自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我眼見香港的父母 從小開始 就好緊張小朋友的英語 又請NET補習 又買點讀筆 又學拼音 有d仲會暑假去外國遊學 小朋友的英語能力應該好高 但係我見現今大學生的英語能力真係麻麻

伯爵府

Mooskha 發表於 19-8-21 13:41
我眼見香港的父母 從小開始 就好緊張小朋友的英語 又請NET補習 又買點讀筆 又學拼音 有d仲會暑假去外國遊學 ...

又谷又補嗰D~未系眼前尼堆。。過多5年應該係。

侯爵府

語文能力要長期浸

珍珠宮

tungking 發表於 19-8-21 14:09
又谷又補嗰D~未系眼前尼堆。。過多5年應該係。
我都覺得係~ 同埋英文好果班應該好多去左外國讀~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

回覆樓主:

我都有咁諗過,我諗應該因為個specturm 好大。正如曾經有個post, 有jm 分享兩張相一張係“示威”,一張係奧數隊伍獲獎。

大宅

回覆 Mooskha 的帖子

我懷疑而家既學生只識答題技巧應付考試能力,在語文根基上唔算全面性所以普遍仍算弱,相比新加坡,真的差太多了

978212    發表於 19-8-21 22:45
歡迎歡迎

男爵府

我眼見香港的父母 從小開始 就好緊張小朋友的英語 又請NET補習 又買點讀筆 又學拼音 有d仲會暑假去外國遊學 ...

平時唔多講的話,返學時考幾高分都冇用

男爵府

你而家眼見好谷果班仲未讀大學。
我姨甥仔9月升中一,7月關島旅行,買野叫餐都係佢負責,唔敢講好,但流利溝通到。
語言係要浸出黎,細時唔學,大時更加難學。

伯爵府

Watashiwamomo 發表於 19-8-21 14:17
回覆 Mooskha 的帖子

我懷疑而家既學生只識答題技巧應付考試能力,在語文根基上唔算全面性所以普遍仍算弱 ...

欠語景,可能國際學校好D囉……

珍珠宮

little_monkey 發表於 19-8-21 14:16
我都有咁諗過,我諗應該因為個specturm 好大。正如曾經有個post, 有jm 分享兩張相一張係“示威”,一張係奧 ...

我都見過張相

我問小朋友,你將來想成為邊張相內的主角?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

咁要睇下個大學生本身係由咩中學升上去,band 1中學升上去個d英文多數幾好,我見過一d女拔學生講英文又流利又標準,始終band 1好多都係英中,接觸英文嘅機會比較多。
同時亦有d係由band2、band3嘅學校升上大學,但始終師資冇名校咁好(我見過一d中學嘅英文老師d英文真係麻麻),而且多數母語教學,除咗每日兩堂英文堂外,其他都係中文教,英文底子一定冇咁好,除非個學生本身好努力去學

大宅

你見個浸大畜牲會會長在「妓」招回答英語提問時講到咁,就知大學畜牲的英語能力是幾咁低落!中五程度都吾知有無!

侯爵府

可能多了太多內地生,而咁多支援的學生,家長送了他們出國了

男爵府

硬任務 發表於 19-8-21 19:32
你見個浸大畜牲會會長在「妓」招回答英語提問時講到咁,就知大學畜牲的英語能力是幾咁低落!中五程度都吾 ...

係呀 我都見到 身為大學生 英文係咁唔掂 不過之前有d JM講得啱 父母重點栽培的不是這一代 幾年前 我和老公到香港探親 老公係外籍人士 佢話香港人的英文比佢想象中差 佢以為香港係國際城市 佢可以用英語溝通 可惜現實不是這樣 整個旅程 唯一一個主動同佢講英文 係一個三歲的小女孩

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你見左幾多個大學生...

中學生會英文好d?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你見個浸大畜牲會會長在「妓」招回答英語提問時講到咁,就知大學畜牲的英語能力是幾咁低落!中五程度都吾 ...

又咁,大學生如果都麻麻地,中五升唔上仲會有幾多斤兩

珍珠宮

係小五程度都不如

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

Mooskha 發表於 19-8-21 20:51
係呀 我都見到 身為大學生 英文係咁唔掂 不過之前有d JM講得啱 父母重點栽培的不是這一代 幾年前 我和老公 ...
你未遇到好嘅,下次希望你遇到而改觀。

珍珠宮

Mooskha 發表於 19-8-21 20:51
係呀 我都見到 身為大學生 英文係咁唔掂 不過之前有d JM講得啱 父母重點栽培的不是這一代 幾年前 我和老公 ...

同意,我女3-4歲已主動同外國人講野,現在6歲鍾意講英文多,而家呢代講英語係自然流露好大膽講,反而我地兩公婆都大學畢業,講真冇必要都唔多出聲

首頁

尾頁

跳至