自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

壞蛋獎門人 發表於 19-8-19 14:41
生日都算...咩節咩節又一圍,食飯啲錢比佢袋落袋反而順氣啲
不過無辦法,唔去貴啲,又點可以係Facebook 呃 ...

幸福可以好簡單

子爵府

牛年勳章

seaheart88 發表於 19-8-19 14:53

咁生日都係一年一次姐。。。如果啲兄弟姊妹有夾返分嘅其 ...

我老豆生日,我媽請埋親戚兩圍,我提議$1999/圍都ok,我爸媽話失禮人,結果$4999/圍
我同細佬每人拎5k出來。請老豆阿媽食就ok,但我勁唔想拎D錢請果班人食

wcpcelia    發表於 19-8-21 10:22

瑪瑙宮

大廚勳章

wingbc 發表於 19-8-19 20:09
我老豆生日,我媽請埋親戚兩圍,我提議$1999/圍都ok,我爸媽話失禮人,結果$4999/圍
我同細佬每人拎5 ...

老果派人。。。

自己食飯平冇問題。。但係自己擺壽宴(唔係食飯)。。請人嚟食飯就覺得唔可以太失禮。。例如係唔係靚乳豬全體呢?兩個熱薰得唔得體?條魚掂唔掂唔想食龍躉要求改東星

我阿媽平時好慳㗎出街食飯都食平嘢。。。但係自己生日果兩圍請親戚朋友佢就有要求啦。。係唔係乳豬得唔得。。有冇炸蟹鉗。。

呢樣野我明嘅。。佢覺得係佢嘅大日子咪就下佢個決定囉

水晶宮

helloiammaggie 發表於 19-8-19 14:11
下個禮拜99生日,我c6果邊d兄弟姊妹又話要去邊到食餐好,郁d又去酒樓食一圍,咁又幾千蚊啦………仲要另加禮 ...
你由得你老公同他弟妹搞定點夾錢的事,不好煩到自己,盞勞氣。我經歷左咁多年,我近年來只會提下老公,點都,那二只毒姑要夾番份錢。至於禮物,你老公賀就得,自己不好插手。(除非你好有錢又同你奶奶超好感情啦!)我發覺咁,自己最開心。

水晶宮

seaheart88 發表於 19-8-19 14:59

如果圍菜4000。。除4分或者3分。。。。咁就每家人千幾蚊 ...
一年當然有十次八次咁食法,老爺、奶奶生日、父、母親節、中秋、聖誕節、除夕、開年;仲未計間中巧立名目,xx仔女生日、xx姨媽姑姐來香港探親。一年少極都十次八次。

子爵府

牛年勳章

seaheart88 發表於 19-8-19 20:12

老果派人。。。

我都明,所以佢想點咪點,不過最後條斑無食,碟雞無食,更加唔使講之後D飯同粉同壽桃包...淨好多...我唔鍾意浪費

寶石宮

2024年龍年勳章

luckybaby2011 發表於 19-8-19 17:27
我地屋企做節出去食仲只肯食正日、其實一至四平d又唔限時、肯夾就最好
...

99都係
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

小平媽媽 發表於 19-8-19 19:08
我6299又係,要威要西,就算屋企食都好,買買買相機先食,永遠都食唔哂要倒嘅 真係折福折壽折墮
...

99每日倒餸
幸福可以好簡單

瑪瑙宮

大廚勳章

wingbc 發表於 19-8-19 20:18
我都明,所以佢想點咪點,不過最後條斑無食,碟雞無食,更加唔使講之後D飯同粉同壽桃包...淨好多...我唔鍾 ...

都冇辦法㗎。。不過我哋就唔知係咪啲親戚太棒場。。。食唔晒都打包返屋企。。。不斷讚嗰圍菜好食又話揀得好。。。咁樣我阿媽就覺得好有面好開心。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

helloiammaggie 發表於 19-8-19 14:11
下個禮拜99生日,我c6果邊d兄弟姊妹又話要去邊到食餐好,郁d又去酒樓食一圍,咁又幾千蚊啦………仲要另加禮 ...

我老公嗰邊又係,四兄弟姐妹,有位人兄經常要去食好嘢(但係未必好食),食環境,試過每房人夾四千幾蚊(九年前),仲要食唔飽,每年節日飯都有十餐八餐。

子爵府

牛年勳章

seaheart88 發表於 19-8-19 20:20
都冇辦法㗎。。不過我哋就唔知係咪啲親戚太棒場。。。食唔晒都打包返屋企。。。不斷讚嗰圍菜好食又話揀得 ...

完全一樣,D人讚好味D餸有睇頭又打包,我媽四萬咁口
算,佢兩佬開心就唔諗咁多

男爵府

其實我諗唔係一年一次,奶奶生日,老爺生日,佢老母母親節,佢老竇父親節,中秋,做冬,端午節

瑪瑙宮

大廚勳章

wingbc 發表於 19-8-19 20:24
完全一樣,D人讚好味D餸有睇頭又打包,我媽四萬咁口
算,佢兩佬開心就唔諗咁多
...

所以算啦。。。自己父母。。

其實多數人眼緊都係人哋嘅父母姐(6299)。。如果自己嘅父母要自己洗錢就算點都覺得OK嘅。。

每個家庭嘅文化都。。有啲人真係鬼節都會一家人出去食餐飯。。。所以一年真係10次八次。。唔滿意咪唔好出去食囉。。但係唔好阻止另一半參與。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主:

咁講真一大班人出街食飯點都要幾千蚊啦,唔通成年都唔出街食一次飯咩,何況仲係奶奶生日, 你第時自己老咗都想有人同你慶祝啦

男爵府

seaheart88 發表於 19-8-19 20:27
所以算啦。。。自己父母。。

其實多數人眼緊都係人哋嘅父母姐(6299)。。如果自己嘅父母要自己洗錢就算點 ...

好似我咁,我絕對贊成,老公應該洗錢係自己老母身上,只係我個人想去,但係其實原來咁樣都唔得,因為老公會唔開心,之後奶奶會覺得我係咪唔鍾意佢,所以唔去,結果係我都要去

伯爵府

我自己習慣,老爺奶奶,我自己阿媽生日,中秋,聖誕,新年,父親母親節都係會出外食餐好
辛苦搵錢攞嚟食
我地其他野會慳d

瑪瑙宮

大廚勳章

熊貓小姐 發表於 19-8-19 20:34
好似我咁,我絕對贊成,老公應該洗錢係自己老母身上,只係我個人想去,但係其實原來咁樣都唔得,因為老公 ...

我都會去。。。因為我想老公開心。。
剛剛佢地屋企。。七月十五個日鬼節去左海港食。。。我也有出席。。。

水晶宮

pigmummy 發表於 19-8-19 15:12
好奇問係點夾錢食飯?
我c6果面係除番每一家咁.....但有時諗變相果家人數少就津貼左人數多果家
感情好就話 ...
真人真事,我男家那邊最初除家庭;但人地有人有意見,話佢老公成日沒出現,照除家庭不公平啊。於是人地玩除人頭啦。
到後來人地覺得不抵啦,她覺得自己私下請左父母求其食茶餐廳下午茶當做左慶祝啦,直程大圍食餐飯都缺席啦。人地玩到咁,我唯有奉佩。所以我不再出意見,我老公話點就點。食餐飯者,計到咁盡,得一個意思,人地擺明當我外人,費事連食餐飯都益我。

(包括趁我生細女時,突登慶祝父親節,搞到我老公遲入醫院照顧我。以及特登趁我輪夜更,慶祝團年飯,突登不比我知。我為左呢二次而火山爆發。本身生完細路都賀爾蒙麻煩,仲要發生咁的事。Sorry,有感而發,扯遠左。)

水晶宮

wingbc 發表於 19-8-19 20:18
我都明,所以佢想點咪點,不過最後條斑無食,碟雞無食,更加唔使講之後D飯同粉同壽桃包...淨好多...我唔鍾 ...
我不浪費架,都夾左錢,我會問晒在場人士要不要先,人地不要我會要。壽包當早餐,伊麵炒飯,第二日返工中午吃。仲有橙,拿回去做水果。大把人捱餓沒得食。

水晶宮

TAKTAKB 發表於 19-8-19 19:01
我個99,識嘆識食,(不過62有物業比99收租食過世)
成70歲,人地話佢似5x.
又染髮,gel甲,揼骨,平日娱樂系打麻 ...

去邊度冒險?定「冒險樂園」呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
45678...13

尾頁

跳至