夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前鬧交,最多大吵大鬧,講粗口!他會自己打自己,掉野等!但最近他開始想打我,最近兩次有鏈我條頸,用身體座在我上,拿起張椅子想打我等!以上也是在小朋友面前做!雖然最後沒有事,但每次鬧交也越來越嚴重!我想分開,但吾捨得小朋友,他們只是11,8歳。完整的家庭是重要的!其實他是一個好爸爸,但我倆脾氣不好,好吾開心!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

你地可唔可以傾下...如果自己傾唔到搵人幫下自己
唔係無左感情; 努力下

大宅

Reema 發表於 19-8-20 10:44
你地可唔可以傾下...如果自己傾唔到搵人幫下自己
唔係無左感情; 努力下

我也同意大家還有感情,也不是第三者。
怎樣控制自己情緒?好想改善自己先

大宅

hyysbb 發表於 19-8-20 10:49
我也同意大家還有感情,也不是第三者。
怎樣控制自己情緒?好想改善自己先
...

去揾社工幫忙?

大宅

stella^^ 發表於 19-8-20 10:51
去揾社工幫忙?

之前搵過社工,但好了一陣又嘈!我覺得作用不大!
想找一些方法令自己情緒控制好些,最衰自己做吾到鬧交時出去靜下!大家成日發晦氣,令鬧交情緒升溫!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 hyysbb 的帖子

就真係睇自己~~
其實唔好諗對方改變, 先改變自己....人地先會變

大宅

hyysbb 發表於 19-8-20 10:56
想找一些方法令自己情緒控制好些,最衰自己做吾到鬧交時 ...

你好我現在和細仔在惠州碧桂圓2天團,好正好大2个仔都三十幾離婚也拾幾年了!做夫妻要共渡過幾拾個寒暑不容易!我忍到2个仔成年就揾律師佼惦佢?初初幾年也好難受不錦向人言,有苦自己知不過時間係最好的解藥,放下之後一年比一年輕鬆自在?現在弄孫為樂有請姐姐幫手,个个月都去旅遊長短綫都去,趁重行動自如再老啲有錢也辛苦!

子爵府

回覆 hyysbb 的帖子

其實唔係有第三者先一定分開,如果係相處唔到,分開對大人小朋友都會係好事,係小朋友面前有所動作,小心灌輸小朋友有錯誤訊息,以為事情係用"出手" 去解決

但當然如果大家都控制到自己,就唔係一定要分開

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hyysbb 發表於 19-8-20 10:28
以前鬧交,最多大吵大鬧,講粗口!他會自己打自己,掉野等!但最近他開始想打我,最近兩次有鏈我條頸,用身 ...
會唔會你地經濟出左問題呀?

大宅

hyysbb 發表於 19-8-20 10:56
想找一些方法令自己情緒控制好些,最衰自己做吾到鬧交時 ...

其實通常鬧交時都係其中一方升溫先,如果係對方升溫先,呢個時間你要同佢講:你專登找鬧交㗎!快事同你講!跟住他鬧乜都唔回應,正所謂一隻手掌拍唔響

大宅

20150618bb 發表於 19-8-20 11:53
會唔會你地經濟出左問題呀?

經濟沒有問題!老公是專業人士。平時也沒有大問題,但一鬧交就會好嚴重!

我不太想離婚住,想自己找方法控制和改善先。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hyysbb 發表於 19-8-20 12:11
經濟沒有問題!老公是專業人士。平時也沒有大問題,但一鬧交就會好嚴重!

我不太想離婚住,想自己找方法 ...

如果經濟無問題,又是否性生活有問題,呢樣野自己想下,可能你唔會答我

大宅

Yusum 發表於 19-8-20 12:05
其實通常鬧交時都係其中一方升溫先,如果係對方升溫先,呢個時間你要同佢講:你專登找鬧交㗎!快事同你講 ...

謝謝你,我會嘗試下這方法(emoji)

大宅

20150618bb 發表於 19-8-20 12:14
如果經濟無問題,又是否性生活有問題,呢樣野自己想下,可能你唔會答我

你好叻,想到這方面!我也放在心吾咁同人講!最近這幾月他做做下軟了!雖然他想做,也有親熱。他説可能心理作用,試過一次吾得就成日「迎」住!這點我也有不開心!

大宅

先生年紀大你很多?

禁止訪問

大宅

acskphc 發表於 19-8-20 12:23
先生年紀大你很多?

大9年,他52

大宅

ninikkan 發表於 19-8-20 12:42
下次試下開始鬧交就冷靜下先
唔好搞到打交果步呀...
大家都想小朋友好架嘛 ...

就是不懂冷靜!事後大家也知道錯,靜下來大家是理智!可能大家性格火爆!

珊瑚宮

hyysbb 發表於 19-8-20 12:19
你好叻,想到這方面!我也放在心吾咁同人講!最近這幾月他做做下軟了!雖然他想做,也有親熱。他説可能心 ...
你都好坦白,呢方面你就要自己來喇,你會明白...............,呢個另到佢有暴力原因在呢度喇.

別墅

hyysbb 發表於 19-8-20 12:47
就是不懂冷靜!事後大家也知道錯,靜下來大家是理智!可能大家性格火爆!

會唔會一齊去睇下精神科或心理醫生?不要誤會,我冇惡意既,因為我一直都有留意情緒病,係香港好多人都會有情緒病,但佢地未必會察覺到,因為唔嚴重,好多時都只係脾氣好大,好易發怒同唔開心,冷靜之後就冇事。
香港好多人都有,因為長期活係壓力之下,或者你上網睇下燥鬱症既病徵,睇下你老公有冇中。
如果冇辦法解決,可以嘗試下見下醫生啊,聽下醫生點講。

首頁

尾頁

跳至