自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

喺工作上我接觸過不少大學生,部份...並不是少部份,他們的偏激、不可一世真令我氣餒、咋舌...

伯爵府

好媽媽勳章

hea呢種態度,本身已經唔健康啦,何來健康成長?!

無論身處甚麼逆境,都應該積極向上,人類才得以進步!

無論甚麼時勢,你都有權選擇hea定已唔hea咁過活!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

rubymeow 發表於 19-8-20 14:21
以前我女話想英國大學讀書 我話香港大學也好 現在一定要出國留學 見到香港的大學生 暈低
...

我冇錢比阿女去英國留學

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

bing-jing 發表於 19-8-20 14:06
就算明知天國已臨近,做人都要進步,都要有理想呀!JM

Like

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

將來條路都唔知點行

伯爵府

glmf 發表於 19-8-20 14:28
將來條路都唔知點行

係,好茫然,都唔知點樣舖排一條肯定係康莊大道的路比阿女行!

公爵府

2018復活節勳章

lily233242 發表於 19-8-20 14:24
我冇錢比阿女去英國留學

咁咪返大陸讀大學,一樣咁高質素,唔需要去外國

大宅

lily233242 發表於 19-8-20 13:54
我睇化咗...

見到現今世界咁亂,走唔得甩...我冇錢移民又無錢比個女出國留學...

對不起,我不能認同你

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-8-20 14:33
咁咪返大陸讀大學,一樣咁高質素,唔需要去外國

你有實質經驗分享嗎?

男爵府

接線生 發表於 19-8-20 14:09
大學教授,講師,學會,校園不停洗腦,年輕人好難分析真相,離群又會受欺凌
我見同齡上班的,反 ...
現在睇到香港的大學俾班教授教出來的學生真係冇信心!

伯爵府

Wawaapple 發表於 19-8-20 14:34
現在睇到香港的大學俾班教授教出來的學生真係冇信心!

Exactly!
送仔女去比人洗腦、利用、煽動...於心何忍!

公爵府

2018復活節勳章

lily233242 發表於 19-8-20 14:34
你有實質經驗分享嗎?

冇,既然你質疑本地大學質素,照正常係尋求更好嘅選擇,既然你冇錢比小朋友去英國留學,咁中國自然係其中一個好選擇,中國有質素嘅大學都唔少

侯爵府

最緊要灌輸正確價值觀.

公爵府

2018復活節勳章

lily233242 發表於 19-8-20 14:34
你有實質經驗分享嗎?

我自己小朋友仲細,而家先讀初小,真係冇資格亦無實質經驗分享。但自己可能會等小朋友初中或完成中學階段,送小朋友去英國留學,一嚟屋企人喺英國留學有經驗,二嚟有家人喺嗰邊生活有照應

伯爵府

香港熊貓 發表於 19-8-20 14:34
對不起,我不能認同你,我女:大學任她選擇(Oxford, Imperial......)國家任她選擇(英國及星加坡)而且還 ...

你女一定係好叻!我女好普通,唔出眾、唔太聰明、又懶,我過去迫得好勵害,都只係中游份子。現在我都冇嘜動力去大力迫佢用功再用工讀書...

禁止發言

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-8-20 14:41
我自己小朋友仲細,而家先讀初小,真係冇資格亦無實質經驗分享。但自己可能會等小朋友初中或完成中學階段 ...

其實我老爺奶奶有錢比我女去英國讀書嘅都,但我不太想,因英國我冇親友,而且女就放心不下她一個人出國。你小朋係仔定女?

男爵府

讀咩都好,做個自愛唔傷害人有良知既人就可以。

annafong    發表於 19-8-21 17:52
Shokudaikiri    發表於 19-8-20 16:07

伯爵府

章魚妹妹 發表於 19-8-20 14:46
讀咩都好,做個自愛唔傷害人有良知既人就可以。

我現在就係咁諗

大宅

lily233242 發表於 19-8-20 14:24
我冇錢比阿女去英國留學

努力加油(emoji)(emoji) 祝福你

首頁
12345...14

尾頁

跳至