時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-8-21 20:42
都話係“ 孩子”,

好似細路睇見人地的玩具好玩就去搶, 搶唔贏就整爛件玩具, 大家都冇得玩,損人不利己,真小 ...

最大問題
佢地覺得自己好偉大先嬲

子爵府

某程度上係。不過又咁諗,就當你係世上最上進,都要接受社會上有各樣同你唔同的人。而政府需要管理整個社會,而唔係一部份的人。

呢D怨氣唔係今時今日先出現。由長毛當選個時,政府應該要警覺有一批為數唔少的人覺得佢地不受重視,所以寧願選個人出黎做鬧劇都唔選個正常做野的。到後來選D年青激進的被DQ,已是響起警號。我唔係話唔應該DQ,但DQ完其實D怨氣無消失,政府有冇同時去了解下點解D人咁選呢? D怨氣仲係度咪導致今次事件發生囉。睇返上次補選泛民無優勢,可能政府以為事件解決了,但個投票率咁低,正代表年青人對議政制度失去信心,埋下年青人覺得需要用更激進方式表達的伏線。

要處理D怨氣不外乎3種方式 1) 壓制,2)國民教育(有D人話係洗腦),3)去了解根源再落藥。係一國兩制下,强硬的1)同2)空間都唔多,所以3)先係化解方法。

用返教仔咁講,兩個仔一個聽話一個反叛。兒家你又唔可能體罰個唔聽話個個,唔通你淨係係咁鬧佢垃圾,點解佢唔似另一個咁乖,以前阿媽都唔係咁,咁佢就會聽話?大家心裡有數。

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-8-21 20:42
都話係“ 孩子”,

好似細路睇見人地的玩具好玩就去搶, 搶唔贏就整爛件玩具, 大家都冇得玩,損人不利己,真小 ...

呢班“孩子”就係嚟緊社會嘅棟樑,咁香港重唔死?

男爵府

幸福花 發表於 19-8-21 19:29
到真的沒有飯吃的時候,他們就知道味道。

要裁員就裁佢地先啦唔該

侯爵府

回覆樓主:

冇腦的屍! 明唔明都係咁上下! 結論都係香港被佢地搞死!

大宅

無糖車厘子 發表於 19-8-20 21:24

其實佢哋將所有嘢都發洩喺政府嗰度,佢哋有冇諗過自己都有可能有問題,例如自己唔上進工作,所以人工唔好,但就埋怨政府冇俾一個好嘅工作環境,好嘅工作機遇;

買樓的確係一個問題,但的而且確有人係白手興家買到樓,如果你每年放好多錢去旅行,完全冇自己嘅財務規劃,咁你自己就算政府將來個樓價壓都記低,你一樣都係買唔到樓。

就算俾你改變到成個政府,如果你自己都係咁樣不停咁埋怨,唔去自己努力改變自身嘅環境,你最後又係一樣咩都冇改變又會想反第二個政府。

男爵府

無糖車厘子 發表於 19-8-20 22:42
明明系佢地父母欠佢地層樓又成家人出尼怪政府香港買吾到樓又日日去旅行

我都受惠吾到$4000

呢d人都蝗蟲冇分別

男爵府

cs2007 發表於 19-8-22 13:38
呢d人都蝗蟲冇分別

衰過蝗蟲

複式洋房

得不到的永遠在騷動,被寵愛的都有恃無恐
香港這一代缺乏危機感,缺乏對真正奔潰的社會的認識。
睇病便,唔洗返工可以領綜援,失敗左未食少D唔去旅行,洗死啊,唔洗流血蝦下警察就可以毒成功,老解落來未返屋企訓覺,都係咁天真。

真正攬炒,醫療補貼俾唔出,細病半個月白做,大病住院每天要用錢養命,一個大病可以搞霖一個家庭。
綜援政府已經俾唔起,無野做吃白飯青菜餓唔死,沒樓就要住籠屋或者訓天橋底。
肚餓沒尊嚴,自由民主食得?

大陸對小朋友都有憶苦思甜教育落鄉下生活,教育現在生活來之不易要懂得珍惜。

男爵府

jian_FB 發表於 19-8-22 15:50
得不到的永遠在騷動,被寵愛的都有恃無恐
香港這一代缺乏危機感,缺乏對真正奔潰的社會的認識。
睇病便,唔 ...

佢地都吾睇其他國家先例
好似敘利亞
米追民主自由搞到家破人亡
到時全香港難民佢地先明

首頁

尾頁

跳至