夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

alicego62 發表於 19-8-22 16:44
咁可能係雞毛蒜皮野

係真係為好小事,我尼幾日終於諗問題所在。因為尼段關係我係付出多過佢,我係睇到好唔對等,我以為自己唔介意佢付出幾多俾之前嘅家, 以為印賞佢係負責任男人,但原來自欺欺人,係我潛意識裹面覺得自己好委屈,所以佢少少野against我,我會發好大脾氣,同埋收番我付出嘅野(ie 要佢搬)。以佢已經忍咗我好耐,一次爆出來。

大宅

2019勳章

做個靚太 發表於 19-8-22 11:55
好奇想知,你地一齊左幾耐就生bb?
以前我以為,離過婚嘅男人,對家庭可能會多一份體會,會比較成熟,但見 ...

半年有bb, 其實佢係有承擔的男人,佢係太顧家,就算前妻有錯,佢唔駛比贍養費,但佢都至力養佢地,比地方佢地住,送仔女去外國讀書,自己死慳死抵。佢自己都好有壓力,所以都冇心機耐性同我同仔相處。所以一嘈交,大家只係爆粗。同你朋友経歷有少少唔同

翡翠宮

2019新春慶豚圓

Kasiufung 發表於 19-8-22 20:32
係真係為好小事,我尼幾日終於諗問題所在。因為尼段關係我係付出多過佢,我係睇到好唔對等,我以為自己唔 ...

你識佢嗰陣已經知佢成身包袱
亦知佢性格為人
當你決定同佢一齊其實要全盤接受佢所有優劣
就咁睇,係你愈諗愈吾甘心所以發哂出黎。你叫得佢搬咁你想佢點溫柔討喜地對你?
世上有分手/離婚呢個機制就係為反悔既人而設,我絕對認為係 top5文明恩物。不過我分手都出惡言,曾經愛過,各行各路咪算,錯誤吾會單一方可以做成的。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Kasiufung 發表於 19-8-22 20:44
半年有bb, 其實佢係有承擔的男人,佢係太顧家,就算前妻有錯,佢唔駛比贍養費,但佢都至力養佢地,比地方 ...

你唔覺得矛盾嘅咩~
佢好顧家,但無耐性心機同你同個仔相處。。。
我朋友老公都係格,對前妻照顧有加,對自己個女又係,專登同個女參加唔同嘅體驗團,咁又點,佢本性就係大男人,佢想點就點,佢覺得佢已經做左自己應該做嘅野,所以佢中意點任性都得,咪維持唔到自己嘅婚姻同家庭lo~
我係想講,一個男人離過婚,一定有原因,尤其點解尼個男人表面咁顧家,都會離婚收場?當然,一隻手掌拍唔嚮,但要生bb組織家庭前,了解清楚對方,真係好重要!

大宅

你又要貼佢,但又貼得黎條氣唔順。就算過到今次,問題依然存在。睇怕黎緊呢個局面都不會變,自己諗下捱到幾耐

大宅

2019勳章

做個靚太 發表於 19-8-22 21:23
你唔覺得矛盾嘅咩~
佢好顧家,但無耐性心機同你同個仔相處。。。
我朋友老公都係格,對前妻照 ...

佢就係覺得欠左佢仔女,所以就盡力去補償,讀唔到書全部送去外國。前妻做咗20幾年家庭主婦,比帽佢帶,但又唔肯去出去打工,佢又唔忍心,咪要生養死狀。人就係咁鍾意幫弱者,佢見我有做嘢,阿仔又有公公婆婆照顧,米唔使咁照顧呢個家。我都係意外有咗,所以咪搞成而家咁。

大宅

2019勳章

alicego62 發表於 19-8-22 21:49
你又要貼佢,但又貼得黎條氣唔順。就算過到今次,問題依然存在。睇怕黎緊呢個局面都不會變,自己諗下捱到幾 ...

我初時以為愛係可以包容晒所有嘢,但時間耐咗,又經過現實嘅洗禮,真係好多諗法都會唔同。而家都唔使再捱,因為都冇聯絡。

大宅

2019勳章

mini1204 發表於 19-8-22 21:13
你識佢嗰陣已經知佢成身包袱
亦知佢性格為人
當你決定同佢一齊其實要全盤接受佢所有優劣

一齊幾個月就有咗, 大家仲係蜜月期真心覺得係可以包容到,但係日積月累見到太多唔對等嘅嘢,我以為自己係可以接受到。有得揀,邊個想做仇人?個個都想再見亦是朋友。

大宅

2019新春慶豚圓

Kasiufung 發表於 19-8-23 01:04
一齊幾個月就有咗, 大家仲係蜜月期真心覺得係可以包容到,但係日積月累見到太多唔對等嘅嘢,我以為自己係 ...

唉!點講呢?一子錯滿盤皆……!

大宅

你趕咗佢走,佢去咗邊呀?係咪返前妻屋企住?佢前妻比帽佢戴,點解唔係佢前妻走呢?供自己仔女讀書唔奇!但佢唔係偉大到比埋生活費,比埋自己間屋比前妻同新歡住呀?

珍珠宮

Kasiufung 發表於 19-8-23 00:22
佢就係覺得欠左佢仔女,所以就盡力去補償,讀唔到書全部送去外國。前妻做咗20幾年家庭主婦,比帽佢帶,但 ...

其實我覺得你同我朋友個case係有D似,佢老公個前妻又係好爛玩,又唔顧家,當初我朋友都覺得,離婚佢老公係無奈嘅一方~
現在只能夠講,賊船已經上左,就睇你落唔落船~
你有優勢,因為你經濟獨立~
但如果你選擇左堅持同尼個男人一齊,就要包容同接受佢嘅唔好,唔好又要俾又要怨,咁嘅婚姻都唔健康~

公爵府

2019新春慶豚圓

會唔會你見佢經濟環境幾好所以同佢一齊呀? 去外國讀書唔平假, 你最錯系同佢生bb

大宅

2019勳章

she’ll 發表於 19-8-23 08:03
你趕咗佢走,佢去咗邊呀?係咪返前妻屋企住?佢前妻比帽佢戴,點解唔係佢前妻走呢?供自己仔女讀書唔奇!但 ...

佢前妻唔肯離開間屋,要同仔女屋企住,又唔肯打工,咁可以點?只是比$供養仔女,唔養前妻。前妻冇錢駛都一定問仔女攞,唔通仔女唔比?

大宅

2019勳章

做個靚太 發表於 19-8-23 08:52
其實我覺得你同我朋友個case係有D似,佢老公個前妻又係好爛玩,又唔顧家,當初我朋友都覺得,離婚佢老公係 ...

我地95%時間係相處到,如果我要怨,我會投訴佢點解會兩面待遇咁唔對等,但我選擇沈默,因為我以為自己包容到,以為總之佢比到我要求家用的數,佢其他點用,唔關我事。只知道自己脾氣越來越差,佢每次同我意見不合,我只係越來越嬲,近幾次自己打自己。只不過尋日終於諗到個root cause. 原來以前係呃緊自己,自己唔咁愛佢,愛到包容佢所有野。

大宅

2019勳章

anna59 發表於 19-8-23 09:08
會唔會你見佢經濟環境幾好所以同佢一齊呀? 去外國讀書唔平假, 你最錯系同佢生bb ...

如果佢經濟好,我唔會只係叫佢比1/3。佢就係要為補償仔女因為佢哋離婚嘅心靈上創傷,佢哋要乜就比乜。個女一年要返香港兩次,每次一皮機票。阿仔逃學到學校打來要見監護人飛去見。對上一次嘈係阿仔考到心儀龍校,但佢因為學費問題唔比我讀。就算我話我包所有學費,但都拗話兩個年紀大,供唔掂,之後只會為生活費仇。阿仔係我個命根。我冇後悔生佢出來

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆 Kasiufung 的帖子

咁你預左單親養大個仔, 因為佢都走左囉, 算啦

大宅

Kasiufung 發表於 19-8-23 10:30
佢前妻唔肯離開間屋,要同仔女屋企住,又唔肯打工,咁可以點?只是比$供養仔女,唔養前妻。前妻冇錢駛都一 ...

會唔會等到佢仔女讀完書就會見到署光呢?讀大學都係幾年,之後出來做野,可以幫佢媽搬出去租屋。現階段佢有咁多責任,實在比唔到咁多錢你,而唔係有錢唔肯比,你自己衡量一下可唔可以比時間等佢啲仔女出身。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個男人對你和你地個仔太唔公平,如果佢搬左後對你地不聞不問,
就算吧,
咁衰嘅人唔配個仔叫佢爸爸

大宅

2019勳章

she’ll 發表於 19-8-23 15:39

會唔會等到佢仔女讀完書就會見到署光呢?讀大學都係幾年, ...

如果佢同我講嘅嘢係百分百真確嘅話,佢出咗身嘅大女,讀書運動材料,佢一心等佢幫補家計,應該可以考海關,督察,但選擇咗做空姐,仲要成日問老竇攞錢洗。依家讀書嗰兩個high school 都未必畢到業。佢哋只係覺得爸爸係欠左佢地。

其實錢對我來講唔係重點,我只係覺得好多嘢唔公平,佢對人地係yes man, 對我地唔係,而呢樣嘢慢慢影響到我嘅脾氣。理性上我知要體諒包容,我亦有代入佢嗰角色去諗,亦明白佢壓力大。

大宅

2019勳章

soso1227 發表於 19-8-23 16:10

個男人對你和你地個仔太唔公平,如果佢搬左後對你地不聞不問,

多謝你,我都要計劃下將來要點做。佢可能自己都唔覺大細超得好犀利。放過大家可能係好事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊