跳至

首頁
56789...13

尾頁

大宅

appleshop 發表於 19-10-14 22:40
想問下你你坐邊隻機? 我坐Air Canada
請問您是否已帶了寵物 land了 PEI ? 是否在多倫多轉機? 花了多長時間?

大宅

12月20日公佈的 PEI-PNP EOI draw 再創新高 - 140分 !官方網站暫時未公佈2020年份抽籤時間表。

大宅

wrymoep 發表於 19-12-20 17:37
請問您是否已帶了寵物 land了 PEI ? 是否在多倫多轉機? 花了多長時間?

我剛到了PEI 三日,勁忙!

對喔,我在多倫多轉機。都想在此分享一下。

先從安排講起,我把機票更改了,由原先在多倫多即日轉機改為住一晚。真的需要,因為到步後,我要在機場排隊入境,之後進入11號房,這處是辦理landing, 當晚好多人排隊。辦理好landing, 我再到隔離房排隊申請SIN number,之後取行李清關。

清關又係排隊,我主要是幫狗狗辦入境,排隊期間睇到有好多人被海關搜行李,是搜到翻天覆地。我驚到死,因為我有四大行李箱,全爆滿,衣服仲係抽真空後放入,難以想象搜出黎後怎樣還完。

好在原來入境時,關員在入境紙寫上暗號,我只是狗狗清關,佢地無搜我行李,付了CAD 34便放人。全程花了三、四個鐘。

我回家後發現三個行李曾被海關打開過,當中有濾水器、電磁爐、風筒、花膠、果皮,全部無事。

大宅

appleshop 發表於 19-12-21 18:15
我剛到了PEI 三日,勁忙!

對喔,我在多倫多轉機。都想在此分享一下。

先恭喜你成功landing ! 有些問題如下,希望等你忙完後有空可以幫忙。

我睇 AC pets carrier 有兩種size,一大一細:https://www.aircanada.com/hk/en/aco/home/plan/special-assistance/pets.html

而去 PEI 機種好似係較細的如下:
On Boeing 777-300ER and 777-200LR aircraft, the pet carrier cannot exceed these dimensions :
Height: 21 cm (8.25 in)
Width: 38 cm (15 in)
Length: 43 cm (17 in)

1. 你的狗狗是否最後能成功跟身上乘客倉? Carrier size 是否以上的那種? 你用硬籠還是軟袋?
2. 寵物在香港機場 AC check in 時怎樣處理? 需要跟身先過海關照X光嗎?3. 到達多倫多落機後狗狗一直跟身過海關嗎?
4. 你在多倫多過了一夜,帶著狗狗能入住酒店、旅館?
5. 我記得飛 YYZ -> YYG 係細機,座位下面我估唔夠位放寵物籠。 你放寵物籠在座位嗎?
6. 到多倫多機場後,處理 landing 的是 CBSA 部門? 到 YYZ 機場應該於 8:00pm 左右。 那還是 CBSA office hours,對嗎?
7. 過完 CBSA 後,搞 SIN card 的 officer 也會在晚上工作?

預祝你聖誕快樂! 一切順利!

大宅

回覆 appleshop 的帖子

你好!我在半年前開始留意pei的移民申請,找了一個在多倫多的中介,再加pei律師協助。但至今仍未開始申請,由於該agent非常忙,加上時差,幾乎沒有時間理會我。我現正報考ielts, 想直接找pei中介幫我以加快速度。請問可否介唔一個給我?另外,我需要去到當地找中介嗎?
謝謝你!

大宅

回覆 jiajia2009 的帖子

請問nbpnp是什麼?會更快的嗎?我由研究至今已經超過六個月,還完全未開始.....可以幫幫忙嗎?有什麼方法?

大宅

回覆 hnn 的帖子

我都好想要

大宅

jaca 發表於 19-12-23 19:35
回覆 appleshop 的帖子

你好!我在半年前開始留意pei的移民申請,找了一個在多倫多的中介,再加pei律師協 ...

你首先評估一下你自己EOI分數有幾多分。 再決定搵乜agent。 如果唔夠分差太遠,搵邊間agent 結果都一樣,唔會有奇蹟。 隔山打牛搵加拿大當地 agent 係可以慳到D錢,不過會比較被動,要睇你運氣搵到果間 agent 有幾多 resources 招呼你。 不過,如果你搵加拿大agent 但佢有大量中國人同你用中文溝通果D,佢地D target customer 都係大陸人,咁你同佢夾可能要用返大陸人文化同去溝通。

如果你係香港人,搵本地agent 可能有大D機會佢會同你跟足D。不過先約個 agent 坐地同佢傾下先,大家都讓對方摸摸底, 如果相差太遠,自然大家都會拒絕對方。 香港其中兩間搞加拿大移民有 AnXXX 同 JoXX HX,不過唔好問我邊間好D,第一係我都未成功等緊消息,第二係搞移民每個家庭情況都唔同,人地搞到唔代表你一定搞到,同樣人地唔得亦唔代表你都唔得。 既然你做左半年功課,見面時儘量問多D問題,見完面憑自己直覺做判斷。

不過,跟半年前相比,E家香港個個都瘋狂搞移民,我agent 話佢最近接查詢比1年前多超過百倍,講得白D,唔好話收 case,就算淨係搞 prelim. filter 而去 reject case 都做唔切! 呢個係香港開埠以來從未有過既移民高峰潮,所以真係無快餐! 你不如根據每個省份EOI 積分表計下有幾多分,IELTS 兩公婆需要考幾多分,如果差得太遠就早D搵另一種移民方法。

再講返你既遭遇,首先如果你未開始俾錢,無論香港還是加拿大 agent 都肯定唔會理你,因為個個搞得移民都想知道自己成數有幾高先肯仆鎚,但係未正式開工同你做嘢係無人會知有幾大成數! 呢個係雞同雞蛋既問題。 佢D生意都多到接唔切,你未俾錢佢梗係無可能會同你搞。

再者,就算香港 agent 肯同你搞,速度唔會你可以控制到,因為最終控制權第一關係 批 community endorsement 既市政府度,過到第一關跟著係省政府批 provincial nomination 俾你,最後一關係 federal govt approval。 大量移民申請情況下所有關卡都只會慢左。 係考你耐性。

最後一句,搞移民真係無必贏方案,不過如果財政可以支持到而自己真係唔熟,俾錢係一個最簡單去買時間既方法!

祝好運!

大宅

wrymoep 發表於 19-12-21 21:18
先恭喜你成功landing ! 有些問題如下,希望等你忙完後有空可以幫忙。

1. 你的狗狗是否最後能成功跟身上乘客倉?

是的

Carrier size 是否以上的那種?

你用硬籠還是軟袋?

軟袋,方便好多

2. 寵物在香港機場 AC check in 時怎樣處理?

狗狗要在袋內,拉上拉鏈,可以活動,航空公司職員會度袋的尺寸。

需要跟身先過海關照X光嗎?

過關時只把狗狗取出,袋要過X ray

3. 到達多倫多落機後狗狗一直跟身過海關嗎?

4. 你在多倫多過了一夜,帶著狗狗能入住酒店、旅館?

好幾間機場酒店是pet friendly 的

5. 我記得飛 YYZ -> YYG 係細機,座位下面我估唔夠位放寵物籠。 你放寵物籠在座位嗎?

佢要你放在地上,都夠位的,我把拉鏈打開比狗狗望到我,crew都無理。

6. 到多倫多機場後,處理 landing 的是 CBSA 部門? 到 YYZ 機場應該於 8:00pm 左右。 那還是 CBSA office hours,對嗎?

我果晚玩到十點都有人。

7. 過完 CBSA 後,搞 SIN card 的 officer 也會在晚上工作?

有喔

大宅

appleshop 發表於 19-12-24 18:11
1. 你的狗狗是否最後能成功跟身上乘客倉?

從多倫多帶狗狗入機場禁區時,一樣要從袋攞狗狗出來抱住過金屬探測器?

大宅

wrymoep 發表於 19-12-24 21:07
從多倫多帶狗狗入機場禁區時,一樣要從袋攞狗狗出來抱住過金屬探測器?
...

對的

大宅

來到PEI第九天了,雖然有風有雪,但是景色很美,只要做足保暖,問題不大的。

來島前,我以為冬天沒有人出街,商店食肆會關門,但是原來不是的,島上人仍然生活如常,外出用餐和購物。

不過值得注意的,是每年的25/12, 26/12都是假期,全島店鋪會休息,大部份店鋪也會在24/12提早關門。

大宅

appleshop 發表於 19-12-28 20:13
來到PEI第九天了,雖然有風有雪,但是景色很美,只要做足保暖,問題不大的。

來島前,我以為冬天沒有人出 ...

你需要考加拿大駕駛執照嗎? 如果需要考,未考牌前都是租車用? 我check 過 Hertz 那種租車公司長租好貴! 還是會未考牌前先買車? 呢個問題都麻煩。

大宅

PEI PNP 2020年公佈EOI 時間表已出:
https://www.princeedwardisland.c ... tion-apply-schedule

大宅

wrymoep 發表於 19-12-30 18:02
你需要考加拿大駕駛執照嗎? 如果需要考,未考牌前都是租車用? 我check 過 Hertz 那種租車公司長租好貴! ...

我租了Hert車三天已經二千幾蚊,好貴!好在有位朋友錯車比我才不用花錢。

國際牌可以買當地的車,只是要找較細的保險公司承保和費用高些,我現在也在研究中。因為撞正聖誕和新年,當地人要happy...happy...所以還是要等待節後再聯絡保險公司。

大宅

現時Summerside 的屋好緊張,因為太多人到Summerside住。好的盤一推即售。我建議打算在此居住的朋友要預早開始留意市場。

大宅

appleshop 發表於 20-1-1 23:14
我租了Hert車三天已經二千幾蚊,好貴!好在有位朋友錯車比我才不用花錢。

國際牌可以買當地的車,只是要 ...

你就好,有朋友係PEI 可以借車。 如果用公司名義買車,保險會否平D?

聽人講離開香港前要去運輸署搞 TD320 證明自己有幾多年駕駛執照,又要去車保公司出信證明無claim 過索償,咁係 Vancouver 買保費會平D。 唔知PEI 買車保係咪一樣可以有 discount ?

關於買車,我有個問題。 唔知你agent 有無同你傾過?
當年interview 時 accountant 公司同我講頭一年開立公司營運開支要 C$75k。 想攞架車既洗費扣除營運開支的話一定要做 leasing,即只可租,唔可以買。 否則車的供款不可以當作公司 expenditure,不可從那 C$75k 扣。 你agent 係咪咁同你講?

但我上網搵過資料,公司買車可以 purchase, loan 同 lease,車價、公款、租金都可以扣稅,只係%有差別,但我唔知是否可以當公司開支?

如過第日到 PEI,我都惗緊買定租車好? (不過冰天雪地建議你最好買四驅車) 係PEI 買二手車要俾15% HST,第日將車賣出又要俾多次 15% HST。 買電車唔洗煩換機油、電池、波箱油、火嘴、入油等。 但係PEI又無 Tesla service center,都唔知點做 servicing? 都幾煩!

大宅

appleshop 發表於 20-1-1 23:19
現時Summerside 的屋好緊張,因為太多人到Summerside住。好的盤一推即售。我建議打算在此居住的朋友要預早 ...

Summerside 新屋約 2000呎 咩價位? 仲有無 C$3xx k 呢d 價位?

大宅

wrymoep 發表於 20-1-2 00:46
你就好,有朋友係PEI 可以借車。 如果用公司名義買車,保險會否平D?

聽人講離開香港前要去運輸署搞 TD32 ...

真係好彩,否則要駛好多錢租車。車保是跟人,持國際牌一般半年要CAD 1500 ,所以要盡快考牌。

聽人講離開香港前要去運輸署搞 TD320 證明自己有幾多年駕駛執照,又要去車保公司出信證明無claim 過索償,咁係 Vancouver 買保費會平D。 唔知PEI 買車保係咪一樣可以有 discount ?

我問過幾間,佢地話只要計加拿大。

關於買車,我有個問題。 唔知你agent 有無同你傾過?
當年interview 時 accountant 公司同我講頭一年開立公司營運開支要 C$75k。 想攞架車既洗費扣除營運開支的話一定要做 leasing,即只可租,唔可以買。 否則車的供款不可以當作公司 expenditure,不可從那 C$75k 扣。 你agent 係咪咁同你講?

我agent曾經講過,如果要把車的開支當係公司數,要有理由解釋到你的生意需要用車,同埋未必可以扣足。

但我上網搵過資料,公司買車可以 purchase, loan 同 lease,車價、公款、租金都可以扣稅,只係%有差別,但我唔知是否可以當公司開支?

如過第日到 PEI,我都惗緊買定租車好? (不過冰天雪地建議你最好買四驅車) 係PEI 買二手車要俾15% HST,第日將車賣出又要俾多次 15% HST。

賣車都要比稅呢項我不清楚。我剛買了一部SUV,agent建議我用 All Wheel Drive,貴少許,但少機會搧軚。

買電車唔洗煩換機油、電池、波箱油、火嘴、入油等。 但係PEI又無 Tesla service center,都唔知點做 servicing? 都幾煩!

朋友叫我去番買車間車行做service,同埋PEI每年續牌前都要做一次車檢。PEI很少人用電車,我曾經有諗過買電車,但最終也是放棄了,反正呢邊油價是香港的一半。

大宅

appleshop 發表於 20-1-7 11:38

你的狗狗離港前需要攞 health cert 證明已打瘋狗針嗎? Health cert 由獸醫發出,還是定要由漁農處發?

首頁
56789...13

尾頁

跳至