醫護健康

跳至

首頁

尾頁

民房

我爺爺近月開始感到腰痛(但唔嚴重,現在不痛)和腳庳(大脾去到腳底)呢樣我最擔心。
都立即google和找醫生。
都feel到係坐骨神經或是梨狀肌(但佢話臂部完全一定唔痛)

8月頭和他去中環看了脊醫,當天介紹去了照三張X-ray ,
醫生說腰椎有兩節突出/移位,但唔嚴重,叫我地做30次療程,之後應該會好番,但係爺爺不太相信個醫生和覺得太商業化。所以無再睇。

之後帶埋X-ray 去睇第二個上樓的中醫骨科,都係說相同的說話,咁都有幫爺爺啪骨和做脊醫做的伸展之類。而爺爺比較相信呢個中骨。而且價錢比較實惠。但暫時無咩進展(睇咗兩次)。 而爺爺同時懷疑自己是梨狀肌症。

唔知有無各位朋友 有無相同的經歷呢?
即係唔關移位事 而係梨狀肌之類?或者任何經驗都可以分享我知。
我個人其實都想大家介紹西醫骨科,脊醫,中骨。

先謝謝大家。

別墅

回覆樓主:

我之前都試過類似情況,我係腰和patpat痛,大脾間中麻痺,特別係打噴嚏和咳時臀部勁痛,我足足忍了2個月,頂唔順去左睇 骨科專科醫生,第一次去睇照左x光,腰骨和 坐骨神經無太大問題,醫生開左藥消息指炎藥,肌肉放鬆藥俾我,轉介做物理治療。
我自己覺得物理治療係最大幫助,佢幫我做電療,照聲波治療等等,頭頭尾尾睇左覆診左4次醫生,5次物理治療,都好得8899了,自己要係屋企做些運動,醫生會教你,我睇左total 7000蚊,個醫生係尖沙咀,你有需要我可以俾資料你

民房

回覆 Bi1904 的帖子

好呀,麻煩你PM我呀。
其實我都同爺爺講有時健康係由自己做起,

爺爺係勁做得gym個種人,我都唔知叫佢唔郁好 定係郁好(我個人想佢唔郁)。佢又唔係好聽人講😅,

別墅

Jonassen 發表於 19-8-20 09:08

好呀,麻煩你PM我呀。

要做適當運動呀,但而家可能有肌肉發緊炎唔好做住,睇左醫生先,你打去問下啦

民房

謝謝你,我影低了,你可以delete番了,怕你被檢舉

複式洋房

Jonassen 發表於 19-8-20 00:30
我爺爺近月開始感到腰痛(但唔嚴重,現在不痛)和腳庳(大脾去到腳底)呢樣我最擔心。
都立即google和找醫 ...

我的家人之前睇過何X棋骨科醫生,在尖沙咀海港城的,很專業

男爵府

回覆 Jonassen 的帖子

我認識一位醫脊經驗豐富的物理治療師,在政府醫院工作了二十多年,現剛出來私人診所. 在太子區的. Pls let me know if you're interested.
Simple is the best.

子爵府

回覆 Jonassen 的帖子

如果你爺爺係可以堅持做運動的人,可以去見一次我睇開果個中醫骨傷科,在大角咀,麻煩你SEARCH我的POST,我有提過呢個醫生,醫好我及好幾個朋友

大宅

Bi1904 發表於 19-8-20 01:26
我之前都試過類似情況,我係腰和patpat痛,大脾間中麻痺,特別係打噴嚏和咳時臀部勁痛,我足足忍了2個月, ...

Pls PM information (emoji)(emoji)

洋房

我都冇跌親整親,但近排腰和臀部開始始赤赤痛,打噴嚏都會震到條腰😭麻煩你可否pm個醫生資料給我,謝謝!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

洋房

回覆 barbaramadam 的帖子

之前有去政府門診睇,醫生話唔似坐骨神經痛,椎間盤突出嘅徵狀。有安排照X光,依家等預約睇片。

男爵府

而家都因手痛選擇睇脊醫,之前睇過中醫針灸過幾次始終都係痛返,怕睇西醫要開刀,所以選擇睇脊醫,第一次幫我按鬆肌肉舒緩一下,之後照X-RAY照實際情況,發現頸椎弧度唔夠,有兩節邊位因中間虛位唔夠而壓著神經線而另手痛脾,亦開始在該位置出現骨刺,再唔搞好就好麻煩。
我剛開始療程,希望幫到我。我覺得全個過情都好科學化,睇吓做多幾次是否會好轉。

子爵府

barbaramadam 發表於 19-9-22 22:26
回覆 pigmei 的帖子

做運動係咪會有幫助?

運動要合適先有用,亦要視乎什麼事同什麼位置

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

barbaramadam 發表於 19-9-29 20:41
回覆 Bambi 的帖子

係點呢?

做左幾次,手開始無咁痛,仍需努力

首頁

尾頁

跳至