跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

wrymoep 發表於 19-8-26 04:49
我明白! 請唔好誤會,我都鍾意睇分享! 我只係想提出再不停留 post 叫人PM 就會被admin block 呢條帖! ...

十分讚成

大宅

有群組的朋友問,如何選擇適合自己的agent?我個人覺得,要選擇適合自己的agent,要:

1) 多溝通,溝通是相向的,在溝通的過程中,你會了解到這位agent能否了解和配合你的需要,所謂夾唔夾到咀形。而agent 又可以對你有更多了解,對將來的合作會有很大幫助,移民的過程長達1年或以上,假如唔夾咀形又簽左約的話,你就麻煩了。

2) 多發問,除了問清楚費用外,你將會得到甚麼服務和協助?例如未來孩子讀書的安排、agent會如何協助你策劃生意計劃等等。唔好怕不好意思,agent想與你合作,你就要獲得佢的資訊,況且移民係對自己和家庭的畢生決定,簽約前就要問清楚。

3) 多感受,呢個最重要,有些agent 對工作很有熱誠,有問必答,除了基本的移民手續固之然會清楚解答,更會為顧客著想,為未來的生意和生活作出提點。但如果問多句都唔願答,或者回覆的都係官腔說話,你就好快d走。

4) 多考慮,考慮下agent講的野有無誇張、是否嘜都話得、與官網的資料有無大出入,才決定他的服務是否值得信賴。

5) 多參予,所謂一人計短,二人計長,我會鼓勵多參予群組的討論,從中你會獲得更多資訊和啟示。

這樣就可以選出適合自己的移民公司了。

大宅

其實揀agent 移民去加拿大,有幾點重要因素可以留意:

1. 每個agent 都有佢地自己強項 plan,你同佢講去加拿大,佢第一個問題一定係問你兩公婆有幾多資產、收入、學歷、工作職位、英語水平(無論你學歷幾高,你都要考IELTS,需要最近2年既成績) 等。 佢自然會 sell 你佢最有信心既plan。 你要記低佢需要既要求。 然後返屋企用力去做功課! 到官方網站搵、討論區搵等等。 搵完後再詳細問agent 問題。 呢個階段你會識得問問題,從而你可以判斷到個 agent 係咪只吹水 或 佢有無誠意去做你生意? 有D agent 知道你 background 後可能都無乜心機做你生意,衰既agent會只想殺你第一筆訂金算數。

2. 你自己是否所有資產都可以見光? 可見光既意思係你可以解析到以往所有收入? 一般需要你提供近半年bank statements,近十年主要收入來源。 正經打工有報稅既收入、賣埋樓、買賣股票、做生意有年報等等當然無問題! 我聽過最麻煩既係 Quebec QIIP,好似話佢要你地兩公婆一世人既收入證明。

3. 你攞唔攞到最近10年工作 reference letter,需要有時間、job descriptions 、職位、收入! 通常最麻煩既係current job,你要搵藉口叫公司開俾你。

4. 申請人兩公婆其中一個或兩個係咪大陸出世? 如果係,佢需要你攞出世公證!一定要公證! 超麻煩!呢個 agent 未必幫到你! 除非你有路數確保可以攞到,否則呢個可以end game ! 如果係其他國家出世反而無問題,因為你一定可以攞到公證。

5. 申請人兩公婆其中一個或兩個在18歲後有無長時間逗留大陸或外地超過半年? 如果有,佢需要你攞當地良民證及公證! 如果係大陸的話又係好麻煩!呢個 agent 未必幫到你! 除非你有路數確保可以攞到,否則呢個可以end game !

呢D只係最基本既技術問題,但如果搞唔掂亦會變 blocker !

其餘問題都係一D小問題,例如搵工機會、天氣、學校、華人數目多/少,購物是否方便 等。 我覺得呢D係小問題因為 如果你條件好好 大把地方俾你選擇去移民,你肯定識得揀。 如果你選擇好少 甚至無得揀 而你真係想去加拿大,咁無論呢D因素點唔理想,你都係要硬食!

最後一樣就係 once 你揀左個 agent,就唔好隱瞞任何佢需要既資料,因為你認為好小事既嘢 可能最後變成一D無得返轉頭既大話 而 end game!

祝好運!

大宅

去年我申請 community endorsement 時,係可以任揀PEI 任何地方的,官員還會努力向我推廣。不過現在已成過去了,昨天收到消息,PEI 的 Summerside, Kensington, Borden Carleton 已停止發 community endorsement ,所以申請人要改向Souris, O'Leary 及 Tignish 申請了。

大宅

appleshop 發表於 19-8-27 12:05
去年我申請 community endorsement 時,係可以任揀PEI 任何地方的,官員還會努力向我推廣。不過現在已成過 ...

係好消息! 證明PEI 越來越受移民歡迎,政府可以再多D收入完善社區設施。

大宅

希望有更多香港人移民過去,在PEI建立一個小社區。

大宅

好多人會關心加拿大體檢的項目是甚麼?

我又分享下我的體檢過程:

預約體檢後,當日不用空肚,只需要帶備護照、移民局信件和體檢費用(約二千二港元左右)到體檢中心進行登記。

進行登記後,職員會指示留小便,然後帶我去更換佢地的衣服,自己的物品要放在體檢中心內的locker內。

之後是度高磅重,以及視力測驗。隨後是抽血,基本測試是愛滋病毒 、梅毒。照完肺部X光便好快安排見醫生了。

醫生詢問我過去的病歷,例如高血壓、糖尿、心臟病、乙型肝炎和精神病。然後進行眼底、聽心肺、皮膚和腹部檢查。期間,醫生會再按個人情況,決定需否在血液加上其他額外的檢驗。

做完體檢後,佢地會發一式兩份的體檢證明,一封給我存檔,一封交簽證中心。整個過程大約40分鐘便完成了。

大宅

appleshop 發表於 19-8-30 13:01
好多人會關心加拿大體檢的項目是甚麼?

我又分享下我的體檢過程:

驗完後即刻出報告?

大宅

wrymoep 發表於 19-8-30 20:06
驗完後即刻出報告?

不是,如果不需要跟進,體檢中心會四、五日後把報告直接寄往簽證中心。

別墅

回覆 appleshop 的帖子

請問收到面試通知書後有多少時間準備面試?

大宅

vrbb 發表於 19-8-31 00:16
回覆 appleshop 的帖子

請問收到面試通知書後有多少時間準備面試?

收到面試通知書後,省政府會要求你三個月之內進行面試。我會建議準備兩個時間給agent 預約,即使第一個時間已滿,也有第二個時間選擇。

讓我分享多一點,出發前,agent已預先電郵business plan 給我,讓我先生熟讀內容。咁移民官便相信他有參予寫個business plan。

我是星期五面試的,所以我和先生提早在星期一到達PEI,一來要給予自己多點時間適應時差,其次是再次進行商業探索,到面試時告訴移民官,表達我倆對移民當地和經營生意的決心和誠意。

面試前兩天還需要與會計師和律師開會,除簽署文件外,會計師會解答有關業務稅項和開支問題,所以如果預先獲得個business plan, 有疑問的話,就可以在開會時一起向會計師發問。

之後就是rehearsal, 玩角色扮演。會計師會問一些移民官常用的問題,回答重點是讚美PEI 有多大吸引力,令你選擇移民當地。

面試時,假如不明白移民官的問題,就要坦白告訊,讓他轉用另一個表達語句。千祈唔好靠估!

別墅

appleshop 發表於 19-8-31 08:58
收到面試通知書後,省政府會要求你三個月之內進行面試。我會建議準備兩個時間給agent 預約,即使第一個時 ...

別墅

那就是說會面日子可以自選,但須在三個月內。是否有五天的行程和官員見面?

大宅

vrbb 發表於 19-9-3 09:00
那就是說會面日子可以自選,但須在三個月內。是否有五天的行程和官員見面? ...

五天行程是指由入境到出境在PEI計,見官只需一小時便完成了。

大宅

appleshop 發表於 19-8-31 08:58
收到面試通知書後,省政府會要求你三個月之內進行面試。我會建議準備兩個時間給agent 預約,即使第一個時 ...

請問面試時有律師陪同嗎?還是只是面試前與你們温習?
請問律師協助面試是不是agent 安排的?額外收費大約多少?
因為有一個agent quotes us$5000, 陪同見面及準備,我覺得很貴呢.

大宅

Yeahp 發表於 19-9-3 17:05
請問面試時有律師陪同嗎?還是只是面試前與你們温習?
請問律師協助面試是不是agent 安排的?額外收費大約 ...

律師只是確認你的文件,核對你的資料有否錯漏而且,叫做萬一你在申請期間發生問題,佢會用自己的專業知識黎幫助你。

面試時不要找律師,你只是講述你在香港的工作,期間還要表現自己對未來盤生意有幾大信心、對移民PEI 的熱誠。呢d律師不能代你答的,千萬不要找人代言!

大宅

appleshop 發表於 19-9-3 18:06
律師只是確認你的文件,核對你的資料有否錯漏而且,叫做萬一你在申請期間發生問題,佢會用自己的專業知識 ...

謝謝回覆

男爵府

請問樓主你本身做開生意?還是到PEI創業?

大宅

Step_C 發表於 19-9-5 17:14
請問樓主你本身做開生意?還是到PEI創業?

我沒有生意底的,只是為了移民而創業

男爵府

appleshop 發表於 19-9-5 18:09
我沒有生意底的,只是為了移民而創業

明白,想確認一下你喺決定做咩生意時,你agent有同你一齊分析?定完全係你自己意思?

首頁
12345...13

尾頁

跳至