自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

andywmama 發表於 19-8-19 16:03

好似都有14,15歲

咁咪係囉,十幾歲1個大人份量啦
我個親戚生3個,大既10歲,之後8歲同4歲,2個細既食野加埋已經係1個大人份量,咁我得1個仔,所以計數係除以家庭我咪蝕囉!
記住搵10萬使1000係濕濕碎,但搵3萬使1000就係多架喇,唔係個個咁富貴

子爵府

JM如果你係一年一次就算啦, 你已經好好了.
我覺得, 食左飯, 又有蛋糕, 就唔使買禮物了.現在香港經濟會轉差, 當然慳得就慳.
我爸爸好好的, 好識得為我地設想的, 自己生日都唔想出去食, 因為D後生因為佢生日去洗錢, 佢知道在香港生活, 我地的負擔真係好大. 反而99就唔生性, 成日都借D意要出去食. 自己生日要出去食, 什麼節日都要出去食, 最近進化到連C6個妹生日, 都話要出去食. 仲次次要買蛋糕的, 父親節, MOTHERS DAY, 復活節, CHRISTMAS, 新年, 中秋, 重陽, 萬聖節, 端午, 冬至, 開年 ....等, 都話要做節, 都話要買蛋糕, 問你死未? 差清明 同 中國鬼節, 佢未話要做節. 我仲慘過你呀!

別墅

lazymama2 發表於 19-8-19 15:08
生日飯果d一年一次都還好,當然你話差唔多個個節日食就……同埋我最近係FB見到有個page搞緊抽獎遊戲,抽中 ...

邊間酒樓?

男爵府

回覆 百寶袋 的帖子

對,老人家生日,用多小小錢我接受到~
反而自己生日,平平地食一餐都無所謂

大宅

2019新春慶豚圓

貴,唔緊要。
但唔好一路食一路彈就得

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

helloiammaggie 發表於 19-8-19 14:11
下個禮拜99生日,我c6果邊d兄弟姊妹又話要去邊到食餐好,郁d又去酒樓食一圍,咁又幾千蚊啦………仲要另加禮 ...

講錢失感情,我唸我要儲定錢,將來自己生日,自己比錢請d後生返黎食飯就算。

邊個都唔準比!要比即係唔比面我!

水晶宮

tester5 發表於 19-8-19 16:36
講錢失感情,我唸我要儲定錢,將來自己生日,自己比錢請d後生返黎食飯就算。

邊個都唔準比!要比即係唔比 ...

係架、我朋友阿媽都醒、家庭聚會家用數出、佢地大家庭、一係仔女初生到十幾歲都有、一係未嫁女、點分都煩

水晶宮

無話可說 發表於 19-8-19 16:13
咁咪係囉,十幾歲1個大人份量啦
我個親戚生3個,大既10歲,之後8歲同4歲,2個細既食野加埋已經係1個大人份 ...

同埋睇下食咩囉、自助餐你都唔好意思要人俾埋啦

男爵府

鄧你慘,我地冇慶祝生日,6299幾時生日我都唔知,我生日佢地亦唔知

子爵府

回覆樓主:

如果想平啲,咪食下午,利苑兩枱飲茶叫到食唔晒都係千零蚊,一係北京樓食行政餐都幾好食,如果晚餐都預左貴,平時一家四口食都要預1000-1300,多人食2500走唔甩。不過平選擇都有富臨,聯邦之類,美心集團間德國菜都幾好食,覺得唔算好貴。

男爵府

Yeelim 發表於 19-8-19 16:24
JM如果你係一年一次就算啦, 你已經好好了.
我覺得, 食左飯, 又有蛋糕, 就唔使買禮物了.現在香港經濟會轉差, ...

清明、重陽、鬼節,我99都做節
不過呢一兩年我地都冇去食了

別墅

維仔媽媽 發表於 19-8-19 15:38
父母生日,一年一次。
幾兄弟姊妹以家庭計算了吧,計埋呢個家庭有2個小朋友,嗰個家庭未有小朋友。。。就太 ...

上年老爺生日 我同老公去到食飯先知大伯叫埋外母黎食 食完飯佢照除兩家人 咁又公唔公道呢

珊瑚宮

luckybaby2011 發表於 19-8-19 16:41
同埋睇下食咩囉、自助餐你都唔好意思要人俾埋啦

唔係個個咁諗架,果d人點會覺唔好意思丫!就係試過有年食自助餐都係總數除以家庭

水晶宮

無話可說 發表於 19-8-19 16:45
唔係個個咁諗架,果d人點會覺唔好意思丫!就係試過有年食自助餐都係總數除以家庭
...

咁我都知、唉、所以樓主家庭有人share 算好了

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

tester5 發表於 19-8-19 16:36

邊個都唔準比!要比即係唔比 ...
我99嗰邊傳統就係生日飯,拜年飯,老人家出錢。大家同老人家過生日,團拜時都比錢,夠找數有突。

大宅

helloiammaggie 發表於 19-8-19 14:11
下個禮拜99生日,我c6果邊d兄弟姊妹又話要去邊到食餐好,郁d又去酒樓食一圍,咁又幾千蚊啦………仲要另加禮 ...

一年一次無所謂啦

侯爵府

lllccclll 發表於 19-8-19 16:44
上年老爺生日 我同老公去到食飯先知大伯叫埋外母黎食 食完飯佢照除兩家人 咁又公唔公道呢
...
做得外母都算長輩,一次半次算啦。

侯爵府

...

我個親戚都係咁講
所以先同我地呻
佢地仲係二人家庭
後來直情冇再去啦
但whatsapp Group 成日被單單打打

不過又公道咁講,以佢地經濟能力
就算一年一次都食唔起
有乜好講唔通充大頭咩

男爵府

壞蛋獎門人 發表於 19-8-19 14:41
生日都算...咩節咩節又一圍,食飯啲錢比佢袋落袋反而順氣啲
不過無辦法,唔去貴啲,又點可以係Facebook 呃 ...

一年食十幾次

侯爵府

...
好昂貴!!!
有個識諗知慳識儉的老人家好重要

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊