自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Helllokitty 發表於 19-8-19 23:19
我冇記錯當年樓價下跌,班負資產鬧到飛起,政府仲起樓?

當年已經呻難上車,政府出左首置60萬助市民上車,我記得上水私樓當時賣150萬。之後就⋯⋯⋯個個插到董伯伯死死下.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

raven 發表於 19-8-19 22:16
這令我又想起張大春的這篇貼文。香港真地錯過了嗎?
#香港沉沒是歷史必然!

無錯! 眼光短淺 可以怪誰!
數碼港真慘不忍睹! 不過科學園好少少既!

廿年過去。。。看來會繼續內耗落去!
放下自在

珍珠宮

好媽媽勳章

raven 發表於 19-8-19 21:37
一部分啦!

知唔知, 點解數碼港無大型數據中心進注, 原因竟然係電力不足!!!!

「知唔知, 點解數碼港無大型數據中心進注, 原因竟然係電力不足!!!!」~
請問資料來源??

大型數據中心的電腦係要用好多電,但未致於會扯到數碼港唔夠電啩?!

大宅

個個都覺得深圳咁勁,香港咁差,全部死返上去買樓生活啦,痴q線,記住有病千祈唔好返香港醫呀

大宅

palmier 發表於 19-8-19 21:13
宜家睇返董建華係好有遠見、好有心為香港,大家係時候反思究竟邊個拖佢落黎
...

葉劉?我記得當年幾十萬人上街導火線係廿三條立法。

其他積怨係樓價大跌+負資產(好多人燒炭自殺+失業率高+沙士打擊+梁錦松偷步買車避稅+教改問題教局羅范說話涼薄(有教師壓力過大自殺,羅太電台訪問時講「如果真係教改問題導致自殺,咁應該唔只得一個死」,當年嚟講,呢番話係全城嘩然)

子爵府

回覆樓主:

成日鬧大白象工程,問點解唔起多D醫院?

呢D咪井底之蛙。

子爵府

palmier 發表於 19-8-19 21:13
宜家睇返董建華係好有遠見、好有心為香港,大家係時候反思究竟邊個拖佢落黎
...
其實,點解數碼港變咗地產項目呢?

又八萬五是否生不逢時呢?

有冇高人解釋一下?

水晶宮

longyiuma 發表於 19-8-19 23:37

當幾年前 大陸錢都唔洗帶出街

莫講話電子支付,就算今日推行緊「轉數快」,我身邊都好多朋友抗拒使用,寧願次次食飯夾現金。

大宅

jojochanchan 發表於 19-8-19 23:48
個個都覺得深圳咁勁,香港咁差,全部死返上去買樓生活啦,痴q線,記住有病千祈唔好返香港醫呀
...

証明你係井底之蛙, 你估我唔想而家喺深圳買樓,已經太遲啦,佢根本就唔俾香港人買,除非你係嗰度做嘢,有交稅,先至可以買樓,而且依家啲樓價升得好犀利同香港,已冇乜分別,所以話你無知,喺講嘢之前都唔做下research

男爵府

jojochanchan 發表於 19-8-19 23:48
...

鎮定啲

唔係邊個地方勁的問題,係香港唔進步啫

子爵府

...

其實呢 香港有你呢d人咪死多幾錢重囉
完全唔可以聽人講下野 又話要爭取自由
人地講下野 又叫人去死 甘點爭取自由 唔岩聽就叫人去死 700百萬人點解要得一把聲音?甘咩叫自由?

大宅

回覆樓主:

其實當年政府係好有遠見,推出好多乜港物港,惟個個計劃流於口號式,政府本身亦不願主動投入大量資金去推動計劃,不似內地,政府俾好多錢去做基建、稅務優惠等做補貼,往往係一如概往,好似建公共設施咁,只用利益吸引私營企業去發展(所以點解數碼港變成地產項目)發展左一堆硬件,就由佢自生自滅。最終推動唔到發展。加上,香港氛圍就係金融、地產,香港人對搵錢以外既野,根本唔重視,搵到錢就係叻仔既氣氛下,個個只諗點搵快錢,做父母既,情願子女做銀行,都唔鼓勵仔女做科研、文化創意事業。咁點搞呢?

男爵府

mcs74 發表於 19-8-19 21:44
想問下貪曾有咩建設?當時仲讀緊書,唔太了解政策。

宜家睇返話佢1.停售居屋 2.慢起公屋 3.停止填海 4.賣 ...

領展,兩鐵合併,雙非,自由行⋯⋯多得佢唔少
無聊閒在家

大宅

cattz288 發表於 19-8-19 22:47
當年我認受毒果所害, 以為23條係惡法!

年青人睇毒果,我當年日日買毒果,每週壹週刊,大個左發現毒果失實報導,用詞不雅,唔再睇。毒果失去中年中產支持,改用動新聞吸引後生仔,是第二個循環,呢班後生遲D會發現毒果呃

毒果專呃無社會經驗後生仔!無恥至極!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

andre_mama 發表於 19-8-20 00:01
其實當年政府係好有遠見,推出好多乜港物港,惟個個計劃流於口號式,政府本身亦不願主動投入大量資金去推動 ...

正導出政府執行上問題

好多政策/計劃都係為港好,但執行上真係錯漏百出,或者軟硬件上配合唔到。

最後,件事落得

琥珀宮

畀面勳章

00女 發表於 19-8-19 20:52
行完一轉南山,前後海,無限感慨!二十年前,1999年,如果董伯伯的數碼計劃可以推行,今日深圳的數碼高科創 ...

香港人盲反左廿年,得到咩呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jason_Mum 發表於 19-8-20 00:04
年青人睇毒果,我當年日日買毒果,每週壹週刊,大個左發現毒果失實報導,用詞不雅,唔再睇。毒果失去中年 ...

都唔係架! 好似我咁醒覺起來只屬少數, 身邊仲有好多忙工作忙生活既人! 真係睇標題就當新聞架!wts都大把呢類msg喇 睇兩眼就當明! 係咁瘋傳!
放下自在

大宅

mcs74 發表於 19-8-19 21:44
想問下貪曾有咩建設?當時仲讀緊書,唔太了解政策。

宜家睇返話佢1.停售居屋 2.慢起公屋 3.停止填海 4.賣 ...

香港固體垃圾問題,當年廖秀冬提出固體廢物處理十年藍圖,到左曾特首就冇左影
而家香港固體廢物仍然係大問題

大宅

Helllokitty 發表於 19-8-19 23:19
我冇記錯當年樓價下跌,班負資產鬧到飛起,政府仲起樓?

嗰班係炒家,當年好多人借錢炒樓

首頁

尾頁

跳至