時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

中共中央 国务院
关于支持深圳建设中国特色社会主义先行示范区的意见
http://www.gov.cn/zhengce/2019-08/18/content_5422183.htm

昨天下午大約四時許,我和一班中學同學聚會食TEA 中,當中有法律界有金融界有醫護界的專才等等。

本來大家都不談政治,但因為8月13日暴徒在機場私刑虐待大陸旅客和記者那單野太恐佈,有好幾個人都話好驚,驚到一定要移民。所以大家就談"可以移去那裏呢?"。有人說去澳洲新加坡、也有人說在美加有親戚之類、也有說返大陸避難的...但怎麼說也是很不捨得,因為實在很愛香港!

然後突然有人收到這條"國家要重點開放發展深圳"的新聞,SHOW 俾大家睇,大家馬上一致下結論: "好,就返深圳工作發展"!!

另註: 我經常在想,若然香港真是變"焦土" 了,所有外資公司撤走了,甚至連本地大企業也北上另覓基地了,而所有可以走到的人也走了。香港的四大支柱產業全部都沒有了。咁會點呢? 到時已經沒有了"創匯" (創造外匯) 的能力了,因為到時香港本身也沒有甚麼可以"出口"的了。香港本身所享用的水和食物都是進口的,咁又如何買到食物呢。就靠那群留守的人去"開墾(郊野公園為)農地"嗎? 過程是非常極之艱辛的,我們的郊野公園也很HILLY 很難開墾,那群任性自私的年青暴徒會受得了嗎?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實點止深圳
係周邊城市,已高速發展,拉距同香港水平

睇下珠海,中山,東莞,要人有人,要物有物,要技術有技術,成本仲低過香港添
我係c9,都知道要睇 14億,何況商家

大宅

講咗十幾年話要取代香港,取代到未啊就瞓著喇

珍珠宮

I9528 發表於 19-8-19 11:34
其實點止深圳

Agree

大宅

Samgor10 發表於 19-8-19 11:53

對呀,本來香港就是一塊福地,享受著特殊地位,所以就算深圳已經早已發展成為一個以高科技帶動的城市,國家還是以香港作為"大灣區的龍頭城市",以香港的金融貿易物流專業服務等為大灣區其他城市服務。一切對香港來說,本來就是很美好的! 也因此很多香港人心底裏面對內地人時總有一種"優越感",就如你一樣,很有自信的深圳不會取代香港。本來我也對香港的前景充滿信心的!

最最最可惜、痛心的是,現在香港要自殺呀! 要搞焦土、要攬炒! 咁無計啦!連個機場也不靠譜了(龍頭城市怎可能沒有一個靠譜的機場?唯有用深圳寶安機場、澳門機場、珠海機場囉),咁咪唯有將深圳發展為大灣區的龍頭城市囉。可以預見,不久將來,深圳人面對香港人時,優越感會在他們那邊。

珍珠宮

其實點止深圳

無用架。班仲戴住往日香港比國內優越的港人,無論點講都唔會認同,因為認同了就等於承認己不如人。

可憐。

hungng    發表於 19-8-19 12:34

公爵府

回覆樓主:

哈哈 我地有既係靠撳atm沖擊金融體系既青年人,問你驚未

hoyhconnie    發表於 19-8-19 22:34
joycechiang    發表於 19-8-19 13:35
清清bb    發表於 19-8-19 13:21
Juho    發表於 19-8-19 13:19

琥珀宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 19-8-19 12:30
無用架。班仲戴住往日香港比國內優越的港人,無論點講都唔會認同,因為認同了就等於承認己不如人。

可憐 ...

唔認還唔認,反正班 " 年輕人" 仲有大把日子自己承受番

大宅

其實點止深圳

呢啲唔理得咁多 總知你要回/答應咗5大訴求先,贏場交緊要啲,贏咗就死得眼閉勒

但當贏咗場交,再回頭時,一切已經太遲
~~MAG~~

子爵府

畀面勳章

wannabe118 發表於 19-8-19 12:36

咁低智嘅嘢都諗到,如果香港比佢哋話事我真係好驚囉

珍珠宮

我諗起國產淩淩漆阿家英哥既攞你命三千

大宅

Samgor10 發表於 19-8-19 11:53

係囉, 廢青啲人格, 良知, 羞恥, 反骨等等, 叫大陸點取代呀? 啱喇, 趁你未瞓著, 自我反省吓先啦

珍珠宮

I9528 發表於 19-8-19 12:45
唔認還唔認,反正班 " 年輕人" 仲有大把日子自己承受番

我認老土,我就成日話現在呢代過得太豐盛。他日要自己養家就知。

我其實好唔明呢代人點解咁恨中國,連普通話都抗拒。以前我地被英國管時咪一樣要學英文。英國班大班仲大鼻啦。

伯爵府

白毛毛 發表於 19-8-19 13:15
我認老土,我就成日話現在呢代過得太豐盛。他日要自己養家就知。

我其實好唔明呢代人點解咁恨中國,連普 ...

因為他們認為白種人,放個屁都是香的,
甚麼也優勢過中國, 在他們心中,
中國還是停留在幾十年前

大宅

好媽媽勳章

笑死人

男爵府

阿爺係尋日宣布這個計劃,明顯是回應黃人,你們已經成功爭取攬炒(香港)。

子爵府

坦白講,今次事件,令我認真考慮將來會考慮俾細路去內地升讀大學(當然係考慮一線嗰啲),以前講到內地升學我嘅答案係好堅定地「No」㗎⋯⋯

別墅

areyouangry 發表於 19-8-19 13:25
坦白講,今次事件,令我認真考慮將來會考慮俾細路去內地升讀大學(當然係考慮一線嗰啲),以前講到內地升學 ...

真係要,一線嗰啲好過香港啲所謂大學多多聲!!!
不過清華同北大難入到爆炸,唔係最top嘅學生都入唔到

伯爵府

咁真係要學好普通話先得,下一代隨時北上發展,無眼睇。
芭芭拉

子爵府

areyouangry 發表於 19-8-19 13:25
坦白講,今次事件,令我認真考慮將來會考慮俾細路去內地升讀大學(當然係考慮一線嗰啲),以前講到內地升學 ...

同埋今次事件之後,身邊個個都話要走,冇辦法全家走都要送走細路⋯⋯

首頁

尾頁

跳至