時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jellomama 發表於 19-8-22 09:09
我聽到佢話中國大陸的90後丶95後超愛國,真係好感動。

相比我們香港那同齡的一批人,多年來深受黃絲老師和 ...

好感動、反觀香港班90後⋯

水晶宮

RVP_FB 發表於 19-8-22 09:36
作為一個廣東普通市民,我真心唔想要咩民主,宜家可以隔幾年選選村長就已經好好玩啦,再大D嘅選舉就唔好玩 ...

同意,唔恨嗰啲咩民主,個個參選者做嘅野都係為討好選民歡心,仲要大把係豬選民,佢地真係識得選?

張教授仲有講,宜家中國行呢個制度係最好最適合,因為管理層都係精英,佢地負責管理人民,人民負責努力賺錢過好自己嘅生活就得,就好似星加波咁

男爵府

皇貴妃 發表於 19-8-22 02:52
原來翻牆不犯法我支持

犯法係因為 帶左d 顛覆國家政權既信息同歧途 引導他人 非法集會 反政府遊行等

侯爵府

RVP_FB 發表於 19-8-22 09:36
作為一個廣東普通市民,我真心唔想要咩民主,宜家可以隔幾年選選村長就已經好好玩啦,再大D嘅選舉就唔好玩 ...

我都想香港改變成咁, 有個好領導就夠。
果d人驚死或身有屎,一提中國好似攞佢命, 像邪教般洗人腦, 尤其無歸屬感容易中邪

複式洋房

agee 發表於 19-8-22 10:47
我都想香港改變成咁, 有個好領導就夠。
果d人驚死或身有屎,一提中國好似攞佢命, 像邪教般洗人腦, 尤其 ...

系啊,上到去市長省長級別嘅都已經系精英中嘅精英,辦事能力根本唔需要懷疑,雖然缺乏監管會導致貪污腐敗,但系呢個真系無咩所謂,只要佢辦倒實事,可以俾大家安心揾錢安心生活就已經OK,佢地去貪D錢就當系佢地工作嘅bonus咯, 反正只要政府唔夠錢用,或者權力鬥爭去查下,一查就一個准,大把錢入去國庫又有錢用啦,幾方便系未?

複式洋房

ddkaka 發表於 19-8-22 10:39
同意,唔恨嗰啲咩民主,個個參選者做嘅野都係為討好選民歡心,仲要大把係豬選民,佢地真係識得選?

張教 ...

講真,村裡面換屆選舉,過過癮就好,大家討論下睇下選邊個上去,已經好好玩啦,對我o黎講已經足夠啦。
搞大選嘅話只會玩死自己,D政棍講就天下無敵,做就有心無力,厄左你選票之後又未系為自己背後個大老細辦事,根本唔會顧及我地D蟻民,還不如共產黨自己篩選D精英去做,起碼辦事能力max先啦。

侯爵府

RVP_FB 發表於 19-8-22 10:59
系啊,上到去市長省長級別嘅都已經系精英中嘅精英,辦事能力根本唔需要懷疑,雖然缺乏監管會導致貪污腐敗 ...

講得岩, 每個國家都有官抽水
得閒抽出等班人唔好貪得太離譜, 做到實事就可以
香港有3份1垃圾官員機構唔做野仲攪攪陣, 希望政府正視, 其次攪好教育

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

防火牆是防止中國年青人出去找麻煩的

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

90,95後非常愛國,反之香港呢班垃圾,唉

水晶宮

叫大陸人唔好移民,唔好拎外國永居先講愛國好無?愛國唔係用口講嘅。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Nok_Nok 發表於 19-8-22 00:25
https://m.facebook.com/groups/484793505597441?view=permalink&id=510032953073496

https://www.wikiwand.com/zh-hk/%E5%90%84%E5%9B%BD%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E5%88%97%E8%A1%A8

呢個係世界人口數據

水晶宮

wsyggk 發表於 19-8-22 14:50
叫大陸人唔好移民,唔好拎外國永居先講愛國好無?愛國唔係用口講嘅。

香港人移民去外國就等如唔愛香港?子女移民去外國就等如唔愛父母?

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

有遠見!有智慧!

大宅

Nok_Nok 發表於 19-8-22 00:25
https://m.facebook.com/groups/484793505597441?view=permalink&id=510032953073496

保護『墻』外的人,否則好多網站都癱瘓

水晶宮

ddkaka 發表於 19-8-22 17:40
香港人移民去外國就等如唔愛香港?子女移民去外國就等如唔愛父母?

香港人移民去外國係因為怕中國政府,咁既然大陸人咁愛國咁愛黨點解要走呢?真係口裏說不,身體很誠實。如果你一定要將愛國同愛黨拆開咁你實贏㗎喎,咁班黃絲你哋又話人哋唔愛港,人哋都愛港㗎喎,係反政府反共產霸權之嘛。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

wsyggk 發表於 19-8-22 19:33
香港人移民去外國係因為怕中國政府,咁既然大陸人咁愛國咁愛黨點解要走呢?真係口裏說不,身體很誠實。如 ...

2016-2017年中國人獲美國國籍人數為37674名排第三位,即佔中國人口0.00002691%,真係幾多下。

第一位係黑西哥,原來黑西哥最多人唔愛國。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

ddkaka 發表於 19-8-22 19:55
2016-2017年中國人獲美國國籍人數為37674名排第三位,即佔中國人口0.00002691%,真係幾多下。

第一位係黑 ...

你話佢哋愛國咪愛國囉,反正把口同對手都生喺你身上。即係有危難嗰陣個老公自己走咗去掉低個老婆但會同個老婆講其實仲係愛佢一樣

水晶宮

wsyggk 發表於 19-8-22 21:51
你話佢哋愛國咪愛國囉,反正把口同對手都生喺你身上。即係有危難嗰陣個老公自己走咗去掉低個老婆但會同個 ...

乜有國家係完全冇人民移民去第二個地方架咩?呢個年代移民真係唔可以代表啲咩,除時又可以回流。
就算嫁咗去第二個國家,都唔會因為移咗民而唔愛自己嘅國家,跟本移民同愛國唔一定掛勾,即係如果有一日我要移民去外國,唔等如我唔愛香港一樣。

男爵府

wsyggk 發表於 19-8-22 21:51
你話佢哋愛國咪愛國囉,反正把口同對手都生喺你身上。即係有危難嗰陣個老公自己走咗去掉低個老婆但會同個 ...

人地愛國你咁嬲嘅? 而家又唔係屈你話你愛國

首頁

尾頁

跳至