自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Locherry1215 發表於 19-8-22 00:50
有商場是比狗入喎。mikiki 直頭成隻藏獒入場嘆星巴克都得,好多人圍觀架。
...

我知有商場係可以
我想知yoho姐……
我依邊都好多人養狗,但無人帶入商場,用狗車都無!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

見過放入購物車添

侯爵府

babynetnet 發表於 19-8-22 00:41
我見yoho好多狗車,真心問點解可以入商場俾?

SHK商場好像是這樣的。(狗車也可借。我不知現在有沒有變)。

我狗狗未死前,我也時時帶他去 yoho shopping 的。他在車上不會動。 我覺得,很開心呀!又不會影響人。(他一直在車。我關了頂的。)

===
人開心,自然會買多點東西吧?哈哈!我見yoho的狗狗也很開心呀。在車上很開心。(我沒見過有人違規抱狗狗出來的。可能有發生,我見不到掛?)

其實,愉景灣的狗,也是四圍行的。超市/會所外面,也有狗專區。島民自動自覺把寵物放在那兒的。(但有時,真的見到有人把狗帶入超市。我個人十分反感)。

===
有些人,覺得狗(或寵物)只是一隻狗。有些人,狗是最好的朋友。幸福的源頭。為狗買屋/買車大有人在。 我人生最快樂的時光,也是跟3 只狗狗住愉景灣的歲月,很自由很幸福。
其實,外國商場很多也是dogs friendly的。當然,大家也要自律啦。

===
很多商場禁止狗入的。元朗,好像只有YOHO 可以?元廣也不可以。(我不知有沒有變)。

這兒有更多資料(我反對狗入食市/超市,很多毛,不衛生)

https://www.hk01.com/寵物/218423/寵物去街guide-全港寵物友善商場大全-總有一個在附近

侯爵府

hker 發表於 19-8-22 01:01
SHK商場好像是這樣的。(狗車也可借。我不知現在有沒有變)。

我狗狗未死前,我也時時帶他去 yoho shoppi ...

如果商場可以當然無問題啦
我係討厭唔自律既人……

大宅

babynetnet 發表於 19-8-22 00:55
我知有商場係可以
我想知yoho姐……
我依邊都好多人養狗,但無人帶入商場,用狗車都無!

我記得yoho可以
上網search寵物商場

侯爵府

回覆樓主:

我有時覺得人仲唔衛生過貓狗。

BLACKSTAR328    發表於 19-8-22 01:34

侯爵府

新股 發表於 19-8-22 01:18
我記得yoho可以
上網search寵物商場

啱啱睇左係可以
但有限制既

男爵府

只要主人自律,寵物受控制,我覺得冇問題,反而d小朋友失控咁跑來跑去仲討厭

公爵府

畀面勳章

MSAA 發表於 19-8-21 22:25
我係將軍澳12蚊店都見過,即刻同店員講,佢有立即同個客講唔可以帶寵物入店內。
...

最近TKO多左好多拖狗行商場,睇到眼突,無可否認狗狗好乖冇衝冇叫,但好似攞正牌咁行好似唔係幾好。利申,自己有養狗。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 19-8-22 01:20

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

babynetnet 發表於 19-8-22 00:41
我見yoho好多狗車,真心問點解可以入商場俾?

yoho係可以比狗入的,狗主亦可向yoho職員借用狗狗車的,狗主亦可抱住狗狗在yoho行街

侯爵府

回覆 cherron416 的帖子

外國地方大點同呢?香港一話俾。個個驚死執輸都帶隻狗去。主人既質素又參差。

香港既路人反應又大,有事冇事都投訴架,好似外國咁包容咩?

子爵府

2024年龍年勳章

Panda366 發表於 19-8-21 22:44
回覆 Lavender2014 的帖子

我覺得唔係咁好囉,始終係有賣食物嘅地方,人又多。同埋好多人係怕狗㗎。 ...

地球不止人類擁有
除非是什麼惡犬,否則,為什麼要怕?
再加上是有主人的!
應該要調整下自己既思想
天空都有好多飛鳥,你怕嗎?
Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

homommy 發表於 19-8-22 05:20
回覆 cherron416 的帖子

外國地方大點同呢?香港一話俾。個個驚死執輸都帶隻狗去。主人既質素又參差。

不要睇唔起自己
睇唔起香港人
帶隻狗去社區啫
少見多怪!負面情緒太多
香港人所以不快樂

Life must go on

侯爵府

回覆 wln 的帖子

你睇樓主講乜先啦。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Lavender2014 發表於 19-8-21 22:30
回覆 KenHim 的帖子

呢兩隻肯定唔係導盲犬, 我喺港鐡站入面見過唔止一次導盲犬,所以認得出. ...

好細隻定大大隻?什麼品種?

上次有個網友開post話有人帶隻狗上地鐵,主人仲玩手機,點知佢6+1咗。原因果隻真係導盲犬,而視障人士唔一定係全盲,亦有視障人士尊用手機。

仲有另一種係導盲犬訓練員。佢唔係盲,不過佢要訓練導盲犬俾視障人士用,有啲其實係義工嚟。真心覺得好偉大。希望大家多啲了解。

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/341127/%E6%8B%89%E5%B8%83%E6%8B%89%E5%A4%9A%E8%A2%AB%E7%95%B6%E9%AC%A5%E7%89%9B%E7%8A%AC-%E8%A6%96%E9%9A%9C%E7%94%B7%E5%B8%B6%E5%B0%8E%E7%9B%B2%E7%8A%AC%E6%90%AD%E6%B8%AF%E9%90%B5%E8%A2%AB%E5%85%AC%E5%AF%A9-%E7%8D%B2%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%8A%9B%E6%92%90

大宅

畀面勳章

Lavender2014 發表於 19-8-21 22:19
喺銅鑼灣百德新街 AEON 超市 / $12 店見到有人可以拖住隻狗一齊 shopping!我行咗唔夠五分鐘就見到兩隻狗, ...

我早前去荃灣一田超市都見有個女人將隻狗放在購物車到,需然有狗袋入住,但佢打許開咗個袋隻狗一半身出咗嚟,個女人仲要在賣冰鮮雞同肉的雪櫃位。我就去問職員點解可以帶狗入超市,佢都話無問題。唔好話怕唔怕狗呀,但有衛生問題呀嗎!

別墅

回覆樓主:

有咩咁出奇啊?你話拖住隻馬啊拖住隻獅子入去就話啫

大宅

華妹妹 發表於 19-8-22 01:20

男爵府

wln 發表於 19-8-22 05:27
地球不止人類擁有
除非是什麼惡犬,否則,為什麼要怕?
再加上是有主人的!
我唔怕狗嘅,但現實生活中係有好多人怕狗,恐懼呢樣嘢唔係調整自己思想就可以解決㗎嘛,我有親戚真係見到狗就驚到喺個心度震出黎。所以我覺得超級巿場呢d公眾地方係比人去買野㗎嘛,人地冇預到有寵物喺度,你話公園呀郊野公園嗰啲就話啫。講到尾都係互相尊重,商場話比帶狗咪帶,唔比就唔好偷帶,嚇親人都唔好

首頁

尾頁

跳至