心聲留言

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

學樓上有 jm 話齋, 朋友有唔同層次. 同埋, 最主要大家相處舒服.

朋友又無血緣關係, 同埋, 女性既友誼好 fragile, 因好少事已經可以不來往. 所以, 最好就係唔好咁上心. 合則來, 不合則去.

伯爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-8-20 09:32
我同你一樣,寧願無朋友,我以前是個唔可以無朋友既人,過去都識過好多朋友,但年紀,環境轉變,性格都會 ...

睇完你所講,有點感觸。因有點似。

翡翠宮

Yibu 發表於 19-9-10 16:24
學樓上有 jm 話齋, 朋友有唔同層次. 同埋, 最主要大家相處舒服.

朋友又無血緣關係, 同埋, 女性既友誼好 fr ...

agree

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

我同你一樣,自從做左ftm後,朋友自然小左見面,因為我要照顧小朋友,直至小朋友返學,以為可以識一班家長,平時可以一齊食完野返學或送完返學先一齊食野,但係上年某一日,其中一位家長玩排斥,事前真係唔知發生乜事,之後連帶另幾位家長都唔理我,好似前日佢地約左食完午飯先返學,我聽到好唔開心,唯有同自己講,呢班家長唔岩傾咪搵個班囉,但話需如此,識左佢地差唔多3年,有感情,所以唔多唔少都會唔開心!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanlouisa 發表於 19-9-11 10:36
我同你一樣,自從做左ftm後,朋友自然小左見面,因為我要照顧小朋友,直至小朋友返學,以為可以識一班家長 ...
唔知咩原因?

大宅

Pollyowen 發表於 19-9-11 10:59
唔知咩原因?

我就算問另外個啲家長,那位“家長”點解會咁做? 佢地都係話那位“家長“話無事喎,今日接放學明明排我前面,我100%肯定佢係見到我,不過招呼都無,完全扮唔識
所以我都算啦,其實諗返起有時自己一個仲好,鐘意點就點,唔洗睇人面色

伯爵府

chanlouisa 發表於 19-9-11 23:32
我就算問另外個啲家長,那位“家長”點解會咁做? 佢地都係話那位“家長“話無事喎,今日接放學明明排我前 ...

是否你仔女叻㗻佢地呀?

大宅

回覆 chanlouisa 的帖子

有其他jm問點解果位家長會咁但我自己唔驚訝
因為女人就係鍾意攪小圈子同玩杯割
可能你平日都係林善果種又比較被動,就選中你做對象囉
女性朋友來講,真係1對1出來食下飯吹下水就算了

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

複式洋房

toromama 發表於 19-8-20 02:38
唔知點解,所有人都係,你當佢朋友,佢唔當你朋友
已經疏遠了大部份人,只淨返比較可靠的朋友
唔開fb唔玩ig ...

是否自己出了什麼問題而令他們不想跟你做朋友

子爵府

同意

別墅

朋友只分好壞。

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 19-8-20 09:32
我同你一樣,寧願無朋友,我以前是個唔可以無朋友既人,過去都識過好多朋友,但年紀,環境轉變,性格都會 ...

你嘅經歷好似我, 不過我無去算命, 我都習慣無朋友, 點頭之交就有, 交心嘅一隻手數得哂, 因為唔比較, 唔計較, 真心相待, 真心為你好嘅人真係好難揾!
對自己的心誠實!

男爵府

唔緊要 你識上bk 我都係啱啱朋友介紹我入

複式洋房

回覆樓主:

我唔睇哩個post 都唔知原來有咁多同路人,我一直以為係我條命嘅命運
我唔知你地咩年紀,我70後喇,
所以依家就算遇上很痛苦嘅婚姻問題
想揾人傾訴,都冇乜聆聽者......

已刪除用户

男爵府

何必咁上心,平常心吖嘛
我fd 成日約我,我成日推
所謂好朋友 就係唔洗就住講嘢

洋房

睇左咁多位JM的留言, 原來都有不少人有相似的經歷.我係娘家遠, 本身的朋友已不多, 朋友間因為遠也難約只好見少.都以為認識左媽媽A朋友會好開心.
初初係好開心, 我自己認為囉..
後來當然因為某事而令大家冇再咁, 以前一放假大家會約出來玩, 因為我仔同佢仔係同一間學校. (因為大家一齊選小學架)
即使依家會見面都唔會好似以前咁咩都講一餐, 當初我都好唔開心幾個月.真係覺得好可惜冇左呢個朋友. 我難交心, 也認為交心朋友不需要多.
仲有B朋友, A朋友和B朋友係早認識的也是好朋友.而我同A朋友較熟.但因為大家都有小朋友, 會一齊約去玩. 有次等校車, 我仔反問對方, 做咩唔約一齊去玩, 我都唔知比咩反應好.原來他們背後約左去玩.即使依家WHATAPPS GROUP我都少回應.
有時間中都諗返唔開心, 但都安慰自己, 朋友緣已盡. 傾得咪講得2句. 否則算吧. 真係寧願無朋友, 冇朋友冇咁煩惱.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Qq555666 發表於 19-10-17 12:38
何必咁上心,平常心吖嘛
我fd 成日約我,我成日推
所謂好朋友 就係唔洗就住講嘢
但大左發覺好多朋友都係要就住講嘢

首頁
12345...8

尾頁

跳至