自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

朋友的先生過身,會用道教儀式舉行喪禮,前一晚會設靈守靈,第二天早上舉行告別儀式和下葬,請問我是否晚上和第二天早上都要出席,還是只出席其中的一次?

她發的通知說晚上是設靈守靈,第二天是告別儀式然後出殯下葬,我會跟她一起送上山的,因為當年我個女的喪禮(基督教儀式),這個朋友都陪著我送個女上山,我也很希望在這個難過的日子陪著她。

男爵府

我自己通常去晚上告別儀式,除非親人或超好的朋友,好少送上山。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

一般朋友出席夜晚既儀式,如果好friend 就跟埋第二日出殯食埋解穢酒

公爵府

牛年勳章

秋思 發表於 19-8-19 18:02
我自己通常去晚上告別儀式,除非親人或超好的朋友,好少送上山。

告別儀式是在第二天早上,不是在晚上。我會送上山的,因為當年我女走的時候,這個朋友參加我個女的喪禮都陪著我上山。如果想參加告別儀式和送上山,是否只參加第二天早上的就可以了?

禁止訪問

男爵府

rebeccalin 發表於 19-8-19 18:04
告別儀式是在第二天早上,不是在晚上。我會送上山的,因為當年我女走的時候,這個朋友參加我個女的喪禮都 ...

如果關係這樣好,我選擇兩天都會去,
不過還是你自己決定吧!

wcpcelia    發表於 19-8-21 12:07

複式洋房

告別儀式是在第二天早上,不是在晚上。我會送上山的,因為當年我女走的時候,這個朋友參加我個女的喪禮都 ...

我當年好朋友的喪禮,兩日都有去

禁止訪問

子爵府

可以兩日都去,你同好朋友講聲會送上山。

子爵府

回覆樓主:

如果朋友丈夫唔多人送,就去兩場啦,等佢好好睇睇,唔使走得咁寒酸,送得上山,就要食埋纓紅飯。

男爵府

我自己通常係係第一晚去鞠躬裝香, 第二日唔會陪送上山
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

男爵府

rebeccalin 發表於 19-8-19 17:57
朋友的先生過身,會用道教儀式舉行喪禮,前一晚會設靈守靈,第二天早上舉行告別儀式和下葬,請問我是否晚上 ...

好熟好親,守靈上山也去

公爵府

牛年勳章

油麥麥 發表於 19-8-19 18:12
原來妳們關係好好,晚上設靈要去,第二朝送上山都要去

一般設靈的晚上係靈堂多久先離開比較好?因為未參加過道教的儀式,身邊的朋友都係基督徒多。如果我唔裝香,需要帶花去獻花嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果好friend 第一晚送埋花牌去,坐低陪你朋友,幫手一齊摺衣紙,坐到九點至走,第二日再去告別儀式同大殮上山。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

不如直接問佢... 因為有d 家屬想低調, 只想至親去上山.

公爵府

牛年勳章

yuyueng 發表於 19-8-19 21:48
如果好friend 第一晚送埋花牌去,坐低陪你朋友,幫手一齊摺衣紙,坐到九點至走,第二日再去告別儀式同大殮 ...

因為我係教徒,不方便折衣紙,應該會坐下陪下佢就走。然後第二日陪佢送上山。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果真係好熟或好親,先會去埋上山

子爵府

rebeccalin 發表於 19-8-19 17:57
朋友的先生過身,會用道教儀式舉行喪禮,前一晚會設靈守靈,第二天早上舉行告別儀式和下葬,請問我是否晚上 ...

其實係睇大家嘅關係同自己嘅時間,關係好而又方便嘅就出席两日,最緊要自己個心舒服

珍珠宮

減齡達人勳章

rebeccalin 發表於 19-8-19 21:49

因為我係教徒,不方便折衣紙,應該會坐下陪下佢就走。然 ...

其實你係教徒,去到唔需要上香,鞠躬就可以。一係做白帛,一係做個花牌,當然兩樣一齊做都可以。
提提你道教有打齋儀式,多數6點多,7點就開始。你可能唔想見到或參與。甘你可以早點到,如6點前,到做儀式你就走,你走前同朋友講聲明天會到和送上山。問清楚明天早上幾點前要到

公爵府

牛年勳章

FennieMan 發表於 19-8-19 22:12

其實你係教徒,去到唔需要上香,鞠躬就可以。一係做白帛 ...

多謝你。佢話下午四點開始設靈,咁我四點去到然後陪佢到六點就走吧。因為我老公都擔心我會唔習慣道教的儀式,同埋我對靈界D嘢都好敏感,而且得我自己一個人去,冇朋友同行,太夜走我老公會擔心。

首頁

尾頁

跳至