自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

其實佢地攞綜緩,又有書簿津,又唔使交飯錢,呢2500就唔應該再俾啦

伯爵府

經濟差對綜援人士有何影響? 反而價格平左佢地購買力仲好左。

水晶宮

Sumyeema1 發表於 19-8-22 09:10
這是一早批嘅福利,同波叔最近公佈嘅唔同。

都唔知做咩、係咪鼓勵人唔好努力?退下稅都話、幫下醫療教育都話

水晶宮

MC(TIGER) 發表於 19-8-22 11:15
其實佢地攞綜緩,又有書簿津,又唔使交飯錢,呢2500就唔應該再俾啦
...

旅行囉、佢地去迪士尼多過我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

將呢啲2500俾學校,再安排活動俾小朋友,可能仲好

子爵府

iamlazy 發表於 19-8-22 09:13
真係窮人最好,越窮越好,越扮得慘越好

十個新移民,九個大陸收租,仲要唔止一層,落到黎喊打喊殺,公屋綜 ...

所以咁多香港人上街不冇原因,有冇見新移民出來遊行反政府?

KittyNg_FB    發表於 19-8-22 12:02

水晶宮

嬲咩呀!嬲暴徒仲好!

大宅

吾使做,有雙糧又甘多津貼難為日日返工嗰D人

水晶宮

Helllokitty 發表於 19-8-22 11:31

點解香港人咁憎新移民,佢地自己諗下啦!我地等公屋五個等到得三個,佢哋兩個上樓住到變五個,仲要攤大手板,大陸人冇野叻,比人拆穿面皮夠厚一笑了之

水晶宮

Helllokitty 發表於 19-8-22 11:31

如果大灣區起公屋專比佢地住就最好,成日講到咁好,又近香港,好野留比佢地,唔好話香港人對佢地唔好

男爵府

HH_HH 發表於 19-8-22 09:07
上次+今次..有$5000,真係乜都唔做,淨係生仔,生得越多派得越多

P.S. 已更正。冇供獻,但有雙重福利,都 ...

請問呢2500只是綜援,定是書薄津貼個2500呀

子爵府

KittyNg_FB 發表於 19-8-22 09:47
好嬲
平時學校D活動已經又免費又優先, 佢地D阿媽唔駛返工, 日日嘆茶, 我地呢D WM 日日晨早起身返工, 仲要 ...

免費都算,仲要優先先嬲爆。

機會應該人人平等,抽中你咪免費,抽中我咪比錢囉,好fair。

連機會都要比埋佢哋,對我地來說真係好唔公平囉。。。

KittyNg_FB    發表於 19-8-22 12:01

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

其實有時真係覺得自己幾笨,我早年買咗樓,而家老公一個收入唔多,自己係全職媽媽,如果冇買樓嘅話分分鐘申請綜緩仲正

水晶宮

redbus 發表於 19-8-22 12:35
其實有時真係覺得自己幾笨,我早年買咗樓,而家老公一個收入唔多,自己係全職媽媽,如果冇買樓嘅話分分鐘申 ...

我成日講笑叫我老公唔好做啦!大陸班人稅都未交過就攞福利,我地都叫交左十幾年稅,係唔算多,都叫有付出,我估香港人比我地拎都唔想比班新移民,包括南亞裔,唔好話我只話大陸人,仲有菲印

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

iamlazy 發表於 19-8-22 11:42
點解香港人咁憎新移民,佢地自己諗下啦!我地等公屋五個等到得三個,佢哋兩個上樓住到變五個,仲要攤大手 ...

佢地唔會反省㗎,仲要超厚面皮話比唔夠佢地用。N年前已有新腥揀銀入嚟bk大大聲話係你地唔攞我嚟攞,簡直厚顏無恥。

水晶宮

062004 發表於 19-8-22 12:41
佢地唔會反省㗎,仲要超厚面皮話比唔夠佢地用。N年前已有新腥揀銀入嚟bk大大聲話係你地唔攞我嚟攞,簡直厚 ...

有一班只識攤大手板,另一班我就欣賞佢地靠雙手,做清潔保安,叫做有貢獻,另一班揀直不知所謂

大宅

HH_HH 發表於 19-8-22 09:07
上次+今次..有$5000,真係乜都唔做,淨係生仔,生得越多派得越多

P.S. 已更正。冇供獻,但有雙重福利,都 ...

仲有雙糧,上次+今次 =三糧

男爵府

肥豬寶B 發表於 19-8-22 09:09
有無搞錯 ? 綜援果班已經不用返工

基本上讀書全免甘滯,連午飯錢,校車錢,學校課外活動全部豁免的,每年又有一筆校服書薄,上網雜費,吾明仲要派錢,難怪甘多人假結婚申請一家大細來香港拎綜緩

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

iamlazy 發表於 19-8-22 12:44
有一班只識攤大手板,另一班我就欣賞佢地靠雙手,做清潔保安,叫做有貢獻,另一班揀直不知所謂
...

agree

首頁

尾頁

跳至