自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

請問15歲學生開銀行戶口邊間好? 是否需要預約開戶?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackberry 發表於 19-8-21 16:26

我兩個仔都開恒生,有提款咭冇年費冇低結餘收費。

珍珠宮

都係嗰兩間架啫,多atm機,方便

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-21 19:33

恆生要18歲嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-21 19:33

係咪要預約開戶?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

恆生冇最低結餘,幾多歲都開得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katherine.k 發表於 19-8-21 20:41
恆生要18歲嗎?

11歲有相嘅兒童身份證已經可以簽名,開自己名,仲有提款卡。

珍珠宮

一生中最愛 發表於 19-8-21 20:55
恆生冇最低結餘,幾多歲都開得

有相嘅兒童身份證已經可以開自己名,如果ID冇相可能就要用父母名。至於開會應該唔使預約,在大堂按飛仔排隊,不過相信都要成個鐘。我之前要地址證明而家唔知係咪已經取消咗,不過如果大人有戶口就應該可以用大人嘅代替。

翡翠宮

kavenzou 發表於 19-8-21 19:46
都係嗰兩間架啫,多atm機,方便

哈!我隻仔係有入冇出 佢連咭都唔想要
係我唔想佢擺現金响屋企,想睇下邊間有息或唔駛預約開戶

男爵府

陪月勳章

恆生要預約

公爵府

要預約呀,我個仔去左滙豐開,唸住方便過數俾佢,依家唔洗最低結餘呀

珍珠宮

blackberry 發表於 19-8-21 21:04
哈!我隻仔係有入冇出 佢連咭都唔想要
係我唔想佢擺現金响屋企,想睇下邊間有息 ...

要有息只能做定期,佢有幾多先?

翡翠宮

kavenzou 發表於 19-8-21 21:28
要有息只能做定期,佢有幾多先?

都有5位數既 定期好啱佢呀, 咁我打電返約期,希望暑假前搞掂,thx

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

7月尾同阿女去匯豐開戶口,不用預約。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

上年升中二開咗中銀和恆生,一個俾零用錢,一個儲錢

翡翠宮

peggy 發表於 19-8-21 23:56
7月尾同阿女去匯豐開戶口,不用預約。

請問係咪任何一間都不用預約?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔女都係喺匯豐開,方便我過數,仔夠11歲身份證有相就自己簽名,提款卡都係自己名,女仲細就我名,兩個開户都攪咗個幾鐘!

翡翠宮

w.c.chong 發表於 19-8-22 00:55
我仔女都係喺匯豐開,方便我過數,仔夠11歲身份證有相就自己簽名,提款卡都係自己名,女仲細就我名,兩個開 ...

請問你有冇預約開戶?

伯爵府

好媽媽勳章

blackberry 發表於 19-8-22 00:56
請問你有冇預約開戶?

我早兩年就咁行入去開,無預約,而家就唔知使唔使呢?

翡翠宮

w.c.chong 發表於 19-8-22 00:59
我早兩年就咁行入去開,無預約,而家就唔知使唔使呢?

謝謝你的資訊,好有用

首頁

尾頁

跳至