懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上網見話大肚之後腹直肌會分離,盆骨會大左,而家見生完之後紮肚係可以改善到呢d問題,自己紮,上門紮或者去美容院紮都有,係咪真係有效果架?

回覆 sweetwih_bb 的帖子

Hi sweetwih_bb ,坊間修身方法效果因人而異架! 生產過嘅媽媽肚皮繃緊度可能會受影響,媽媽勤D收腹運動,例如身體平躺,兩腿伸直 離地面60度, 然後雙腿好似剪刀一樣打橫張開-交叉,張開-交叉, 速度越慢越有效, 依個動作可以鍛鍊腰部肌肉,只要持之以恆,慢慢媽媽會見到成果。媽媽產後幾多周? 開始做產後運動未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

sweetwih_bb 發表於 19-8-21 11:49
我上網見話大肚之後腹直肌會分離,盆骨會大左,而家見生完之後紮肚係可以改善到呢d問題,自己紮,上門紮或 ...

有用呀,我自己紮,平好多

大宅

我上網見話大肚之後腹直肌會分離,盆骨會大左,而家見生完之後紮肚係可以改善到呢d問題,自己紮,上門紮或 ...

生完係出面搵人上門紮,自己紮得唔好會好易紮錯位,搞到脊椎歪左,會成日腰痛或者其他後遺症,分分鐘仲衰過冇紮

大宅

虎到金來勳章

安全起見寧願比多少少錢人地紮好過,出面專業少少既美容中心,至少會幫你按摩下,敷下中藥先再紮肚架

大宅

我開刀生完2個月左右先去紫玥堂乾紮,2個鐘左右就搞掂,慳好多時間,頭一次佢會有脊骨中醫師幫自己檢查脊骨問題先會按返個人情況去用唔同方法紮肚囉!

禁止訪問

大宅

ky1207 發表於 19-8-23 15:00
我開刀生完2個月左右先去紫玥堂乾紮,2個鐘左右就搞掂,慳好多時間,頭一次佢會有脊骨中醫師幫自己檢查脊 ...

乾紮係咩黎?

大宅

Honkar 發表於 19-8-25 22:34

我覺得有用,我有紮,因為我頂唔順自己果肚鬆泡泡😑我好嚴重腹直肌有3指 ...

效果原來咁勁

禁止訪問

大宅

sweetwih_bb 發表於 19-8-26 15:27
乾紮係咩黎?

紮肚有分乾紮同濕紮既,濕紮係用鹽水浸住條帶,乾紮唔駛條帶濕水,淨係用中藥

大宅

ky1207 發表於 19-8-27 11:35
紮肚有分乾紮同濕紮既,濕紮係用鹽水浸住條帶,乾紮唔駛條帶濕水,淨係用中藥
...

咁幾錢?會唔會好貴

大宅

Honkar 發表於 19-8-26 17:18

可能我懷孕時果肚好脹,又便秘🤫所以見到肚收緊左,每次按摩時去到幾次廁 ...

明白,唔該哂

大宅

sweetwih_bb 發表於 19-8-28 12:01
咁幾錢?會唔會好貴

呢排我開始join紫玥堂果個優惠package,都係8800蚊至少10次療程,仲有得按返自己需要同情況去決定做乾紮定濕紮

大宅

ky1207 發表於 19-8-28 16:13
呢排我開始join紫玥堂果個優惠package,都係8800蚊至少10次療程,仲有得按返自己需要同情況去決定做乾紮定 ...

聽落都抵,咁上門紮點計?

大宅

love_smile 發表於 19-8-29 11:26
聽落都抵,咁上門紮點計?

佢係包一次上門紮,都算抵架有得上門紮,對我地呢d唔係咁方便成日出門既媽媽黎講係好好

禁止訪問

別墅

其實我覺得束腹帶重要d 利申已經2胎媽媽

大宅

ky1207 發表於 19-8-29 14:56
佢係包一次上門紮,都算抵架有得上門紮,對我地呢d唔係咁方便成日出門既媽媽黎講係好好
...

我上網睇下紫玥堂資料先,thanks

大宅

mkmk0720 發表於 19-8-30 00:47
其實我覺得束腹帶重要d 利申已經2胎媽媽

想問下同紮肚有咩分別

首頁

尾頁

跳至