想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個報告話我 卵泡又細又唔夠厚 成孕條件唔夠
老公又唔肯配合驗精 又突然話唔想要小朋友 我現在獨軍作戰 好唔開心
可以點

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Poetsl 發表於 19-8-20 20:41
老公又唔肯配合驗精 又突然話唔想要小朋友 我現在獨軍作戰 好 ...

你是照超聲波報告?
day 幾呀,卵泡會不斷長大,知平時有無排卵呀?
唔夠厚是指內膜嗎?內膜可以改善嘅!
先生有無話點解唔想要小朋友? 好好傾下,或者佢會改變主意呢

複式洋房

yhyeung 發表於 19-8-20 20:43
你是照超聲波報告?
day 幾呀,卵泡會不斷長大,知平時有無排卵呀?
唔夠厚是指內膜嗎?內膜可以改善嘅!

中醫趕收工 佢好快咁講完我不太記得 但我好記得佢話我卵泡太細 我得1.3 正常要1.8 (大概如此)佢成日話順其自然 咩都唔肯配合 又話唔做人工。其實排政府都要幾年 ,排得泥都差不多。
中醫話我可以考慮埋check 輸卵管同做人工受孕
你有check 過輸卵管嗎
PS 謝謝你咁快回復

複式洋房

Poetsl 發表於 19-8-21 13:24
中醫趕收工 佢好快咁講完我不太記得 但我好記得佢話我卵泡太細 我得1.3 正常要1.8 (大概如此)佢成日話順 ...

是 超聲波

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

我以前都係咁 飲滴雞精啦 好大幫助

大宅

中醫趕收工 佢好快咁講完我不太記得 但我好記得佢話我卵泡太細 我得1.3 正常要1.8 (大概如此)佢成日話順 ...

中醫? 你喺中醫照卵泡? 你睇張維?

但你係day 幾卵泡1.3 先

你邊日照有唔同演譯播

如果你真係中醫照卵泡呢d 嘢係佢講嘅,我覺得你應該問西醫。我唔信中醫照卵泡的。

大宅

我未check 輸卵管,遲d 諗住check

複式洋房

yhyeung 發表於 19-8-21 14:47
我未check 輸卵管,遲d 諗住check

是中醫 寫紙我去化驗所照 再回中醫度睇片聽解說 我最近睇彭明慧中醫
你可否介紹西醫我睇 同埋你打算去邊驗輸卵管 謝謝

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-8-21 14:28

可否分享一下你懷孕心路歷程

Btw 我老公唔肯做人工受孕 我覺得機會幾乎等於零

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-8-21 14:28

其實關唔關年紀事?(emoji)

別墅

Poetsl 發表於 19-8-20 20:41
老公又唔肯配合驗精 又突然話唔想要小朋友 我現在獨軍作戰 好 ...

我以前都check過排卵期,睇卵泡大細,不過我係輸卵管有問題,所以就算計到幾時排卵都無用,最後都係做IVF,我之前去仁安照輸卵管,我記得$2500左右,你可以叫西醫開轉介信就可以去照,唔痛!可以忍,

男爵府

2019勳章

Poetsl 發表於 19-8-21 16:12
可否分享一下你懷孕心路歷程

Btw 我老公唔肯做人工受孕 我覺得機會幾乎等於零

我以前做檢查 想有bb 醫生話我內膜薄得8mm 同埋卵子唔夠大 我都唔知可唔可以點 睇BK 見到有人話飲滴雞精 我又試下 買咗盒想孕 飲咗4日 番去再照 同埋睇下粒卵有無大到 醫生4日後幫我再照 內膜有11. 5mm 醫生話靚咗好多 同埋卵子有大到 就排出來 雖然最後都中唔到 但證明到雞精有效
我都係幾年後 即今年做ivf 真係要勸你老公 時間唔等人
同埋妳可以做咗AMH n fsh test 先 睇睇自然懷孕機會有幾高
我做ivf 前1個月開始飲番雞精 不過飲原味 之後一直飲 到而家16週都keep 住 暫時一切ok

男爵府

2019勳章

Poetsl 發表於 19-8-21 16:30
其實關唔關年紀事?(emoji)

我都唔細啦 37啦

大宅

Poetsl 發表於 19-8-21 16:11
是中醫 寫紙我去化驗所照 再回中醫度睇片聽解說 我最近睇彭明慧中醫
你可否介紹西醫我睇 同埋你打算去邊驗 ...

但你記唔記得知去照超聲波是月經周期day 幾?

因為要睇你day 幾,甚麼size, 才能知你卵泡是否長得慢。譬如佢day 7 叫你照,你有13mm, 咁就唔叫慢bor

其實西醫一般婦科都有得照,照卵泡jm 去得比較多是黃偉忠。

輸卵管我未咁快照,但醫生話到時幫我約,所以我都唔知佢叫我邊度照

複式洋房

wingyuT 發表於 19-8-21 18:31
我以前都check過排卵期,睇卵泡大細,不過我係輸卵管有問題,所以就算計到幾時排卵都無用,最後都係做IVF ...

一定要西醫轉介信?

複式洋房

yhyeung 發表於 19-8-22 09:46
但你記唔記得知去照超聲波是月經周期day 幾?

因為要睇你day 幾,甚麼size, 才能知你卵泡是否長得慢。譬 ...

開始來m Day 12

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-8-22 00:58
我以前做檢查 想有bb 醫生話我內膜薄得8mm 同埋卵子唔夠大 我都唔知可唔可以點 睇BK 見到有人話飲滴雞精 ...

邊度check AMH n fsh test ?

大宅

Poetsl 發表於 19-8-22 16:07
開始來m Day 12

你m 通常周期幾長,有無試紙mon 排卵,知唔知有無排卵,和大概幾時

唔好意思,問你咁多問題,都係想了解多d

複式洋房

yhyeung 發表於 19-8-22 16:16
你m 通常周期幾長,有無試紙mon 排卵,知唔知有無排卵,和大概幾時

唔好意思,問你咁多問題,都係想了解 ...

當然不介意 好多謝你分享你的經驗同幫我棯
有用排卵紙試 發現了我每次係28中 第12日排卵紙有色

複式洋房

Poetsl 發表於 19-8-22 16:23
當然不介意 好多謝你分享你的經驗同幫我棯
有用排卵紙試 發現了我每次係28中 第12日排卵紙有色
...

28日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊