自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

回覆 chloe2018 的帖子

係就來過身之前轉也一樣可以避免遺產稅 可以咁理解嗎?

子爵府

lingw. 發表於 19-8-19 13:24
父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?
另外, 自己又每月回報多少錢給父母呢?

我把口會叫 仔女 養我, 因為我想佢長大嘅時候可以獨立自主 但係我最大嘅目標 係佢哋可以快樂健康,做 一個對社會有貢獻嘅人。

侯爵府

父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?

0回報、定期返嚟請我飲茶就心滿意足

子爵府

199707100304 發表於 19-8-19 13:37
我兩公婆搵得唔多, 但都從沒有諗過個仔第日有咩回報。
但求佢自己照顧到自己, 如果要組織家庭, 要有承擔, ...

X2

男爵府

養兒不求回報

大宅

Happyangela6 發表於 19-8-19 22:10

係就來過身之前轉也一樣可以避免遺產稅 可以咁理解嗎? ...
可以咁講,但其實人嘅嘢真係講唔埋,時間上唔係拍戲咁你話咁容易控制,亦有時候意外嘅嘢就真係人算不如天算!
我十幾年前見過一個突然就去咗嘅上司,佢係大陸唯一嘅樓,喺廣州,但由於佢唔係中國國籍,最後佢老婆搞到無辦法,根本無可能滿足到大陸政府部門嘅要求,最後都要放棄唔再搞!

男爵府

自己有俾足家用父母.
但冇諗住要兒女俾家用,只要佢地健康,快樂, 樂觀, 熱愛生命和生活,能夠獨立, 就是對我最大回報.
我對兒女的愛是不求回報亦不必任何物質衡量.
當然如果佢地有能力有本事,請我週圍去旅行食好野,我會好開心接受.

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Ng_Taitai 發表於 19-8-19 16:19
我只要佢地比返健康快樂既人生比我就夠,唔知會唔會太貪心呢

首先你要比到個健康快樂嘅人生先喎!

伯爵府

超級特務 發表於 19-8-19 13:47
回報未必係金錢,可能有時間探望關心下都已經係。

可以間中陪我飲茶、shopping 都係

水晶宮

Happyangela6 發表於 19-8-19 22:10

係就來過身之前轉也一樣可以避免遺產稅 可以咁理解嗎? ...
在香港,遺產稅已取消了很多年,你問問律師先。如不涉及遺產稅問題,立平安紙較好。有些老人會分階段分批比資產下一代(底牌真實幾多資產後生一代未必知道晒),留條後路比自己。

大宅

vanessamom 發表於 19-8-20 08:38
可以間中陪我飲茶、shopping 都係

講得啱,我希望佢回報時間,我唔需要佢回報錢。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

水晶宮

薯圈 發表於 19-8-19 14:22
有d父母真係當仔女係搖錢樹,又偏心,又貪錢,咁樣要求比家用法,子女當然不憤。

但若父母成日話唔使收家 ...
我父母係前者,所以我只做最基本。我覺得首要自己同仔女感情好,其次,都要教識仔女基本責任,比多比少都好,家用點都要比。按收入收10-15%,其實如果自己環境ok,收左的錢可幫仔女儲起,仔女有困難時就用。如果養到仔女咁大,都不識孝順敬老,係自己失敗。我希望自己仔女不會咁。
有些,長大成人,生埋下一代,都仲要啃老,我就很討厭呢一類仔女。但願自己仔女不會咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

冇諗住要幾多回報

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不用回報。唔好要我照顧番轉頭就好了。

男爵府

大笨鐘 發表於 19-8-19 13:32
我唔認為養兒係投資,養兒應該係消費,無寄望佢將來比幾多錢我,如果一直同佢保持親密感情,佢生活得開心, ...

我同你一樣諗法呀

公爵府

真心要嘅回報係做個好人,具體如何好就不詳述了,但一定同錢無關。
但我呢刻一定會同仔講到佢做嘢要俾家用,呢個係教育,要佢知道要有責任感,他日佢自組家庭,即使對方財政可獨立,亦不可以忽略自己責任。

公爵府

回覆樓主:

佢攪得掂自己就得了!

家用就一定要!係責任!
我靜靜儲起for嫁莊

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我希望我個女唔係用金錢上嘅回報,我希望將來佢有咗自己嘅家庭之後,久唔久都會返嚟探下我

男爵府

回覆 Astra00 的帖子

我問緊的係大陸⋯ 多謝你解答

珍珠宮

朋友說不!還幫子女買樓,養-世

首頁
34567...8

尾頁

跳至