時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lazypig 發表於 19-8-19 13:55

問吓老一輩由中國走咗去香港嗰啲老人家,睇下佢地對中國政 ...

10年前同今日既中國已經好唔同,點解唔問下現今親身對國內有接觸既人呢?

子爵府

老實講,自從開放左自由行之後,香港真係污糟到一個點,你諗唔倒嘅,佢地都做得出!
每有藥房或萬o既街或商場都係污煙漳氣,周地都係紙皮包裝紙,仲有陣臭味!

所以污糟已經唔係今時今日既事了!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sandylaw 發表於 19-8-19 13:02
所以民主係咪一定好呢?
眼見世界各地有民主既地方,政黨都係為私利扭曲人格,每隔年選總統選議會都搞到社 ...

民主係一個相對較公平既制度。當然,冇制度是完美。

但最少,
第一,選出黎既人,會向選民負責。
第二,今次選錯左,佢真係唔理選民意願,亂來,都唔係問題,下一次,可以以自己選票,拉佢下來。制度終可以完善。

珍珠宮

樓主,我之前經驗呢個post 會被搬㗎

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-8-19 12:10
呢D都少事!家人、友情、工作、生活、教育、未來也一一打碎!

不能認同更多

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-8-19 12:40
空氣中的tear gas 成份可以清潔到嗎?

清潔香港,人人有責!

我建議人人一支殺蟲水,就唔係警察出動TG。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大米愛老鼠    發表於 19-8-19 14:24

公爵府

tester5 發表於 19-8-19 12:24
污糟得過個議會?金玉其外 敗絮其中。
冇個議員可以反映民意,保皇和部份泛民只為自己撈本錢?好應該全拉 ...

甘又点?

遇到不平事就書打駡?
破壞?
攬炒?

伯爵府

she007 發表於 19-8-19 13:42
我都想問,內地人好支持中國,又團結,你香港人洗唔洗禁驚中國呀?
又講下新加坡,政府幫你諗晒d野,都唔自由啦, ...

中哂

公爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-19 13:44
係好污糟,貼左好多字,但係我真係唔夠膽去搣,經過嘅時候見到有個人係度睇住,連家人見到都驚,話唔好郁
...

有日我忍吾住搣左!

佢第二日用噴漆噴大字,

寫搣一張貼一百。

大宅

bbyou 發表於 19-8-19 14:21
甘又点?

遇到不平事就書打駡?

有人夜夜匿埋個竇到磨針,天下太平的話豈不是無處落針,鬱悶致死豈不是罪過!

水晶宮

tester5 發表於 19-8-19 14:12
民主係一個相對較公平既制度。當然,冇制度是完美。

但最少,

立法會議員都係選票選出來,你覺得佢地有向市民負責嗎?

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 19-8-19 12:35
我都好心痛、小朋友問點解畫花哂又問點解、又粗口又黑警、我真係唔識答、公園巴士站、畫黎只為洩憤吧
...

你同小朋友講,有啲哥哥姐姐有些想法想表達,但用錯了方法,破壞了地方,意見亦法向其他人表達清楚。
再讓佢想想在家庭學校其他群體中,如果有意見時,應該怎樣做最好

大宅

回覆樓主:

唔止污糟,仲要系溶溶爛爛。仲衰過D落後地方

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

ngokwan 發表於 19-8-19 12:09
牆壁橋底周圍塗污

D所謂自發市民去清潔葵芳地鐵站,點解咁去清潔番破壞了的地方?

有冷氣又係室內

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbyou 發表於 19-8-19 14:25
有日我忍吾住搣左!

佢第二日用噴漆噴大字,

當日真係唔夠膽,帶住老人家,唔係歧視任何人,不過真心驚。
有個全身黑色衫褲、黑色帽、黑色口罩、紋晒身嘅女仔企係度
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lopopo 發表於 19-8-19 12:04
有感而發
見到條街咁多垃圾、廢紙、膠樽
牆上就好多紙漬

我見到開源道d易拉架都覺得好煩
仲有彌敦道果d 夜場poster

伯爵府

sandylaw 發表於 19-8-19 14:03
10年前同今日既中國已經好唔同,點解唔問下現今親身對國內有接觸既人呢?
...

經濟方面當然進步左超超強啦
老一輩都對中國嘅政治冇信心,所以咁多銀髮族出來
我身邊嘅人當然有係中國工作啦,甚至長駐係中國大公司都有,中國嘅政策都係不斷係咁變,貪依然冇變
至於我本來都冇乜強烈反感,但竟然變咗習皇帝之後,就好驚,咁都得,真係有咩唔得
^^^... ^^^

子爵府

she007 發表於 19-8-19 13:45
係呀,見佢地話如果一人送一層樓出唔出來?有些都話唔出了。

但我上連登睇,有個屋企有樓,父母話d錢夠佢過世,都照出去沖,比父母赶走左,都係白痴比人洗左脑

伯爵府

sandylaw 發表於 19-8-19 14:26
立法會議員都係選票選出來,你覺得佢地有向市民負責嗎?

攞到夠票之後,林鄭完全漠視民主派議員,民主派議員都係由市民選出嚟
^^^... ^^^

水晶宮

充裕 發表於 19-8-19 14:37
但我上連登睇,有個屋企有樓,父母話d錢夠佢過世,都照出去沖,比父母赶走左,都係白痴比人洗左脑
...

我記得有個係咁,但冇睇到話被趕走,班人就算有錢的都係父蔭多。

首頁

尾頁

跳至