跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

我在2018 年5月已開始申請移民愛德華王子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形式,要做生意12個月後才申請永居身份。我現階段已步入工簽申請了。
我想在這裡分享一下我的申請程序

去年當考慮移民PEI 後,我直接與當地agents 聯絡,做初步評估、查詢。到決定申請時,便與其中一間agent簽約,因為PEI 省政府只准許當地agent 代辦移民的申請。

之後agent為我開EOI入分,我再到PEI申請endorsement,以獲得35分。同時考取IELTS的成績,以便足夠分數獲draw, 獲省政府邀請,正式入紙申請移民。

入紙前,我要填寫N咁多份申請表,準備銀行月結單、稅單、工作證明、物業估值報告、公司推薦書.......(呢個係一個最痛苦的階段)。入紙後,我等了省政府四個月,便收得通知,前往當地面試。

面試時,移民官會圍繞住申請表內填寫過的內容發問,以確定我的資料是否吻合、真實。幸好,試前agent安排了rehearsal,所以有心理準備應對。比較好笑的,係移民官問我倆如何認識,將我地嚇窒。相信係想確定我地是否真實夫婦。

記憶中,移民官問:

1)主申請人的工作經驗、日常的工作?

2)如何令當地人來光顧店鋪?

3)所做的生意有甚麼優勢,可以面對當地的競爭?

4)business plan 是誰做的? 花了幾多時間去做?

另一點是資產問題,面試前已通知我地帶備一些佢要求的文件正本,包括學歷證明、面試前六個月的銀行月結單。如果發現有大筆數額出入,佢會問點解?

整個面試過程約35分鐘,期間會同時核對我地的文件正本。

幸運地,面試後十日已收到通知,可以進行驗身及申請工作簽證了。

20/8/2019, 我把申請工作簽證的文件和申請表格交到簽證中心。由於職員話我其中一份表格的Barcode 有問題,問我有無帶USB? 我嘗試幾次把google drive 的file 電郵比佢地都開不到(唉…加拿大的系統真係非比尋常)最後要租借簽證中心的電腦重頭打過,真痛苦!

下午去到警察總部辦理良民證,好好彩總部不是很多人,我用了35分鐘已完成申請程序。

終於完成了整個移民程序,依家的感覺就好似讀書時呈交左份thesis後,全身輕晒,期待順利獲得簽證。

為了分享得到延續,帖子不會被關閉,請不要留下PM字句在帖子上。我會查收訊息的,謝謝各位同路人。

大宅

appleshop 發表於 19-8-21 12:36
我在2018 年5月已開始申請移民愛德華王子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形 ...

我也是2018/5 打算申請PEI , 後來agent 建議申請NBPNP, 我上個月有 Federal Application Number, 已經做埋 biometric, 等緊 ME 呀

大宅

jiajia2009 發表於 19-8-21 17:26
我也是2018/5 打算申請PEI , 後來agent 建議申請NBPNP, 我上個月有 Federal Application Number, 已經做埋 ...

同你同期喎!我昨天都做埋Biometrics.

大宅

appleshop 發表於 19-8-21 17:53
同你同期喎!我昨天都做埋Biometrics.

NB 好少香港人住呀⋯⋯

大宅

jiajia2009 發表於 19-8-21 18:05
NB 好少香港人住呀⋯⋯

PEI 都少,不過將會多,希望你過到去可以認識多d香港人。

大宅

回覆 appleshop 的帖子

樓主, 好羨慕你呀!可否分享下你點準備工作證明同埋公司推薦書???
是否一定要搵返公司HR出封工式信講你做過份工的job duties係D咩?

大宅

miku_nishikido 發表於 19-8-22 22:49

樓主, 好羨慕你呀!可否分享下你點準備工作證明同埋公司推薦書???

謝謝你呀!

由於要有上司的推薦,所以兩夫婦都要請上司寫,包括幾時入職、工作、薪酬和表現,跟指引要求寫就得喇

大宅

appleshop 發表於 19-8-23 10:06
謝謝你呀!

由於要有上司的推薦,所以兩夫婦都要請上司寫,包括幾時入職、工作、薪酬和表現,跟指引要求 ...

請問公司推薦信是否現職公司先要提供?

另外工作經驗證明,請問你是否former employment每份都提供到有list out job duties +有公司letter head +HR/老細出的信?

我而家就係提供工作經驗證明呢part 有阻濟

大宅

miku_nishikido 發表於 19-8-23 10:14
請問公司推薦信是否現職公司先要提供?

另外工作經驗證明,請問你是否former employment每份都提供到有li ...

我之前離職時每間公司都有封信比我,證明我做左幾耐,我要全部submit.

另外就係現職的公司推薦信,當中就係之前的內容,證明我的工作。
你收到邀請信入紙PEI?

大宅

我好欣賞加拿大政府對起樓房的買家保障,佢個制度優勝過香港及英國。
例如當協議達成後,買家會先把訂金放在對方律師的信托基金內,建築商需要自己支付建屋費用。
到建屋完成前兩星期,買家把尾數交給自己律師。買家驗屋及簽收後,建築商才收到交易金額,確保不會爛尾。

大宅

我在2018 年5月已開始申請移民愛德華王子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形 ...

唔好意思,想問下而家仲可以申請嗎

大宅

pkh0207 發表於 19-8-24 23:19
唔好意思,想問下而家仲可以申請嗎

你指新制的創業移民?

大宅

appleshop 發表於 19-8-24 23:28
你指新制的創業移民?

是的。或可以介紹一下中介嗎。謝謝。
因我學歷不高,但正考慮移民。

複式洋房

jiajia2009 發表於 19-8-21 17:26
我也是2018/5 打算申請PEI , 後來agent 建議申請NBPNP, 我上個月有 Federal Application Number, 已經做埋 ...

請問可以pm 我agent contact 嗎?thanks

複式洋房

請問可否pm 當地agent contact? Thanks
人在hk,跟當地agent 聯絡困難嗎?始終時差太大。。

別墅

請問可否pm 當地agent contact? Thank you

大宅

大家唔好一味PM人攞 agent、攞乜乜乜喇! 否則呢個 post 又俾admin block 喇!

再講,係討論區攞乜 agent 呢? 唔係話版主係乜身份既問題,而係大家想移民就自己去搵agent啦,做定多D功課,搵多幾間問,靠自己去判斷幫襯邊間! 無一個移民agent 可以個個都一定成功包生仔架! 搵agent 呢個過程唔可以慳架! 呢個過程會令你知道自己一家人係咪真係適合移民架! 移民係影響你一生人既事,唔好靠討論區攞agent 咁兒戲啦!

移左民都要靠自己去應付所有新生活既難題,所有嘢都要靠自己獨立思考同判斷去做,依賴一個三唔識七既人做一件影響一生既事,第日仲點應付移民後生活呀?

大宅

wrymoep 發表於 19-8-25 17:25
大家唔好一味PM人攞 agent、攞乜乜乜喇! 否則呢個 post 又俾admin block 喇!

再講,係討論區攞乜 agent ...

唔好唔會,我認識每十個想移民PEI的香港朋友當中,十個都會聯絡多個agents,包括香港和PEI兩地, 有些了解完還會等Ielts得分後才作決定。

大家都係大人,對移民一事都很審慎,不會魯莽行事嘅。

我會繼續把我的移民資訊在此分享,讓打算移民PEI 的朋友有基本了解。

我地在PEI見啦!

別墅

可否pm agent 收費 總共申請成本係幾多?

大宅

appleshop 發表於 19-8-25 18:31
唔好唔會,我認識每十個想移民PEI的香港朋友當中,十個都會聯絡多個agents,包括香港和PEI兩地, 有些了解 ...

我明白! 請唔好誤會,我都鍾意睇分享! 我只係想提出再不停留 post 叫人PM 就會被admin block 呢條帖! 最近已經被 block 左好多條!

如果要PM問嘢,每個人都有顯示 user name,直接 PM 當事人就得,唔好留帖要求PM。

首頁
12345...13

尾頁

跳至