師應保持政治中立, 不可在堂上或課後灌輸盲撑某一方, 或只提 ...

可以收集簽名或者好多人寄信去教育局一定要開記者會嗎?我都怛心

翡翠宮

回覆 熊熊老婆 的帖子

教育局有冇牙都好, cc俾特首辨教協教聯

小市民有一分力,就要發一分光!!

鬧爆口心不一的偽君子,誤人子弟,枉為人師!

[email protected] (教育局)

[email protected] (特首辨)

[email protected] (教協)

[email protected] (教聯)

翡翠宮

回覆 Joanne1988 的帖子

楊局長開記招是對全香港講, 亦可提升警察士氣.

有冇用唔知,但總好過得小市民的簽名運動或電郵,有多少人?

察連自己仔女都保唔住,點可以安心上班?!

為保衛香港,連累子女....

侯爵府

2024年龍年勳章

真係好,妳是正常老師,加油。
不要被黃化已經係對警察子女的支持和保護。

男爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

學生都要搞嘅,佢哋真係唔係人!

公爵府

牛年勳章

小菜豆 發表於 19-8-19 13:09
真係好,妳是正常老師,加油。
不要被黃化已經係對警察子女的支持和保護。 ...

好多謝你嘅安慰!好可惜藍老師喺我學校裏面只係佔極少數,所以從來都人微言輕

侯爵府

2024年龍年勳章

估到嘅。我不是教師, 但係幾乎所有教師朋友都支持示威者。
有D熱愛教育嘅朋友, 今次都支持示反對派。
或者我真係上一代嘅人,
回想以前歷史老師會引導我地點樣以古鑑今, 看現代的政治,
但學生們從來摸不清他的政治立場。
我地好佩服老師, 他好似看透政治, 但沒有人看得透他的政治取態。
留待學生自己獨立批判才是老師應有操守。

大宅

回覆 熊熊老婆 的帖子

不要灰心....仲有同路人.
加油!!!

大宅

szesze_lam 發表於 19-8-19 10:56
一定會有, 小朋友心靈一定會受傷, 黃立場我冇意見, 但好多老師都黃到失晒理智, 難保會叫同學仔排斥警察子女 ...

如果係咁既人,根本不配做老師

複式洋房

早知今日 何必當初
老師係校外言行有人地自由 返到學校邊有可能叫人排斥你個仔呀
以小人之心度君子之腹

首頁

尾頁

跳至