自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

好多工都系邊學邊做,唔好灰心,加油

象牙宮

回覆樓主:

我無搵,不過朋友搵工中,真係幾多要求!excel我都唔熟,其實唔明d廣告寫要識電腦,office,究竟要去到邊個程度

大宅

Astra00 發表於 19-8-20 09:52
你要供樓就看定少少先。你供樓過左二年罰息期未?如果過了罰息期,可考慮轉按,拉長年期,減低月供同賺回贈 ...

樓嗰度已經供咗7、8年喇,老公應該唔會再搞到層樓咁多嘢,因為佢都幾固板下。
仔就專注力好差,上年剛升小學時已經將佢送去功課輔導班,有人睇住佢做功課,但係因為做得慢,字又寫得好差,成日返到屋企都要重做,再加上溫默書考試之類,經常搞到好夜先瞓,關係都好差。
就係咁,上年轉工做pt,然後又停下又跟下佢期終考,確實因爲我多咗時間陪佢一齊溫書而提升咗成績。不過,錢就真係倒水咁倒,用到光咁滯。

大宅

續上

而家份工係同區嘅,普通文員仔,萬二三蚊一個月,不過無得帶飯,所以都每日用40幾蚊食午飯。
而最近睇到份pt就放3點,人工預5000左右,但就自己可以一手一腳跟返個仔,唔再靠出面補習班囉

大宅

上校車 發表於 19-8-20 08:09
我考慮唔夠周祥, 收返呢句, 不過樓主不要灰心, 文員三萬不是夢真有其事, 最近先發現同事呀媽做filing clerk ...
嘩...宜家仲有filing clerk咁高人工...

大宅

無話可說 發表於 19-8-20 12:17
我無搵,不過朋友搵工中,真係幾多要求!excel我都唔熟,其實唔明d廣告寫要識電腦,office,究竟要去到邊個 ...
係呀

大宅

mollybach 發表於 19-8-20 13:18
續上

而家份工係同區嘅,普通文員仔,萬二三蚊一個月,不過無得帶飯,所以都每日用40幾蚊食午飯。

我帶保暖飯壺,朝早翻熱,慳唔少

wcpcelia    發表於 19-8-21 10:16

大宅

alpaca 發表於 19-8-20 13:27
我帶保暖飯壺,朝早翻熱,慳唔少

都有咁諗緊,但係舊工廈d廁所響出面,衛生麻麻,唔知點洗保溫壺好

大宅

zackcheumg 發表於 19-8-20 10:16
做開跟單可以搵下sale coordinator既工
加油
嗯 我都有搵呢個職位 見過份書局既書展要去幫手做埋收銀之類...或商場擺書既就去幫手 我又唔多中意 我只想做office入面

大宅

mollybach 發表於 19-8-20 13:29
都有咁諗緊,但係舊工廈d廁所響出面,衛生麻麻,唔知點洗保溫壺好

我拎返屋企先洗咋,個壺都係自己食啫

大宅

Astra00 發表於 19-8-20 09:26
政府ca, max 差不多2.3萬; aco max已接近三萬。文職三萬係有,要儲年資,這是政府公務員長工,但不易考。 ...
政府文職我申請過兩次都無回音...太多人申請啦

珍珠宮

mollybach 發表於 19-8-20 13:29

我都係用保溫壺帶飯
係拎返屋企洗的
問題唔大

細個學校帶飯都係咁
都唔會特登拎去廁所洗

大宅

yurijm 發表於 19-8-20 13:40
我都係用保溫壺帶飯
係拎返屋企洗的
問題唔大

或者過多一兩日,真係穩定咗落嚟就帶飯啦

子爵府

可能甘岩未遇到唧, 我公司請DATA ENTRY CLERK/ACC CLERK要求好低, 白紙都請, 不過人工就好低, 得11, 12K, 但勝在返5 DAYS ONLY. 我公司反而覺得好難請人

大宅

Fishbbmama 發表於 19-8-20 13:54
可能甘岩未遇到唧, 我公司請DATA ENTRY CLERK/ACC CLERK要求好低, 白紙都請, 不過人工就好低, 得11, 12K, ...
你公司邊區?我要求都唔高 12k可接受

子爵府

回覆 kakayan717 的帖子

觀塘, 放5點半冇咩OT

水晶宮

kakayan717 發表於 19-8-20 13:26
嘩...宜家仲有filing clerk咁高人工...

中環pro firm filing clerk, 好多律師文件同買賣交易文件要filing

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Fishbbmama 發表於 19-8-20 13:54
可能甘岩未遇到唧, 我公司請DATA ENTRY CLERK/ACC CLERK要求好低, 白紙都請, 不過人工就好低, 得11, 12K, ...

5日,又有12k都難請

子爵府

其實excel , word , PPT 係基本文員要識 如果呢幾樣都吾識,又冇專業牌照或知識,真的很難揾工

子爵府

1mocha 發表於 19-8-20 07:28
其實自己可以增值吓。 Excel formula嗰d好易學。 唔識就按個f1睇help.

其實返工好多嘢都可以自學。學校都 ...

首頁
12345...12

尾頁

跳至