自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

我知what the Fxxx 係

咁。。。。
what the heck

what the hell

算粗口?算鬧人?算不禮貌用語?

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

losttoa 發表於 19-8-21 20:36

咁。。。。

算鬧人……呱

子爵府

親子王國15週年勳章

heck 同 hell 應該唔算,算係粗俗。Youtube 會 demonetize 有 f word 嘅影片,但 heck 同 hell 就冇問題。就好似「發雞盲」、「舂瘟雞」、「黐孖筋」,係粗俗但未去到粗口。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

唔算!

我覺得係廣東話中嘅「頂!」或「妖!」

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁。。。。

算係唔禮貌嘅用語
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

類似 妖,撞鬼咩 ..呢類

別墅

回覆樓主:

係粗口,同朋友吹水時講可以接受。
但在公司內唔會講,最多講oh my god

別墅

咁。。。。

我覺得
What the f=咩x事呀?
What the hell/heck=咩鬼事呀?
所以係,另外兩個唔係

首頁

尾頁

跳至