時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

luckybaby2011 發表於 19-8-23 07:35
咁人工呢?都會減喎

未必減好多, 經濟好果陣, 班老細有無加人工先

子爵府

今日傍晚行過郎豪坊的beauty avenue 咪仲係人頭湧湧, D sales 都有生意做, 經濟仲係好好架.....
仲有就係某間樓上舖食肆, 80蚊一個人的Lunch buffet 都坐無虛席, 如果咁都叫經濟差, 各位JM 有問題了。但太興/翠華呢D 就真係生意差左, 無野gei, 經濟差果陣, 飲食/零售咪汰弱留強 LOR.....一D 無質素, 價錢又貴的餐廳/酒樓執左都唔覺得可惜。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

回覆樓主:

我fb仲有朋友帶個仔出海港城話感受無自由行既尖沙咀喎。
你食花生丫 睇下你老公幾時被攬炒埋囉。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-8-24 16:04
投資者徹資是怕政治動蕩, 成日暴動, 商户冇生意或拉閘唔敢開門, 股市樓市下跌, 經濟下滑:
這些都是拜黑衣 ...

如果真如你所說,金融界和會計界出來反什麼?香港亂世,他們不是冇得撈?照理說應該像一些BK姐妹天天出來發嘴炮不是嗎?

伯爵府

kcngu77 發表於 19-8-24 21:33
如果真如你所說,金融界和會計界出來反什麼?香港亂世,他們不是冇得撈?照理說應該像一些BK姐妹天天出來發 ...

仲有法律界
教育界
同公務員

個班個個都高薪厚職

別墅

太得閒 發表於 19-8-22 10:37
海港城一向做開遊客生意,以前日日做到無時停,示威後日日返工坐,真係好恐佈。
15年佔中後,鋪頭生意都一落 ...

呢個係大家都想嘅結果

公爵府

bopomofo2405 發表於 19-8-24 12:22
依家好多刨冬瓜係中環返工。鬼都少咗
我老公識好多,全部係精英,多數係金融界。

珍珠宮

好媽媽勳章

全心全意 發表於 19-8-24 17:01
你做咩位先?

呢幾個行業我日常會接觸。但我本身接觸海外投資者多一點,尤其世界知名的企業。佢哋未來的 ...

邊幾間知名?講來聽吓

公爵府

全心全意 發表於 19-8-24 14:19

外國人見到中國咁對香港示威者,更加會撤資。你估班有錢人 ...
文宣!

男爵府

blackypurin 發表於 19-8-25 00:10
邊幾間知名?講來聽吓

我地係負責提供意見。好多建設發展都由我們做research .

珍珠宮

好媽媽勳章

jellomama 發表於 19-8-25 00:14
文宣!

我諗佢連investor同企業做投資都唔識分,真正嘅investors使鬼人consult, 重話係幫知名企業,真係笑死人

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-24 17:25
我做人唔會咁黑心,我自己同我屋企人都無人做呢啲工作,但我唔會黑心,想佢哋無工開,甚至想佢地因為無客 ...

努力工作?你知唔知我地做工程既畢業生好多都要返大陸做野。住香港仔日日返深圳返工係咩感受?就係因為香港太依賴遊客生意同服務業,其他r&d 科研都唔重視。努力做返自己大學所讀既專科,薪金得萬零蚊仲要比月入3/4萬金行sales睇低,更多既係被迫轉行做it做保險。

而家經濟調整少少,呢班sales就出黎話影響生計,然後話人黑心話憎人富貴嫌人貧又唔諗下過去十年有幾多行業因爲自由行既興起而做唔下去....

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-8-25 01:06
就係因為啲民主派唔批工程,成日响立法會攪事,香港基建被阻,先攪到你地人工唔高。日日返深圳返工有乜問 ...

我唔係做地盤啊,而家世界得一款工程咩...啲零售有無客關我乜事。但唔該個政府唔好剩係照顧啲服務業。正常城市應該要百花齊放,而唔係就咁依賴遊客。大把行業慘左好耐,人地唔出聲就得,出聲就話人地憎人富貴。

花無百日紅,平時都有好天斬埋落雨柴,裝備好自己有唔同skill set,咬緊牙關捱過呢次經濟洗牌。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Taitaimui 發表於 19-8-25 01:40
我唔係做地盤啊,而家世界得一款工程咩...啲零售有無客關我乜事。但唔該個政府唔好剩係照顧啲服務業 ...

絕對同意, 讀電子/機電一體化果班工程系學生, 好多時為錢途去左做地盤, 同埋香港都無電子/高科技企業去容納呢班畢業生, 大把做電子工程的engineer, 做10年都無30K 一個月, 但班sales 1-2年經驗已經搵緊30K+ 的人工, 呢D 其實都係政府唔重視科技/工程的惡果黎。好多engineer 抵唔住低薪, 轉行去做IT/保險/投行operations

子爵府

HL7646 發表於 19-8-25 23:09
絕對同意, 讀電子/機電一體化果班工程系學生, 好多時為錢途去左做地盤, 同埋香港都無電子/高科技企業去容 ...

一句 for your own good就叫你搬上大陸啦,香港無乜資格留住啲專業人士。做醫生都係得8萬 人工仲低過d名店sales。大佬啊、我係原居民,幾百年都住香港。一句for your own good就叫人走,獨罷地盤。

香港開咁多學系咁多學科但跟本容納唔到讀完出黎既畢業生。一個單一經濟發展既城市跟本唔需要咁多唔同方面既專業人士。而家我好期待香港只剩下服務業既一日。當有一日醫生都要移民,咪國內醫生落黎幫手。

首頁

尾頁

跳至