自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

我在2018 年5月已開始申請移民愛德華皇子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形式,要做生意12個月後才申請永居身份。我現階段已步入工簽申請了。
我想在這裡分享一下我的申請程序

去年當考慮移民PEI 後,我直接與當地agents 聯絡,做初步評估、查詢。到決定申請時,便與其中一間agent簽約,因為PEI 省政府只准許當地agent 代辦移民的申請。

之後agent為我開EOI入分,我再到PEI申請endorsement,以獲得35分。同時考取IELTS的成績,以便足夠分數獲draw, 獲省政府邀請,正式入紙申請移民。

入紙前,我要填寫N咁多份申請表,準備銀行月結單、稅單、工作證明、物業估值報告、公司推薦書.......(呢個係一個最痛苦的階段)。入紙後,我等了省政府四個月,便收得通知,前往當地面試。

面試時,移民官會圍繞住申請表內填寫過的內容發問,以確定我的資料是否吻合、真實。幸好,試前agent安排了rehearsal,所以有心理準備應對。比較好笑的,係移民官問我倆如何認識,將我地嚇塞。相信係想確定我地是否真實夫婦。

記憶中,移民官問:

1)主申請人的工作經驗、日常的工作?

2)如何令當地人來光顧店鋪?

3)所做的生意有甚麼優勢,可以面對當地的競爭?

4)business plan 是誰做的? 花了幾多時間去做?

另一點是資產問題,面試前已通知我地帶備一些佢要求的文件正本,包括學歷證明、面試前六個月的銀行月結單。如果發現有大筆數額出入,佢會問點解?

整個面試過程約35分鐘,期間會同時核對我地的文件正本。

幸運地,面試後十日已收到通知,可以進行驗身及申請工作簽證了。

對於面試,我建議盡量不要翻譯,這點會提升成功率,因為agent話,通知到PEI面試已是成功的一半,現在申請人多了,佢地當然想揀英文能力高的申請者移民到當地。

近日我也收到最新消息,Summerside 已停止發endorsement了,因為申請人太多了,現在只能向城鎮埋手。

水晶宮

畀面勳章

appleshop 發表於 19-8-19 11:52
我在2018 年5月已開始申請移民愛德華皇子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形 ...

個島係邊度?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我在2018 年5月已開始申請移民愛德華皇子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形 ...

請問你會做咩生意?飲食?
投資金額大約多小?

大宅

701003 發表於 19-8-19 12:06
個島係邊度?

PEI 是加拿大最細的省份,有兩個香港咁大,但只有十五萬人。

wcpcelia    發表於 19-8-19 14:11

水晶宮

畀面勳章

appleshop 發表於 19-8-19 12:08
PEI 是加拿大最細的省份,有兩個香港咁大,但只有十五萬人。

知道了,謝謝
得15萬人,可以做咩生意呢

大宅

tester5 發表於 19-8-19 12:08
請問你會做咩生意?飲食?
投資金額大約多小?

我做Cafe,投資CAD 150000,期間要用CAD 75000 便可以滿足申請要求。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見識少, 我真係未聽過呢個島(不是挖苦你)~~

請問以呢個方法(做生意)移民, 有無最低消費/投資額?

大宅

701003 發表於 19-8-19 12:10
知道了,謝謝
得15萬人,可以做咩生意呢

哈哈哈...我只係目標為本,旦求移民,唔好諗賺蝕了

edhepp    發表於 19-8-19 16:00

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

呢個島好多移民騙案㗎喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

appleshop 發表於 19-8-19 12:10
我做Cafe,投資CAD 150000,期間要用CAD 75000 便可以滿足申請要求。

請問會否放棄晒香港一切,連根拔起?

大宅

tester5 發表於 19-8-19 12:13
請問會否放棄晒香港一切,連根拔起?

部份都要保留,至少間屋依家都賣唔去

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

appleshop 發表於 19-8-19 12:10

cafe? 有無生意?

大宅

bebe1314 發表於 19-8-19 12:13
呢個島好多移民騙案㗎喎

我是直接聯絡官方指定的agent,所以好順利。你係咪指內地咋?

大宅

alicemic 發表於 19-8-19 12:17
cafe? 有無生意?

投資PEI真係唔好諗賺蝕,盡了力便算吧!都係果句,目標為本

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

appleshop 發表於 19-8-19 12:20
投資PEI真係唔好諗賺蝕,盡了力便算吧!都係果句,目標為本

但長始落去都唔係辦法, 都要夠糊口先得, 雖然係香港仲有物業可收租, 但經濟衰退租金自然無咁高, 都要預多條後路呀~

大宅

alicemic 發表於 19-8-19 12:24
但長始落去都唔係辦法, 都要夠糊口先得, 雖然係香港仲有物業可收租, 但經濟衰退租金自然無咁高, 都要 ...

只要做足12個月生意,申請到PR,我已經可以自由,其他可以到時再算

翡翠宮

appleshop 發表於 19-8-19 12:26
只要做足12個月生意,申請到PR,我已經可以自由,其他可以到時再算

即係要預蝕一年, 租金? 裝修? 食材貴嗎? 開業有咩要求?

男爵府

PEI 暑假多遊客,生意ok的,旺季一過就。。但住一年己可搬啦

大宅

alicemic 發表於 19-8-19 12:28
即係要預蝕一年, 租金? 裝修? 食材貴嗎? 開業有咩要求?

我的目標係,保持開支在CAD75000內便算了

大宅

yveoone 發表於 19-8-19 12:29
PEI 暑假多遊客,生意ok的,旺季一過就。。但住一年己可搬啦

無錯

首頁
12345...13

尾頁

跳至