跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

llperic 發表於 19-11-18 20:47
回覆 wrymoep 的帖子

不過我都會找多幾間問下。

如果你打算去加拿大,先報定名考 IELTS,兩公婆都要考,因為要計分。 任何一個省都應該要。

搵PEI agent 可以跟個官方list 去搵,問清楚收費,最緊要問佢有無做過香港客,因為每個地方都有果度既特性,如果佢做過香港客會比較好,會識得教你預備所需文件、良民證等。
PEI EOI 最低要求分數每月公佈一次,暫時 schedule 只去到今年12月。 2020年未出 schedule。

除非你又後生、又自己做生意,否則多數要到PEI 當地靠 community endorsement 攞分,唔夠分申請唔到 PEI PNP。 但要攞分就要到當地俾endorsement 你既城市開設公司。 所以如果你唔知邊個城市可以攞到endorsement,你自己盲中中去PEI係無乜意思,除非你當旅遊無咩所謂。 所以你可能先要搵agent,知道要去邊個城市攞 endorsement,再做下功課,例如搵學校(如果你有仔女)、房價、環境等。

當你認真申請需要攞 endorsement,你兩公婆要親身去做個簡短 interview,先至會有endorsement。 到你攞到endorsement後,EOI 夠分的話 PEI 會通知你interview,咁你地要再去一次正式 interview (應該到 Charlottetown) 去 present 你個biz idea。

如果你直接搵PEI agent搞,agent fee 好似要 CAD 55k + CAD 10k (PEI PNP appl fee),再加一D其他政府收既雜費(幾千CAD)。 CAD 55k agent fee 好似係PEI 政府定,但唔確定,因為你interview 時佢會要你簽名確認你付了 CAD 55k agent fee。 呢個價錢係2018年既事,現價幾多我就唔知喇。

Interview 後就無必要再去 PEI,直至你成功要 land 為止。

大宅

llperic 發表於 19-11-16 10:24
回覆 appleshop 的帖子

當時有沒有考慮其他地區如New Brunswick and Nova Scotia?

NB & NS 香港好多agent 都無搞,唔知點解? 可能果兩度都係 quota 制,好難攞到。
最近睇 住加男人 youtube channel 講有對夫婦自己申請去左 NS 既 Halifax,一手一腳自己搞,可以參考下。

別墅

謝謝你,有睇咗啦. 佢應該是以EE再省提明申請的. 好好嘢, agent 都唔洗用.省了一大筆.

一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得
http://podcast.rthk.hk/podcast/1minreading.xml

別墅

找了兩間agent..有個65k但包什麼政府費用。我上個月考了IELTS,我老婆今日都考了。我星期六會再考。

一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得
http://podcast.rthk.hk/podcast/1minreading.xml

別墅

係呀,我打去佢公司,網站說是在PEI但原來負責我的case 在vancouver. 不過都好幫手。我還找了個叫 Confederation Partners.佢本來問我是不是行家問嘢。我後來打比佢所以知道我是真心問的。她說公司原來在Nova Scotia...後來又由第二個公司的人覆我 ..
一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得

別墅

我agent同我講,我唔夠分,要community endorsement,但community 一般比較喜歡IT, export import, manufacturing 等行業。做會計或cafe不會太受歡迎,是不是應該一路申一路想點做?
一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得

大宅

llperic 發表於 19-11-21 22:23

我agent同我講,我唔夠分,要community endorsement,但community 一般比較喜歡IT, ex ...

你agent係當地加拿大的? 直接問佢有乜其他 proposal,再考慮下。

大宅

Nov 21 PEI-PNP 的 EOI 最低要求是130分! 本年度新高! 應該代表申請人數大增。

大宅

wrymoep 發表於 19-11-22 09:10
Nov 21 PEI-PNP 的 EOI 最低要求是130分! 本年度新高! 應該代表申請人數大增。

所以我成日同人講,一係唔走,係决定走就要快些申請,唔好拖。

Quebec仲話明年要考民主試,都唔知其他省會唔會跟隨…

別墅

appleshop 發表於 19-11-22 12:28
所以我成日同人講,一係唔走,係决定走就要快些申請,唔好拖。

Quebec仲話明年要考民主試,都唔知其他省 ...

好,今個周未就攪
一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得

洋房

想請教一下,如果先生係主申請人,太太可不可以不過去長住?因為家中有老人要照顧,未能丟下不顧

大宅

qiaobobo 發表於 19-11-22 15:50
想請教一下,如果先生係主申請人,太太可不可以不過去長住?因為家中有老人要照顧,未能丟下不顧 ...

我認識的朋友當中,有單一方申請移民PEI的,現在是獲ITA 階段,未到面試及正式批核,所以暫時未知成功與否。

洋房

appleshop 發表於 19-11-22 23:59
我認識的朋友當中,有單一方申請移民PEI的,現在是獲ITA 階段,未到面試及正式批核,所以暫時未知成功與否 ...

明白,謝謝

男爵府

llperic 發表於 19-11-18 20:45
回覆 appleshop 的帖子

依家十劃都未有一撇,所以都是等申請咗先?

我昨天見了一個香港 agent, 都是介紹 PEI 商業移民,香港agent收 CAD30,000, Island agent收 CAD50, 000. 另再要比 CAD10, 000聯邦申請費,合理嗎?

男爵府

appleshop 發表於 19-8-21 12:36
我在2018 年5月已開始申請移民愛德華王子島,當時仍是舊制。可是途中已由一步到位,取得永居身份改為工簽形 ...

請問 business plan是你們或 agent寫的?

大宅

uns 發表於 19-11-28 08:57
請問 business plan是你們或 agent寫的?

一般是agent 寫的,佢地會比較清楚格式和要求。費用上是CAD 5000

不過我有朋友是要自己寫,所以你要問清楚。

複式洋房

qiaobobo 發表於 19-11-22 15:50
想請教一下,如果先生係主申請人,太太可不可以不過去長住?因為家中有老人要照顧,未能丟下不顧 ...

新政规定,两公婆及学龄子女须在王子岛1年内住满274天,方合资格申请Permanent Residency

You will be issued a nomination after you meet the terms and conditions of your PerformanceAgreement. The main requirements to receive a nomination for permanent residency include but are not limited to the following responsibilities:

the principal applicant with their accompanying family (which includes spouse and school-aged children) must maintain a residence in Prince Edward Island while operating the business and be physically present in PEI for a minimum of 274 days of the year. If a dependent child is attending a post-secondary institution outside of PEI, the dependent child is not required to be physically present in PEI for a minimum of 274 days;
• invest a minimum of $150,000 into the business within 12 months of landing in PEI;• operate the business for a minimum of twelve consecutive months;
• provide active and ongoing management of the business from within PEI;
• provide prepared financial statements noting a minimum of $75,000 in eligible operating expenses; and
• meet all other terms and conditions of the Performance Agreement

複式洋房

dragons 發表於 19-11-9 09:39
我都決定去PEI啦!想問那邊咩類型生意較易做?係咪需要請一個職員?另一半搵咩工會易d? Many thx! ...

便利店,餐馆,补习学校,旅游公司,进出口贸易,公寓出租,这些PNP都有人做。

Performance Agreement里对请人没有规定。但实际情况是,如果你想operating expenses能够达到7万5,就一定要请人,最好请西人。自己给自己发人工不算,老公给老婆发人工也不算,一定是要arm-length wages。

複式洋房

appleshop 發表於 19-10-27 18:30
這幾天有點忐忑,擔心Landing那天會趕唔切轉機,因為有朋友話辦 Landing 要預兩小時,加上狗狗要清關,唔敢 ...
以我的经验时间一定不够,假设飞机准点到达,海关登记新移民身份、取行李、免税物品申报都要花不少时间,再加上宠物清关,转机会非常匆忙,在多伦多住一晚是明智的选择。

另外去往王子岛的飞机经常会受天气影响,比如航班取消,改飞Halifax,Moncton,甚至Montreal,祝登陆顺利

複式洋房

SIS123456 發表於 19-10-28 10:52
請問PEI治安好嗎?
會否多大麻製品?
請問小朋友容易找學校嗎?
治安尚可,并不经常有罪案发生,入室行窃已经可以上报纸新闻了
大麻店我楼下有两家
根据你的住址,会有对应的公校。如果是在Charlottetown,小朋友登岛后先去EAL Reception Centre注册及评估语言水平,几天之后就会安排去学校上课。

首頁
45678...13

尾頁

跳至