心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

小傑媽媽 發表於 20-9-10 17:26
我而家已經係啦,咪得閒上黎吹下水囉

明白大家感受,好姊妹但冇你份,本來大家好好,因為一d事我從此離開群組後就冇再聯絡了,佢地當中有一個朋友,我覺得唔太岩傾,但可能佢地小朋友差唔多大,有共同話題,開始疏遠了,傷感是難免,但比你見到佢地寫好姊妹合照時,原來從來只有我好全心全意對佢地,聚會我得閒早到做食物,可是現在對她們來說,我什麼都不是,亦唔再約我,可能我面皮薄,怕受傷,唔想再受傷害了,一切隨緣

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

Yes, me too.我唔只無朋友, 同親人都緣薄.

Giyueng    發表於 20-9-27 07:11

男爵府

識朋友好講緣份,唔可以強求。
有交心的,要更加珍惜

大宅

回覆樓主:

同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

由細到大我都無乜朋友,我唔係容易交心嘅人,有時都會覺得好孤獨。
曾經我都被知心友傷得好重,當時又好細個唔識處理,之後更加收埋自己。
人越大越明白有緣就會成為朋友,無得強求,學習好好一個人過日子,對人問心無愧就好喇。君子之交淡如水,萍水相逢,有緣再會。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

小傑媽媽 發表於 20-10-11 11:32
我個人太重感情,對人好容易全情投入,所以亦好容易被人傷得好深,令我企唔返起身,所以我都好努力學習過 ...

對人信任所以用情更深,保持距離都係一種學問,距離產生美。

男爵府

我本身有好多朋友,但疫情以來冇社交,「被逼」摺埋,又覺得唔使應酬,幾舒服

子爵府

2023年兔年勳章

karenlyk 發表於 20-10-11 10:38
由細到大我都無乜朋友,我唔係容易交心嘅人,有時都會覺得好孤獨。
曾經我都被知心友傷得好重,當時又好細 ...

Same!我都曾俾人傷過好重,後來到識到有朋友傾到較投入時,遇到一般話題想法唔同時又會大發脾氣、以為一定只有佢岩咁款,好無奈,我覺得好多野都唔係有只一個指定問案,要容下其他人的!識一個懂互相尊重、互相珍惜的交心朋友真不易,自問做唔倒無左自我、一味和議他人的人

男爵府

toromama 發表於 19-8-20 02:38
唔知點解,所有人都係,你當佢朋友,佢唔當你朋友
已經疏遠了大部份人,只淨返比較可靠的朋友
唔開fb唔玩ig ...

自己主動約人

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章

toromama 發表於 19-8-20 02:38
唔知點解,所有人都係,你當佢朋友,佢唔當你朋友
已經疏遠了大部份人,只淨返比較可靠的朋友
唔開fb唔玩ig ...

我講自己:
可能是性格慢熱, 朋友圈好細. 過往有兩個朋友圈, 分別都由公司同事變成朋友, 一個到而家仍然run緊, 都有廿幾年. 另一個run了幾年, 那些年也唔興開whatsapp群, 唔記得咗由幾時開始, 漸漸失聯.

仍然run緊的呢個朋友圈, 雖然話run了廿幾年, 由大家由未婚, 到各自結婚, 彼此生日會約出來食飯, 不過就僅此而已, 我曾私下問另一朋友, 為什麼我覺得大家總不能交心? 我朋友少, 呢個圈係我的唯一, 但對方呢, 呢個朋友圈只係佢的其中之一. 或者, 佢地有其他交心的朋友...

有另一個好友自從移民後也漸漸沒有再聯絡.

簡單來說, 現時的我, 除身邊工作上的同事, 網絡上的網友, 並沒有太多朋友. 本來, 實體朋友還是有的, 但因為2019, 都掉失了8899.

上面我所說的朋友圈, 也因為這個原故, 大家也更陌生了...

我之前曾講過, 世界上最安全的地方, 除了家裡的廁所, 就只剩下自己的內心.

交朋友, 唔只是為吃喝玩樂, 我更希望可以交心, 看來, 是奢望了...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至