自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

我媽以前幫人補習,有個細路有,上上下堂用較剪剪左條脷一下,傷口唔深,但都流哂血,嚇到我媽即時話唔教

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

其實即使確診ADHD,香港來講都係開D「精神集中藥」俾佢地,同埋建議接受心裡輔導,教佢地D情緒控制技巧,同埋人際溝通技巧。 嗰隻「精神集中藥」,依家大陸、外國好多學生濫用...因為真係可以提神、提高集中力,好多讀書、考試都食!
但係呢款藥如果唔跟醫生處方食,好容易會有「上癮、依賴」現象...

大宅

^曾小姐^ 發表於 19-8-19 16:23
有日聽電台訪問位醫生,話如果爸爸過咗40先生,咁就仔女有7成以上有ADHD

呢個係指爸爸?但係生嗰個係媽媽喎?

子爵府

親子王國15週年勳章

bb2015 發表於 20-4-4 21:27
呢個係指爸爸?但係生嗰個係媽媽喎?

冇爸爸點生吖!有一半基因都係阿爸嘛!

男人年紀越大,精子細胞分裂就越多,分裂越多就越容易有問題。

侯爵府

^曾小姐^ 發表於 19-8-19 16:23
有日聽電台訪問位醫生,話如果爸爸過咗40先生,咁就仔女有7成以上有ADHD

男爵府

saisaichu 發表於 19-8-19 16:14
有次朋友聚會,咁啱其中有個小朋友係有ADHD嘅,全晚佢都失晒控,喺餐廳到大吵大鬧,又無啦啦尖叫,同亂擲嘢 ...

不嬲都有而唔係演變得多
原因係宜家普及多左人去check
二來唔貴,大眾都消費得起
三來上網化
個個都上網講自己家事/人地家事
所以就係咁以為愈來愈多
其實唔係的

男爵府

2sk2 發表於 19-8-23 15:22
其實即使確診ADHD,香港來講都係開D「精神集中藥」俾佢地,同埋建議接受心裡輔導,教佢地D情緒控制技巧,同 ...

係,佢地叫聰明藥

公爵府

我朋友個女又係有adhd, 長期坐係坐係老師位附近, 讀書好叻, 但控制唔到自己, 成日發脾氣, 又駁咀,激到呀媽紮紮跳

子爵府

親子王國15週年勳章

saisaichu 發表於 19-8-22 13:00
咁咪要長期食藥囉?對小朋友本身發育會唔會有影響㗎?始終藥都有副作用,食完係咪會懵下懵下?
...

唔會影響發育(頂多係發育過程延長啲),唔會懵。啲人覺得 “懵” 係因為食藥後反差太多,變得好冷靜,判若兩人。

是藥三分毒,點都一定有副作用,但唔食嘅話,預左要用起碼兩三倍功力去陪讀書,返學上堂亦好難吸收,老師要處理佢行為問題亦會失去耐性。
最多暑假就停藥俾佢身體休息下。

珍珠宮

hagupit 發表於 19-8-19 16:26
以前都有,不過大過只係話佢“曳”,唔知咩係ADHD。我讀小學時,有個男生小三上堂仲瀨C;小息就好會hug 啲 ...

以前就算有,都係一班有一個,但以家可以一班有幾個,所以我覺得多咗。

珍珠宮

王國教室勳章

yurijm 發表於 19-8-19 16:22
撘單問
如果爸爸有ADHD係咪好大機會遺傳俾仔女㗎?

係,會遺傳。
我有親戚大個至知係,佢宜家兩個仔,一個係gifted,超叻但社交同小肌肉好弱。另一個仔係發展遲緩,兩個都係ADHD同gluten敏感。

首頁

尾頁

跳至