時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190820/bkn-20190820112745346-0820_00822_001.html

警員濫暴問題備受關注。有政黨接獲個案,有軍裝警察向一名62歲毫無反抗能力的長者連環使用各種私刑。事主鍾先生今年6月25日晚上11時左右在上水醉酒與人爭執,其後被指襲警被捕,並送往北區醫院急症室。他被送往急症室獨立病房後,遭兩名軍裝警員連環使用私刑虐打。據了解,兩名涉事警員被捕。

協助事主的立法會議員林卓廷今(20日)陪同事主的兩名兒子召開記者會陳述事件,並播出事主被虐打片段。

事發於6月26日凌晨2時23分,片段是在北區醫院獨立病房的醫院隱蔽鏡頭所拍攝,可見鍾先生雙手被綁在病床上,兩名有佩戴手套的軍裝警員連番對其拳打下體、掌摑面部、衣物掩蓋口鼻,大力按壓眼睛,拗手指及手腕,且用電筒近距離照射鍾的眼睛,更用警棍拍打其下體,事主甚至被警棍戳下體及肛門。期間事主不甘受辱,曾一度用頭撼向床邊尋死,情況持續20多分鐘。鍾最後於被捕翌日、即26日晚上11時被釋放。

鍾先生的兒子表示,父親一開始不願透露詳情,只着家人趕快離開醫院。到家後,家人再三追問父親才願說出被打詳情,父親在虐待期間一度被拒絕讓他上廁所而一度失禁,而警員竟多番將染尿的床布塞入父親的口中。

他表示,父親獲釋後,身體出現多處瘀傷,右手無名指更被活生生拗斷,下體承受極度痛楚。他更指,警員曾一度恐嚇事主「我搞埋你老婆,搞埋你屋企人」,並逐一讀出事主太太及兩名兒子姓名。家人對此事感驚慌,6月27日到投訴警察課投訴,至今仍未獲回應,他指摘警方對一個毫無反抗力的年邁長者如此對待,做法無法無天。

林卓廷指出,根據《刑事罪行(酷刑)條例》,公務人員或以公職身份行事的人,無論屬何國籍或公民身份,如在執行公務或本意是執行公務時,在香港或其他地方蓄意使他人受到劇烈疼痛或痛苦,即犯施行酷刑罪。最嚴重可處終身監禁。他會將有關證據交給警方,要求立即將涉事警員停職,並展開刑事調查。

警方表示,高度關注該宗涉及有警務人員懷疑在北區醫院病房內,襲擊一名病人事件,已即時將案件交由新界南總區重案組,沿刑事方向跟進調查。

wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-20 15:25

伯爵府

藍衫低級警員慘囉,俾高層拎來祭旗幫林病降民怨,實坐幾碌囉,如果有仔女住緊警察宿舍又無埋

大宅

如今被捕,即真有其事了。

男爵府

小源 發表於 19-8-20 15:09
藍衫低級警員慘囉,俾高層拎來祭旗幫林病降民怨,實坐幾碌囉,如果有仔女住緊警察宿舍又無埋 ...

佢濫用私刑,即使要坐牢冇宿舍係抵佢,唔係叫做慘,佢唔係對老人家咁暴力,就唔會受罰啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

小源 發表於 19-8-20 15:09
藍衫低級警員慘囉,俾高層拎來祭旗幫林病降民怨,實坐幾碌囉,如果有仔女住緊警察宿舍又無埋 ...

你咁講激死班警嫂
講到尾咎由自取

大宅

所有犯法嘅人都要拉!

不過作為市民嘅我,都真係好憂慮醫院嘅處事方法同埋隱藏鏡頭喎.....

大宅

希望其他斬人案都快D拉到人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

幸好,拉左就好,唔知幾多,唔夠証據,拉唔到啫。

有權力就要好好運用,希望警察唔好濫用法治所比佢地既權力。

大宅

假架喎段cctv
行得正企得正怕咩俾人拉

大宅

pigmummy 發表於 19-8-20 15:15
所有犯法嘅人都要拉!

不過作為市民嘅我,都真係好憂慮醫院嘅處事方法同埋隱藏鏡頭喎.....

病房不嬲都有貼門口話有鏡頭

子爵府

伯伯好慘
不過你post係到,咁多藍絲,佢哋會話佢唔係犯事就唔會咁

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Daisywong313 發表於 19-8-20 15:17
伯伯好慘

佢地話假阿,邊係真

男爵府

Daisywong313 發表於 19-8-20 15:17
伯伯好慘

我係藍絲,只係支持警察法,而唔係覺得佢地咁樣對伯伯係岩

男爵府

所有犯法嘅人都應受法律制裁!

不過身為市民嘅我,有點奇怪醫院CCTV可以任意由他人(議員)取得?

大宅

ANGE_FB 發表於 19-8-20 15:23

不過身為市民嘅我,有點奇怪醫院CCTV可以任意由他人(議員)取得?

或者詳細睇下內文,有講點解

侯爵府

小源 發表於 19-8-20 15:05
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190820/bkn-20190820112745346-0820_00822_001.html

癡線!希望佢哋入去有人招呼

大宅

拉左即係真有其事
唔係普通襲擊同公職人員行為失當咁簡單
佢咁樣掩住伯伯既口 可以令到佢呼吸困難!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

ANGE_FB 發表於 19-8-20 15:23

Agree
我更關心醫院 CCTV 是如何流出?醫院每天咁多市民進進出出,影響好大喎

首頁

尾頁

跳至